Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Εντάξτε το pilates στη καθημερινότητά σας και δείτε τη ζωή σας να βελτιώνεται

Στη σύγχρονη εποχή η καθημερινότητα μας κατακλύζεται από άγχος και ατελείωτη κούραση. Στα αστικά κέντρα όπου οι ρυθμοί είναι ταχύτεροι και οι άνθρωποι βρίσκονται σε μία αέναη κίνηση οι στρεσογόνες καταστάσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας. Όπως είναι φυσικό, όλη αυτή η αρνητική κατάσταση δημιουργεί πολλές παρενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι οι πονοκέφαλοι, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, οι κρίσεις πανικού κ.α..

Όταν όμως αυτές οι παρενέργειες τείνουν να γίνουν κομμάτι της ζωής μας είναι η κατάλληλη στιγμή για να τις καταπολεμήσουμε. Πώς; Μα φυσικά βρίσκοντας μία διέξοδο από τη ρουτίνα! Ξεκινώντας μία καινούργια και επωφελή συνήθεια όπως η ενασχόληση με το pilates.

Όπως μας περιγράφει η εκπαιδεύτρια pilates Μαρία Μαραγιάννη, το pilates είναι μία μέθοδος εκγύμνασης που αναφέρεται στην ενδυνάμωση του σώματος συνολικά. Μέσα από τον απόλυτο συντονισμό σώματος και πνεύματος, χαρίζει ευεξία. Έτσι βελτιώνεται η ψυχολογία μας, νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μας, καταπολεμάμε το άγχος, προλαμβάνουμε παθήσεις και πολλά άλλα. Αν και η μέθοδος είναι αρκετά υψηλής δυναμικής, ωστόσο οι ασκήσεις χωρίζονται σε επίπεδα και έτσι προσαρμόζεται ανάλογα στις ανάγκες του κάθε ασκούμενου.

Οι 8 αρχές της την καθιστούν μοναδική και σέβεται απόλυτα το σώμα ούτως ώστε να μην ελοχεύει κίνδυνος τραυματισμού.

Ας δούμε παρακάτω κάποιες βασικές ασκήσεις για την αύξηση κινητικότητας, ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους και των μυών του κορμού.

1. HALF ROLL DOWN

Είμαστε στα καθιστικά κόκκαλα. Τεντώνουμε τα χέρια στην ευθεία των ώμων, η πλάτη μας είναι ίσια, παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή κάνουμε οπίσθια κλίση λεκάνης και σαν να τρώμε μια γροθιά στο στομάχι, φεύγουμε πίσω σε κούρβα. Κατά την διάρκεια της άσκησης, διατηρούμε τα πόδια σταθερά στο άνοιγμα της λεκάνης. Εισπνέουμε ξανά και με την εκπνοή, επανερχόμαστε στην αρχική θέση ξανά, διατηρώντας το μάκρος της πλάτης προς τα πάνω. Ιδανική άσκηση για αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και ενδυνάμωση κοιλιακών.

 

2.SWIMMING (PREPARATION)

Είμαστε σε πρηνή θέση. Το κεφάλι μας διατηρείται στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Τα χέρια είναι τεντωμένα μπροστά. Σφίγγουμε κατά 50% τους οπίσθιους μηριαίους, εισπνέουμε και με την εκπνοή ανεβάζουμε αντίθετο χέρι πόδι και έχουμε την αίσθηση ότι μακραίνουμε. Άσκηση ενδυνάμωσης ραγχιαίων μυών.

 

3.CRISS CROSS

Είμαστε σε ύπτια θέση. Πλέκουμε τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Κρατάμε αγκώνες ανοιχτούς ώστε να τους βλέπουμε με την άκρη των ματιών μας. Κρατάμε σταθερή και ουδέτερη την λεκάνη. Εισπνέουμε και με την εκπνοή στρίβουμε τον κορμό στο λυγισμένο γόνατο, τεντώνοντας το άλλο πόδι λίγα εκατοστά από το έδαφος (αν έχουμε πρόβλημα στην μέση τεντώνουμε ψηλά το πόδι).

 

4.CAT STRETCH

Είμαστε σε τετραποδική θέση. Τα γόνατά μας στην ίδια ευθεία με τα ισχία. Ο καρπός, αγκώνας και ώμος στην ίδια ευθεία. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή φέρνουμε την λεκάνη σε οπίσθια κλίση, αποτυπώνουμε την σπονδυλική στήλη και φέρνουμε το κεφάλι να κοιτάξει προς την ουρίτσα. Ξαναπαίρνουμε εισπνοή και με την εκπνοή φέρνουμε την λεκάνη σε πρόσθια κλίση την πλάτη σε έκταση και το κεφάλι κοιτάζει απέναντι. Οι μύες που ενεργοποιούνται είναι οι κοιλιακοί και οι ραγχιαίοι. Στόχος μας είναι η αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και η διάταση.

 

μαρια

 

μαραγιαννη

 

μαραγιαννη

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...