Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ο «Μικρός Ήρωας» και ο «Γιώργος Θαλάσσης» ζωντανεύουν και σήμερα

Υπέροχες ιστορίες για να ξεφύγουν οι πιτσιρικάδες της νέας εποχής από τα σκοτεινά μονοπάτια των social media

Ευ ζην

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο Γιώργος Θαλάσσης ή Παιδί-Φάντασμα είναι ο Μικρός Ήρως που έκανε γενιές Ελλήνων να ταυτιστούν μαζί του, να μπουν στα παπούτσια του και να τα βάλουν με τις δυνάμεις των κατακτητών. 

Το απαράμιλλο θάρρος του, οι ενέργειές του, ο ακέραιος χαρακτήρας του σαγήνεψαν το αναγνωστικό κοινό μιας εποχής.  Το απόλυτο κατόρθωμα του χάρτινου ήρωα κατάφερα να συσπειρώσει όλους τους Έλληνες σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη. 

Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς είναι η τρίτη γενιά που δίνει ζωή στον Μικρό Ήρωα. 

O ίδιος μάς ανέφερε για την μοναδικότητα του ήρωα και πόσο ο Γιώργος Θαλάσσης λείπει στην σημερινή εποχή. 

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί μια αφορμή για να θυμηθούν οι παλιοί τις περιπέτειες του «Μικρού Ήρωα» και να μάθουν οι νεότεροι τα κατορθώματα του και μέσα από αυτά να γνωρίσουν την Ελλάδα μιας άλλης εποχής. 

Το προφίλ του Γιώργου Θαλάσση

Ο έφηβος που είχε χάσει και τους δύο γονείς του στον βομβαρδισμό του λιμανιού του Πειραιά το 1941 από τη γερμανική αεροπορία, γνώριζε καλά τις πολεμικές τέχνες και είχε αποφασίσει να αγωνιστεί με κάθε τρόπο ώστε να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές. Ο Γιώργος Θαλάσσης ή αλλιώς το Παιδί-Φάντασμα πάλεψε με εχθρούς και πράκτορες φέρνοντας εις πέρας αποστολές που φάνταζαν ακατόρθωτες.

 

iroas

Η Κατερίνα και ο Σπίθας 

Συμπαραστάτες στην προσπάθειά του είχε δύο στενούς φίλους του. Την όμορφη, μελαχρινή αγαπημένη του Κατερίνα (γνωστή και ως Νίκη, Το Κορίτσι-Φάντασμα, Ελλάς η Γαλάζια Θύελλα), με την οποία συνδεόταν με πλατωνική ερωτική σχέση, και τον Σπίθα που με το χιούμορ του έδινε μια άλλη οπτική στο ανάγνωσμα. Όπως και ο Γιώργος Θαλάσσης, ο Σπίθας είχε χάσει κι αυτός και τους δυο γονείς του και ζούσε με τη γιαγιά του.
«Ο καθένας έπαιζε τον δικό του ρόλο στο ανάγνωσμα και κατά έναν τρόπο οι τότε αναγνώστες (ηλικίας 7-17) ταυτίστηκαν με τους ήρωες. Ο Γιώργος αποτελούσε το ιδανικό Ελληνόπουλο που είχε όλα τα προσόντα ενός υπερήρωα, με γήινη υπόσταση ωστόσο. Η Κατερίνα από την άλλη αποτελούσε την ιδανική Ελληνοπούλα», λέει χαρακτηριστικά στο «Κ» ο κ. Ανεμοδουράς και συνεχίζει, «κατά το ξεκίνημα του αναγνώσματος και ενώ οι ικανότητες του Γιώργου αποκαλύπτονται αμέσως, η Κατερίνα εμφανίζεται σαν ένα απλό κορίτσι που ίσως θα έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο στις ιστορίες. Στην πορεία ωστόσο και ανακαλύπτοντας ότι μια σημαντική μερίδα αναγνωστών ήταν κορίτσια, η Κατερίνα εκπαιδεύτηκε και έγινε τρόπο μια θηλυκή εκδοχή του Γιώργου Θαλάσση, το Κορίτσι-Φάντασμα! Βέβαια το απόλυτο comic relief του αναγνώσματος ήταν ο Σπίθας! Και παρότι το χιούμορ γεννιόταν από κάτι απόλυτα δραματικό, δηλαδή την πείνα την περίοδο της κατοχής, ήταν έτσι δοσμένο αφηγηματικά που να προκαλεί γέλιο. Ο Στέλιος Ανεμοδουράς έλεγε χαρακτηριστικά ότι τα περισσότερα γράμματα αναγνωστών που λάμβανε αφορούσαν τον Σπίθα και ότι το ανάγνωσμα δεν θα είχε την ίδια επιτυχία χωρίς αυτόν».

