Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το πρώτο ρομπότ λογοτέχνης

Viral

Το πρώτο ανδροειδές με καλλιτεχνική φύση είναι η Ai-Da και μπορεί να φτιάχνει έργα τέχνης αλλά και να γράφει ποιήματα.

Ο Άινταν Μέλερ στον οποίο ανήκουν δύο από τις πιο γνωστές γκαλερί στη Βρετανία οργάνωσε ένα ερευνητικό πρότζεκτ με στόχο τη δημιουργία ενός ανδροειδούς με καλλιτεχνικές ικανότητες. 

Το αποτέλεσμα είναι η Ai-Da, το πρώτο ανδροειδές λογοτέχνης στον κόσμο. Το ρομπότ παρουσιάστηκε στο φημισμένο μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και απήγγειλε ποιήματα που η ίδια είχε γράψει.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση η Ai-Da θέλησε να τιμήσει την επέτειο των 700 ετών από τον θάνατο του Δάντη και έτσι χρησιμοποίησε την τεχνητή της νοημοσύνη για να μελετήσει και να εμπνευστεί από το έργο του μεγάλου Ιταλού ποιητή. 

Η Ai-Da επεξεργάστηκε την «Θεία Κωμωδία» και ακολουθώντας τα μοτίβα του Δάντη χρησιμοποίησε στη συνέχεια το δικό της λεξιλόγιο δημιουργώντας τα δικά της ποιήματα.

Ο Μέλερ δηλώνει ενθουσιασμένος από την απόδοση της Ai-Da και δηλώνει ότι κατάφερε να μιμηθεί την ανθρώπινη καλλιτεχνική γραφή τόσο καλά ώστε κανείς δεν μπορεί να διακρίνει ότι είναι γραμμένα από μια μηχανή και όχι από έναν άνθρωπο. Το ανδροειδές μπορεί με παρόμοια μέθοδο να δημιουργεί και έργα τέχνης.

«Η Ai-Da δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά και τους ανθρώπους γενικότερα. Είναι προφανές ότι η τεχνολογία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση σε κάθε πτυχή της ζωής μας και πρέπει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι δυνατότητες της αυτής της τεχνολογίας και τι μπορεί αυτή να μας διδάξει για τους εαυτούς μας». αναφέρει ο Μέλερ.

Ακόμα, αναφέρει ότι αποφάσισε μαζί με την ομάδα δημιουργίας της Ai-Da το ρομπότ να αναπτυχθεί και να μιμείται τους ανθρώπους βασιζόμενη στην ανθρώπινη συμπεριφορά. 

Αποτέλεσμα σύμφωνα με τον Μέλερ είναι να δημιουργηθεί κάτι δείχνει ότι οι άνθρωποι είμαστε μια μάλλον συνηθισμένη μορφή ζωής που τείνει να επαναλαμβάνει συμπεριφορές, λέξεις και ενέργειες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...