Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

Έρευνα: Πιο υγιείς οι ηλικιωμένοι που ζουν σε πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Καλύτερη φαίνεται η κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων που διαμένουν στις πόλεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Διάφοροι είναι οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν την υγεία ενός ηλικιωμένου ατόμου. Τα στοιχεία της Eurostat συγκλίνουν στο ότι τα αστικά περιβάλλοντα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2021, το 43% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ζούσαν σε πόλεις ανέφεραν ότι είχαν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας, 2 δηλαδή ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο για όλα τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας (41%).

Οκτώ μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ποσοστά άνω του 50% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ζουν σε πόλεις με καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (66%), τη Σουηδία (64%) και το Βέλγιο (60%). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (11%), τη Λετονία (15%) και την Πορτογαλία (21%).

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μέσα στην πρώτη δεκάδα, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση σε αυτή την κατάταξη.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη διαφορά στο ποσοστό των ηλικιωμένων που ζουν σε πόλεις και αναφέρουν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο καταγράφηκε στη Σλοβενία (+7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και την Κροατία (+5 ποσοστιαίες μονάδες).

Αντίθετα, η διαφορά ήταν μικρότερη στο Λουξεμβούργο (-2 ποσοστιαίες μονάδες), την Ολλανδία και τη Γαλλία (-1 ποσοστιαία μονάδα). Σε αυτές τις χώρες, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ανέφεραν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας ήταν χαμηλότερο στις πόλεις από ό,τι σε εθνικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ζουμερό φρούτο που προλαμβάνει την αναιμία, βοηθά το αδυνάτισμα και προστατεύει το δέρμα

Γλυκό και ζουμερό, αυτό το φρούτο μας δροσίζει τις θερμές μέρες του καλοκαιριού, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη - Διόλου τυχαίο μια και η ονομασία του προέρχεται από το ελλ...

Ρομποτική χειρουργική για διαφραγματοκήλη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η διαφραγματοκήλη αποτελεί μία διαφορετική μορφή κήλης λόγω της ανατομικής της εντόπισης. Η διόρθωσή της, ιδίως επί σύνθετων περιπτώσεων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η ρο...

10 συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία

«Είναι πλέον αναμφισβήτητο επιστημονικά και τεκμηριωμένο βιβλιογραφικά ότι το γήρας και ιδιαίτερα η καρδιαγγειακή γήρανση προκύπτει ως αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης γεν...

Φόρτωση άρθρων...