 

iroas

Η γαλανόλευκη κυματίζει

Κάθε τεύχος ήταν ιδιαίτερο και οι ιστορίες που ξετυλίγονταν κράταγαν καθηλωμένους μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι οι Έλληνες της γενιάς του ‘50 και του ‘60 ταυτίζονταν με τον Μικρό Ήρωα.  Ο Λεοκράτης Ανεμοδουράς αναφέρει κάποια ξεχωριστά τεύχη,  «Θα αναφέρω τρία: Αρχικά το #1 (Ελεύθερος Σκλάβος) που είναι και ένα τεύχος γνωριμίας των αναγνωστών με τους κεντρικούς ήρωες, αλλά και με τον Κεραυνό, τον πατέρα της Κατερίνας που στην ουσία μύησε στον αγώνα της αντίστασης τα τρία παιδιά. Σε αυτό, οι Γερμανοί σκοτώνουν μπροστά στα μάτια του Γιώργου έναν πατριώτη. Πάνω στο άψυχο σώμα του, ο δεκατριάχρονος δίνει όρκο ότι θα πολεμήσει τους κατακτητές της πατρίδας του και πραγματοποιεί την πρώτη του αποστολή! Στη συνέχεια είναι το #87 (Η Γαλανόλευκη Κυματίζει) στο οποίο ο Θαλάσσης κατεβάζει από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία και στη θέση της υψώνει την ελληνική, τιμώντας την αντιστασιακή πράξη των Γλέζου-Σάντα. Τέλος, θα αναφέρω και το τεύχος #406 (Έγκλημα και Τιμωρία) κατά το οποίο ο Θαλάσσης
αποκτά την ιδιότητα να βλέπει στο σκοτάδι ύστερα από μία επέμβαση στα μάτια επειδή είχε τυφλωθεί. Την ικανότητα αυτή την κράτησε μυστική έως το τέλος του
αναγνώσματος, χρησιμοποιώντας την ως ένα ακόμα όπλο στον αγώνα του κατά των εχθρών της πατρίδας του».

Ο Μανώλης Γλέζος για τον Μικρό Ήρωα

Ο Μανώλης Γλέζος είχε μιλήσει για τον Μικρό ήρωα και ο Μικρός ήρωας είχε ταυτιστεί μαζί του. Μάλιστα το 2003 ο εμβληματικός Έλληνας είχε γράψει για τον χάρτινο ήρωα: «Ο Γιώργος Θαλάσσης, όπως και τότε, πριν 50 χρόνια εξορμά και πάλι, με την παρέα του, στην πιο μεγάλη αποστολή. Όχι στον πόλεμο – Ναι στην Ειρήνη».

 

iroas

Ανάρπαστος 

Τις εποχές που οι Έλληνες διάβαζαν με λαχτάρα ο Μικρός Ήρωας γινόταν ανάρπαστος. Οι αριθμοί των πωλήσεων ήταν παραπλανητικοί καθώς οι αναγνώστες ήταν πολλοί περισσότεροι. Ο Λεοκράτης Ανεμοδουράς  «Ο Μικρός Ήρως ξεκίνησε με πώληση 6.000 φύλλα και έφτασε μέχρι και τα 12.000 φύλλα, ωστόσο θα μιλούσαμε εύκολα για εικοσαπλάσια (ίσως και παραπάνω αναγνωσιμότητα) καθώς τα τεύχη άλλαζαν χέρια είτε ως δανεικά είτε ως μεταχειρισμένα με μειωμένη τιμή. Επομένως, αυτές τις 2 δραχμές τις έδιναν προφανώς εκείνοι που μπορούσαν και στη συνέχεια τα τεύχη ξεκινούσαν ένα ταξίδι από χέρι σε χέρι. Όλο αυτό το «παραεμπόριο» σίγουρα λέει πολλά για την αξία του αναγνώσματος». 

 

hrvaw

 

Στο σήμερα

Ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς ακολουθεί τα βήματα της σύγχρονης εποχής κρατώντας όμως την παλιά συνταγή, αυτή που σαγηνέψει γενεές και γενεές Ελλήνων. 
Ο Μικρός Ήρωας κυκλοφορεί σήμερα και σε μορφή Audio Book με αφηγητή τον ηθοποιό Ερρίκο Λίτση, ενώ φιλοτεχνήθηκαν  2 νέα επετειακά άλμπουμ τα οποία φιλοξενούν 16 νέες ιστορίες κόμικς από Έλληνες καλλιτέχνες.

