Παρασκευή
05 Δεκεμβρίου 2025

Έρευνα για την άνοια: 5 τροφές που μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνισή της

Ευ ζην

Μια έρευνα 15 ετών τονίζει τον καθοριστικό ρόλο των μακροχρόνιων διατροφικών συνηθειών στη διαμόρφωση της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσεται η άνοια και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. 

Η υγιεινή διατροφή φάνηκε να επιβραδύνει την άνοια και τις καρδιακές παθήσεις σε ηλικιωμένους ενήλικες, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Τα μακροπρόθεσμα διατροφικά πρότυπα και όχι τα μεμονωμένα γεύματα, είναι αυτά που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και το σώμα γερνούν με την πάροδο του χρόνου.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι:

Οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου, αναπτύσσουν άνοια πιο αργά.

Αντίθετα, όσοι καταναλώνουν περισσότερες φλεγμονώδεις τροφές βλέπουν την άνοια και άλλες χρόνιες παθήσεις να εξελίσσονται ταχύτερα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, καθυστερεί την ανάπτυξη της άνοιας η υιοθέτηση μιας διατροφής που είναι πλούσια στις εξής τροφές: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ακόρεστα λιπαρά.

Πώς η διατροφή επηρεάζει την διαδικασία γήρανσης

Έρευνες επιβεβαιώνουν εδώ και καιρό ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και υγιή λίπη μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και άλλων χρόνιων ασθενειών. 

Αντίθετα, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα κρέατα, ζάχαρη και κορεσμένα λίπη έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging, παρακολούθησε ηλικιωμένους ενήλικες για να καταδείξει πώς οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες επηρέασαν τον ρυθμό εμφάνισης αυτών των παθήσεων.

Τι διαπίστωσε η έρευνα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που ακολουθούσαν διατροφικές συνήθειες φιλικές προς τον εγκέφαλο και την καρδιά ανέπτυξαν άνοια και καρδιαγγειακά προβλήματα πιο αργά. Ωστόσο, αυτά τα υγιή πρότυπα δεν φάνηκαν να έχουν αισθητή επίδραση στις μυοσκελετικές παθήσεις.

Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες των οποίων η διατροφή ήταν πλούσια σε φλεγμονώδεις τροφές, παρουσίασαν ταχύτερη εξέλιξη της άνοιας και των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και υψηλότερο συνολικό κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Τα διατροφικά πρότυπα που αξιολογήθηκαν και θεωρούνται υγιεινά για τον εγκέφαλο και την καρδιά δίνουν προτεραιότητα σε πέντε θεμελιώδη στοιχεία μιας ισορροπημένης διατροφής: φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, όσπρια και ακόρεστα λιπαρά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ενίσχυση του ΕΣΥ με 276 γιατρούς

Εγκρίθηκε η προκήρυξη για 276 θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., με την οποία ενισχύονται κρίσιμες ειδικότητες σε Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. Η προκή...

Οι εγκέφαλοι με ΔΕΠΥ είναι πιο δημιουργικοί – Και οι επιστήμονες βρήκαν το γιατί

Μια νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως σε έναν εκπληκτικό σύνδεσμο της ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και της δημιουργικότητας. Σύμφωνα με τους ερ...

Φόρτωση άρθρων...