Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Βολιβία: Εξαφανίζεται ο παγετώνας Τούνι

Viral

Εξαφανίζεται γρηγορότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις ο παγετώνας Τούνι της Βολιβίας, σύμφωνα με επιστήμονες του έθνους των Άνδεων, μια κατάσταση που πιθανότατα θα επιδεινώσει τις ελλείψεις νερού που ήδη μαστίζουν την πρωτεύουσα Λα Παζ.

Επιστήμονες από τον UMSA, που παρακολουθούν τον Τούνι και άλλους γειτονικούς παγετώνες, δήλωσαν στο Reuters ότι ο παγετώνας έχει μειωθεί σε μόλις ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Παλιότερα είχαν προβλέψει ότι θα διαρκούσε έως το 2025, αλλά τώρα λένε ότι η εξαφάνισή του είναι σχεδόν άμεση.

«Ολόκληρος ο τομέας ήταν κάποτε καλυμμένος με πάγο, δήλωσε ο Δρ.Έντσον Ραμίρεζ, ένας πανεπιστημιακός ειδικός στους παγετώνες. Σε μεγάλο μέρος του αλλοτινού μονοπατιού του παγετώνα, τώρα έχουν μείνει μόνο αποχρωματισμένα πέτρινα υπολείμματα, που εκτίθενται στο φως για πρώτη φορά στους αιώνες.

Αν και ο παγετώνας υποχωρεί από την εποχή Little Ice, όταν τεράστιοι πάγοι βρέθηκαν στις κορυφές των βουνών των Άνδεων, το γρήγορα μεταβαλλόμενο κλίμα έχει επιταχύνει τη διαδικασία, σύμφωνα με τους Βολιβιανούς επιστήμονες.

Οι καταρρακτώδεις βροχές και η ξηρασία έχουν γίνει πιο συχνές και τα χιόνια στα βουνά λιγότερο προβλέψιμα, είπαν. Το μεταβαλλόμενο κλίμα και οι παγετώνες που εξαφανίζονται γρήγορα συνέπεσαν με τη μετακίνηση του πληθυσμού από την ύπαιθρο στις πόλεις της Βολιβίας λένε οι ερευνητές, πιέζοντας τις ήδη εξασθενημένες πηγές νερού.

Ο Γιόλα Τσόκο, που καλλιεργεί κινόα στην πόλη Βιάχα, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Λα Παζ, λέει ότι η καλλιέργειά του έχει πολλά προβλήματα. «Δεν βρέχει για μήνες, νομίζω ότι πρέπει να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, που η Παχαμάμα (Μητέρα Γη) οργίστηκε και δεν βρέχει», είπε στη μητρική του γλώσσα Aymara.

Στο μεταξύ, το Ελ Άλτο, η αδελφή πόλη της πρωτεύουσας Λα Παζ, αυξάνεται κατά περίπου 5% ετησίως, σύμφωνα με τον Ραμίρεζ.

Ενώ οι πληθυσμοί που βρίσκονται στους πρόποδες των Άνδεων δεν εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το νερό από τους παγετώνες στα ψηλά των Άνδεων της Βολιβίας, ο ορεινός πάγος έχει τροφοδοτήσει ποτάμια που χρησιμοποιούνται για άρδευση καλλιεργειών και τουλάχιστον το 20% της παροχής νερού στο Λα Παζ, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...