Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Εξαπλάσιοι οι θάνατοι από την ακραία ζέστη τα επόμενα χρόνια

Ευ ζην

Δυσοίωνα είναι τα σενάρια των επιστημόνων σχετικά με τα θύματα της ακραίας ζέστης τα ερχόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου οι ετήσιοι θάνατοι που συνδέονται με τη ζέστη προβλέπεται να αυξηθούν έως και έξι φορές τα επόμενα 50 χρόνια εξαιτίας της κλιματικής, αλλά και της πληθυσμιακής αλλαγής σε Αγγλία και Ουαλία.

Για την έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLoS Climate, οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις 15 διαφορετικών σεναρίων κλιματικής αλλαγής και κοινωνικοοικονομικών συνθηκών κατά τα επόμενα 50 χρόνια, συγκρίνοντας τα επίπεδα ζέστης, προσαρμογής για την προστασία από τις επιπτώσεις ενός θερμαινόμενου κλίματος, τη γήρανση του πληθυσμού, τις περιφερειακές κλιματικές διαφορές και τον πιθανό αντίκτυπο από τις διακοπές ρεύματος.

Όπως εξηγούν, όλοι οι παράγοντες συντελούν σε μία από τις πιο ολοκληρωμένες προβλέψεις σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον πληθυσμό της Αγγλίας και της Ουαλίας για τον επόμενο αιώνα.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ακόμα και με 1,6 βαθμούς αύξησης της θερμοκρασίας και με υψηλά επίπεδα προσαρμογής, ο ετήσιος αριθμός θανάτων θα αυξηθεί έως και έξι φορές.

Σύμφωνα με την έκθεση, το σημερινό σενάριο των 634 ετήσιων θανάτων αναμένεται να αυξηθεί σε 3.007 ετησίως τη δεκαετία του 2050, 4.004 τη δεκαετία του 2060 και έως 4.592 τη δεκαετία του 2070. Το χειρότερο σενάριο, με επιπλέον 4,3 βαθμούς θερμοκρασίας την ίδια περίοδο και ελάχιστη προσαρμογή, σχετίζεται με πιο δραματική αύξηση των θανάτων, σε 10.317 τη δεκαετία του 2050, 19.478 τη δεκαετία του 2060 και 34.027 τη δεκαετία του 2070. Εκτιμάται δε, ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στο Βορρά θα αυξηθούν λιγότερο από εκείνα στον θερμότερο νότο.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Κλερ Χέβισαϊντ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Περιβάλλοντος και Κοινωνίας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, έκανε λόγο για «απογοητευτική εικόνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, υπό μια σειρά πιθανών κοινωνικών και οικονομικών οδών. Κατά τα επόμενα πενήντα χρόνια, οι επιπτώσεις στην υγεία από ένα θερμαινόμενο κλίμα θα είναι σημαντικές. Μπορούμε να μετριάσουμε τη σοβαρότητά τους μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και με προσεκτικά σχεδιασμένες προσαρμογές, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παλαιότερες μελέτες δεν έλαβαν υπόψη τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, γεγονός που οδήγησε σε λανθασμένη εκτίμηση της θνησιμότητας.

Διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσαρμογή, τόσο χαμηλότερη είναι η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη. Ωστόσο, ενώ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες η προσαρμογή παίζει σημαντικότερο ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας, σε υψηλότερες η αποτελεσματικότητά της μειώνεται.

Η Ρεμπέκα Κόουλ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, Περιβάλλοντος και Κοινωνίας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, και εκ των συντακτών της έκθεσης δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο προσαρμοζόμαστε στο μεταβαλλόμενο κλίμα θα έχει τεράστια επίδραση στην ευημερία των ανθρώπων. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι με την έρευνα αποκαλύπτεται πώς η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη δεν είναι μόνο συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε τις πόλεις μας, φροντίζουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς και αντιμετωπίζουμε την κοινωνική ανισότητα. Τόνισε, λοιπόν, ότι απαιτούνται συντονισμένες στρατηγικές προσαρμογής, πολύ περισσότερες από εκείνες των τελευταίων 30 ετών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα αιτία της άνοιας – Εμφανίζεται δεκαετίες πριν τα συμπτώματα

Οι ρίζες της γνωστικής έκπτωσης αργότερα στη ζωή μπορεί να ξεκινούν από την παιδική ηλικία, υποδεικνύει μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εμπειρία της παιδικής μοναξ...

Συναγερμός από τους ειδικούς για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Συνδέονται με βλάβες σε κάθε ανθρώπινο όργανο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την αυξανόμενη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία, όπως προκύπτει από μελέτες, συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας. ...

Φόρτωση άρθρων...