 

Από τον Λουκιανό στους Ρεβάνς

 Στην νέα εποχή ο μικρός ήρωας έχει και νέο τραγούδι. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος από τους Ρεβάνς μιλάει στο «Κ» για την κληρονομία του Λουκιανού Κελαηδόνη  αλλά και για το πόσο σημαντικός είναι ο Μικρός Ήρωας σήμερα. Ειδικότερα λέει: « Στο πλαίσιο του δίσκου που κάναμε για τον Λουκιανό Κελαηδόνη με διασκευές, που λέγεται «Σ’ ευχαριστώ Λουκιανέ» , καταλήξαμε σε αυτό το τραγούδι γιατί είναι αρκετά εμπνευστικό (σ. σ ο Μικρός ήρωας το τραγούδι του Λουκιανού). Η μουσική του Λουκιανού ήταν αυτή που εμένα προσωπικά με ώθησε να ψάξω τον ήρωα περισσότερο. Το τραγούδι ήταν το έναυσμα να ξαναπιάσω το κόμικ, να το διαβάσω ξανά, να μπω στον κόσμο του Μικρού Ήρωα ο οποίος είναι πολύ ιδιαίτερος. Εμείς  ως συγκρότημα εκτιμάμε πως   έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα το αντιφασιστικό μήνυμα του Μικρού Ήρωα και ταυτόχρονα διαχρονικό και γι’ αυτό το λόγο  θέλαμε να το εντάξουμε στον δίσκο μας. Αυτό που ουσιαστικά εμένα μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι αυτό που λέει ο ίδιος ο Λουκιανός στο τέλος του κομματιού, «Δεν ξέρω τι να σου πω ένα πράγμα θα σου πω, μου φθάνει που μεγάλωσα με εσένα» και είναι ένα μήνυμα και για τους δύο και για τον Μικρό Ήρωα και για τον Λουκιανό».

 

ηρωας

 

Μικρός ήρωας Vs Social Media

Σήμερα, τα παιδιά είναι «βυθισμένα» στις οθόνες των τάμπλετ και των κινητών. Χρειάζονται έναν Μικρό Ήρωα στη ζωή τους; Είναι ένα ερώτημα το οποίο πλανάται σε όσους ήταν αναγνώστες του θρυλικού χάρτινου ήρωα και της παρέας του. Ο Λεοκράτης Ανεμουδαράς υπογραμμίζει μιλώντας στο Καρφί,  «Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται ένας τρόπος να έρθουν σε επαφή με την ανάγνωση και γενικότερα με δραστηριότητες πιο γήινες που θα τους προσφέρουν «κάτι». Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας, καθώς έχει αλλάξει τις ζωές μας προς το καλύτερο σε πολλούς τομείς. Είμαι κατά της λάθος χρήσης της. Και με θλίβει η εικόνα πολλών που λειτουργούν σε έναν ψηφιακό κόσμο και νομίζουν ότι εξελίσσονται αλλά στην ουσία υποκύπτουν στις ευκολίες που τους παρέχει αυτός ο κόσμος. Το κλειδί για μένα είναι
να παραμένουμε κύριοι της τεχνολογίας και να προσπαθούμε να την εκμεταλλευτούμε για να εξελιχθούμε, στην προκειμένη περίπτωση που μιλάμε, μέσω της ανάγνωσης. Τώρα για το αν χρειάζονται έναν Μικρό Ήρωα τα παιδιά, πιστεύω πως ναι. Νομίζω ότι το βασικότερο μήνυμα του Γιώργου Θαλάσση και της παρέας του ήταν το μήνυμα της αντίστασης απέναντι στον κατακτητή και την υποδούλωση. Κατά έναν τρόπο και παρότι οι κατακτητές σήμερα είναι πολλοί -ένας από αυτούς
είναι και ο ψηφιακός κόσμος ή τουλάχιστον η λάθος πλευρά του-χρειάζεται ένας Μικρός Ήρως να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αντιστεκόμαστε, και να μην υποδουλωνόμαστε σε τίποτα. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να επιδιώκουμε μια ζωή ελεύθερη, ότι σημαίνει για τον καθένα αυτό».

 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Στο Καρφί

 

ηρωας

 

ηρωας

 

 

ηρωας

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Rarita: Μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης στην Κηφισιά

Ας είμαστε ειλικρινείς το να βιώσει κανείς μια γευστική εμπειρία που θα του μείνει αξέχαστη, δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλοί από εμάς απογοητευτήκαμε αναζητώντας έναν προορισμό, ένα ...

Γονίδια και αυτοανοσία

Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η βλάβη σε ιστούς και όργανα που προκύπτουν από λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, έναντι του ίδιου το...

Φόρτωση άρθρων...