Νέα ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν με ποιο τρόπο η καθημερινή κατανάλωση μιας τροφής μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο και να θωρακίσει την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός αβοκάντο μπορεί να επηρεάσει θετικά τον ύπνο. Σε μια δευτερογενή ανάλυση της μεγαλύτερης τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής για τα αβοκάντο μέχρι σήμερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενήλικες που κατανάλωναν ένα αβοκάντο καθημερινά για έξι μήνες ανέφεραν καλύτερο ύπνο σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα από δύο αβοκάντο το μήνα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο επαρκής ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα ευρήματα προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τα αβοκάντο ως τροφή φιλική προς την καρδιά και σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η κατανάλωση αβοκάντο έχει συσχετιστεί με τον ύπνο. 

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA) αναγνωρίζει την υγιή διάρκεια ύπνου ως έναν από τους οκτώ παράγοντες υγείας που, όταν βελτιστοποιηθούν, μπορούν να προάγουν την ιδανική καρδιαγγειακή υγεία.

«Ο ύπνος αναδεικνύεται ως ένας βασικός παράγοντας του τρόπου ζωής για την υγεία της καρδιάς και αυτή η μελέτη μας καλεί να εξετάσουμε πώς η διατροφή – και τροφές όπως το αβοκάντο – μπορούν να παίξουν ρόλο στη βελτίωσή του. Η καρδιαγγειακή υγεία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και ενώ καμία μεμονωμένη τροφή δεν είναι πανάκεια, κάποιες – όπως τα αβοκάντο – προσφέρουν μια σειρά θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν πολλαπλές πτυχές της υγείας της καρδιάς.

Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα στην επέκταση της επιστήμης γύρω από τα αβοκάντο και τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης», αναφέρει η Dr. Kristina Petersen, συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Penn State University.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Με την υποστήριξη του Avocado Nutrition Center, η μελέτη αυτή περιελάμβανε 969 Αμερικανούς ενήλικες με φυλετική και εθνοτική ποικιλομορφία και αυξημένη περίμετρο μέσης, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου που επηρεάζει σχεδόν το 60% των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν είτε για να καταναλώσουν ένα αβοκάντο την ημέρα είτε για ελάχιστη πρόσληψη αβοκάντο (λιγότερο από δύο αβοκάντο το μήνα) ενώ συνέχιζαν τη συνήθη διατροφή τους για έξι μήνες.

Η καρδιαγγειακή υγεία αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας το Life’s Essential 8TM της AHA, ένα πλαίσιο που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες υγείας καθώς και από άτομα για καλύτερη κατανόηση και μείωση των παραγόντων κινδύνου. Αυτό το εργαλείο αναγνωρίζει την ποιότητα της διατροφής, τη σωματική δραστηριότητα, την έκθεση στη νικοτίνη, τον ύπνο, το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια του αίματος και τη γλυκόζη του αίματος ως κορυφαίες συμπεριφορές και παράγοντες που, όταν βελτιωθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας.

Η καθημερινή πρόσληψη αβοκάντο συσχετίστηκε με βελτιωμένη ποιότητα διατροφής (μετρημένη με τον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής 2015), λιπίδια αίματος (μέτριες μειώσεις στα επίπεδα LDL-C και ολικής χοληστερόλης) και ποιότητα του ύπνου (αυξημένη αυτοαναφερόμενη διάρκεια ύπνου).

Αν και η έρευνα δεν σχεδιάστηκε αρχικά για να εξετάσει τον ύπνο ως πρωταρχικό αποτέλεσμα, τα αποτελέσματα προσφέρουν μια αξιόλογη κατεύθυνση για μελλοντική έρευνα με πιο αυστηρή μεθοδολογία και εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση του δυναμικού του τρόπου με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά στα αβοκάντο μπορούν να υποστηρίξουν πτυχές της καρδιαγγειακής υγείας. Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον σχεδιασμό μελέτης, αλλά τα ευρήματα δεν είναι οριστικά και δεν μπορούν να γενικευτούν σε όλους τους πληθυσμούς.