Ένα συστατικό που βρίσκεται στην πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί σιωπηλά να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Η υπερβολική κατανάλωση ενός εξαιρετικά κοινού συστατικού στα τρόφιμα, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτό το κοινό συστατικό είναι η ζάχαρη, η οποία μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ ενώ παράλληλα είναι ένα κοινό πρόσθετο σε ορισμένα ποτά.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) τονίζει ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, που αντιστοιχεί περίπου σε επτά κύβους. Ωστόσο, η μέση κατανάλωση είναι πολύ υψηλότερη.
Κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
Η υψηλή και μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα σοβαρών προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι όταν ένα σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ενός ανθρώπου προερχόταν από ζάχαρη, είχε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει άνοια.
Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, η ζάχαρη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο βλάβης των δοντιών και μεγαλύτερη αύξηση βάρους.
Τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα
Τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι τα εξής: σοκολάτα, μπισκότα, δημητριακά πρωινού, αναψυκτικά με ανθρακικό, κέικ, γιαούρτια με άρωμα, χυμοί φρούτων και smoothies (σε μεγάλες ποσότητες).
Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες. Ένα προϊόν θεωρείται χαμηλό σε ζάχαρη, εάν περιέχει 5 γραμμάρια ή λιγότερα ολικών σακχάρων ανά 100 γραμμάρια, ενώ θεωρείται υψηλό εάν περιέχει περισσότερα από 22,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.
Μητροπολιτικό Κολλέγιο: Εκδήλωση για τη γονιμότητα και τον εναλλακτικό τουρισμό
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική συμμετοχή από την Ελλάδα
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις