Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Λευκάδα: Το καθαρό διαμάντι στο Ιόνιο

Ευ ζην

Η ομορφιά της είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Η Λευκάδα, το διαμάντι του Ιονίου προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο που σαγηνεύονται από την σπάνια και άγρια ομορφιά της. 

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Φωτογραφίες: Χρόνης Πέγκας

Ένας από αυτούς ο φωτογράφος από τα Γιάννενα Χρόνης Πέγκας ο οποίος μέσα από το φωτογραφικό φακό του μοιράζεται μαζί μας όμορφα ενσταντανέ. 

 

nisi

 

 

nisi

 

nisi

 

Εύκολη πρόσβαση

Η Λευκάδα βρίσκεται ανάμεσα στους Παξούς και την Κεφαλονιά, πολύ κοντά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τον οποίο πιθανολογείται ότι ενώνονταν στην αρχαιότητα.

Σήμερα χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του πορθμού του Δρεπάνου κι έχει εύκολη πρόσβαση οδικώς από κινητή γέφυρα 50 μέτρων που ενώνει το νησί με την ηπειρωτική χώρα απέναντι.

 Η γέφυρα ανοίγει κάθε μία ώρα για την απρόσκοπτη διέλευση μικρών και μεγάλων πλοίων.

 

nisi

 

Οι βραβευμένες παραλίες

Όταν επισκεφτείτε την Λευκάδα θα  διαπιστώσετε ότι η αλήθεια της ξεπερνά κάθε φήμη. Το «στεριανό» νησί, εύκολα προσβάσιμο, φιλόξενο, ζωντανό έχει τη συνταγή των τέλειων διακοπών.

Το Ιόνιο Πέλαγος αδημονεί να αγκαλιάσει τις εμπειρίες σας από τις βουτιές στη Λευκάδα. Κάθισμα, Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι: οι πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου, που βραβεύονται κάθε χρόνο με Γαλάζια Σημαία και κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις, θα κερδίσουν και την καρδιά σας.

Windsurf, kitesurf, παραπέντε, καταδύσεις, πτήσεις με υπερελαφρά αεροπλάνα, ιππασία, ιστιοπλοΐα γύρω από μικρά νησιά της περιοχής και τον Σκορπιό του Ωνάση...

 

nisi

 

nisi

 

nisi

 

Τι αξίζει να δείτε:

  • Το κάστρο της Αγίας Μαύρας, στην είσοδο του νησιού. Ένα από τα επιβλητικότερα μεσαιωνικά κτίσματα της Ελλάδας, χτίστηκε στα 1300 από το Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι και αποτέλεσε τη σημαντικότερη αμυντική θωράκιση του νησιού έναντι των πειρατών έως το 1684.
  • Το «Καστρομονάστηρο» στον Κάλαμο. Πανύψηλα πέτρινα τείχη με καμάρες στα εσωτερικά και πολεμίστρες εξωτερικά. Λέγεται ότι στο συγκεκριμένο μνημείο βρίσκεται θαμμένη η μητέρα του Καραϊσκάκη.
  • Την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Αντζούση. Την ανακάλυψαν το 1331 Φράγκοι ιππότες χωμένη μέσα σε βράχο στην άκρη της παραλίας της Γύρας. Εδώ λέγεται ότι προσκύνησε ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος στο δρόμο του για τη Ρώμη.
  •  Το Μοναστήρι της Φανερωμένης, στα δυτικά της πόλης. Με ιστορία που φαίνεται να ξεκινά στους πρώτους αποστολικούς χρόνους και εκπληκτική θέα στον Αϊ Γιάννη, τη Γύρα και το Κάστρο.
  •  Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, με ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και το Μουσείο Φωνόγραφου, στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης, με αμέτρητους χρονογράφους, δίσκους και άλλα χρηστικά αντικείμενα.
  • Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, σε ένα παραδοσιακό λευκαδίτικο αρχοντικό στα δυτικά της παλιάς πόλης. Ιδρύθηκε το 1953 και, πέρα από το μεγάλο αριθμό βιβλίων, διαθέτει μία εντυπωσιακή συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων επτανησιακής τεχνοτροπίας.

 

nisi

 

 

nisi

 

nisi

 

nisi

 

nisi

 

nisi

 

nisi

 

nisi

 

nisi

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Rarita: Μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης στην Κηφισιά

Ας είμαστε ειλικρινείς το να βιώσει κανείς μια γευστική εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη, δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλοί από εμάς απογοητευτήκαμε αναζητώντας έναν προορισμό, ένα ...

Φόρτωση άρθρων...