Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Μακροζωία: Οι άνθρωποι σε αυτό το νησί ζουν μέχρι τα 100 – Τα 3+1 μυστικά της διατροφής τους

Η Σαρδηνία της Ιταλίας ταυτίζεται με την μακροζωία. Είναι μία από τις πέντε «Μπλε Ζώνες» του κόσμου, δηλαδή είναι ένα από τα μέρη όπου ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζει έως τα 100 ή και περισσότερο.

Για τους ζωηρούς και γεμάτους ενέργεια συνταξιούχους στη Σαρδηνία, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία. Αλλά δεν χρειάζεται να ζείτε στην Ιταλία για να απολαύσετε αυτά τα οφέλη που έχει η διατροφή που κάνουν στην υγεία σας.

Δείτε πώς να τρώτε σαν τους αιωνόβιους από την Σαρδηνία για μακροζωία:

  • Χρησιμοποιήστε συστατικά εμπνευσμένα από τη Σαρδηνία
  • Καλλιεργήστε λίγο από το δικό σας φαγητό
  • Τρώτε λιγότερο έξω
  • Τρώτε λιγότερο έξω

Χρησιμοποιήστε συστατικά εμπνευσμένα από τη Σαρδηνία

Το κρέας καταναλώνεται με φειδώ στη Σαρδηνία και μεγάλο μέρος των τροφίμων παράγεται τοπικά, χωρίς φυτοφάρμακα, ορμόνες, χρωστικές ή ζάχαρη. Ας δούμε τι ακριβώς θα βρείτε σε ένα τυπικό μενού… μακροζωίας:

  • Λαχανικά, χόρτα, σαλάτες και σούπες με φασόλια: Μάραθο, κουκιά, ρεβίθια και ντομάτες πρωταγωνιστούν σε πολλές συνταγές.
  • Προϊόντα αιγοπρόβειου γάλακτος: Αυτά τα προϊόντα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
  • Κόκκινο κρασί Σαρδηνίας από ορεινές περιοχές: Έχει υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών από τα περισσότερα άλλα κρασιά. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα.
  • Το χαρακτηριστικό ψωμί τους («carta di musica»): Αυτό το ψωμί είναι φτιαγμένο από δημητριακά ολικής αλέσεως υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, το οποίο είναι το κύριο συστατικό των ιταλικών ζυμαρικών.
  • Τσάι από γαϊδουράγκαθο: Αυτό το τσάι θεωρείται ότι καθαρίζει το συκώτι και καταναλώνεται καθημερινά.

 

διατροφη

 

Καλλιεργήστε λίγο από το δικό σας φαγητό

Στους ανθρώπους στη Σαρδηνία αρέσει να μαζεύουν άγρια σπαράγγια, χόρτα, μούρα και μανιτάρια. Προσοχή όμως, μην το κάνετε μόνοι σας χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, διαφορετικά μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο να φάτε κάτι δηλητηριώδες.

Εάν δεν έχετε κήπο, δοκιμάστε να διαθέσετε ένα μικρό οικόπεδο για την καλλιέργεια των βασικών προϊόντων: μαρούλι, ντομάτες, βασιλικό, μαϊντανό και κολοκύθι. Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε αυτά τα αντικείμενα σε γλάστρες εάν δεν έχετε χώρο στον κήπο. Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη ζωντανή γεύση των τροφίμων που τρώγονται λίγο μετά τη συγκομιδή.

Τρώτε λιγότερο έξω

Οι άνθρωποι στη Σαρδηνία λατρεύουν να μαγειρεύουν. Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε τoυς ήχους από τον τεμαχισμό του κρεμμυδιού, του σκόρδου και της ψιλοκομμένης φρέσκιας ντομάτας για μια νόστιμη κυριακάτικη σάλτσα.

Μπορείτε σταδιακά να αποκτήσετε τη συνήθεια να μαγειρεύετε στο σπίτι. Εάν εργάζεστε πολύ, αφιερώστε τα Σαββατοκύριακα για να μαγειρέψετε περισσότερα φαγητά ή να προετοιμάσετε γεύματα που θα διαρκέσουν δύο ή τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Αντί να βλέπετε το μαγείρεμα ως αγγαρεία, χαλαρώστε και αγκαλιάστε τη διαδικασία. Αγαπήστε το μαγείρεμα. Προσκαλέστε την οικογένειά σας να σας βοηθήσει με τον καθαρισμό και την προετοιμασία ή ζητήστε από έναν φίλο να το διασκεδάσετε με ένα ποτήρι κρασί.

Κινηθείτε περισσότερο

Οι Σαρδήνιοι παραμένουν ενεργοί όλη την ημέρα, ειδικά στις γαστρονομικές τους αναζητήσεις. Φροντίζουν τα πρόβατά τους, αρμέγουν τις κατσίκες τους, μαζεύουν άγρια χόρτα, μαγειρεύουν, καθαρίζουν και ασχολούνται με την κηπουρική.

Αν και πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να βοσκήσετε τα πρόβατα ή να αρχίσετε το κυνήγι μανιταριών, μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους για να παραμείνετε δραστήριοι όλη την ημέρα.

Εάν κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή όλη μέρα στο γραφείο, ρυθμίστε το χρονόμετρο στο τηλέφωνο ή το smartwatch σας, προκειμένου κάθε 30 έως 45 λεπτά, να θυμάστε να σηκώνεστε και να τεντώνεστε ή να κάνετε μια βόλτα την ώρα του μεσημεριανού σας γεύματος.

Όταν ενσωματώνετε περισσότερη κίνηση στην καθημερινή ρουτίνα σας, μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε και τη διάθεσή σας.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αρθροσκόπηση γόνατος: Αντιμετωπίζει τον πόνο;

Υπάρχουν φορές που ο πόνος στο γόνατο δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα αρκετών αθλητών και μη, με αποτέλεσμα ο ασθενής, σε πολλές συζητήσεις με το περιβάλλον του να αναρωτιέ...

Φόρτωση άρθρων...