Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Ποιες τροφές τονώνουν τον εγκέφαλο; (photos)

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει και το μυαλό μας να είναι καθαρό και κοφτερό.

“Αν οδηγείτε ένα ακριβό αυτοκίνητο, το γεμίζετε με καύσιμο υψηλής ποιότητας, για να έχει πολύ καλή απόδοση”. Αυτό λέει ο Sydney Spiewak, MS, RDN, CD-N, Κλινικός Διαιτολόγος στο UMass Memorial Health Care.

“Αυτό ισχύει και για τον εγκέφαλο – απαιτεί μια διατροφή πλούσια από θρεπτικά συστατικά. Δηλαδή χρειάζεται βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, δημητριακα ολικής αλέσεως και ακόρεστα λιπαρά για να λειτουργεί ομαλά.”

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το μυαλό σας καθαρό, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθείτε μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Ιδού, έξι από τα καλύτερα τρόφιμα για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Το σπανάκι, το λάχανο, η ρόκα, ο μαϊντανός και τα μαρούλια περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά λουτεΐνη, βιταμίνη Κ, νιτρικά, φυλλικό οξύ, άλφα-τοκοφερόλη, βήτα-καροτίνη και καμπφερόλη, τα οποία έχουν συσχετιστεί με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Αυτό λέει η Nora Saul , RD. CDCES, LDN της Silver Fern Healthcare στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s and Dementia διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer έως και 53%. Η Saul συνιστά να καταναλώνετε τουλάχιστον δυόμισι φλιτζάνια λαχανικών την ημέρα και ένα από αυτά τα φλιτζάνια να προέρχεται από φυλλώδη λαχανικά.

laxanika

Λιπαρά ψάρια

Ορισμένα ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του σολομού και του τόνου, περιέχουν ωφέλιμα για εσάς λιπαρά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά βελτιώνουν την ευελιξία των αρτηριών και μειώνουν τη χοληστερόλη σας. Πρόκειται για δύο πράγματα που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου, εξηγεί ο Roger E. Adams , Ph.D., διδάκτωρ Διατροφής. Επιπλέον, “τα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα βήτα-αμυλοειδούς στο αίμα. Αυτή είναι η πρωτεΐνη που σχηματίζει βλαβερές συστάδες στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ, προσθέτει ο Δρ Άνταμς. Όταν επιλέγετε ποικιλίες ψαριών, συνιστά να επιλέγετε τύπους που προέρχονται από υπεύθυνη πηγή και περιέχουν τα χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου. Ο σολομός, ο ελαφρύς τόνος και ο μπακαλιάρος είναι όλες εξαιρετικές επιλογές.

solomos

Καρύδια

Οι ξηροί καρποί είναι καλοί για την υγεία σας , αλλά τα καρύδια είναι πλούσια σε μια λιπαρή ένωση ωμέγα-3 που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), η οποία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, Health and Aging , οδηγεί σε βελτιωμένη γνωστική απόδοση. «Το ALA και άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται επίσης με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τις καθαρότερες αρτηρίες. Και πάλι, πράγματα που βοηθούν την καρδιά και τον εγκέφαλο», προσθέτει ο Δρ Άνταμς.

karidia

Καφές

Αν σας αρέσει να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ (ή λίγους) κάθε πρωί, μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι ότι δίνετε στον εγκέφαλό σας κάτι που χρειάζεται. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη πνευματική λειτουργία. Άλλη μελέτη στο Journal of Alzheimer’s Disease επισημαίνει την κατανάλωση καφέ ως μέθοδο μείωσης του κινδύνου του Alzheimer.

kafeini

Σκούρα μούρα

Τα σκούρα μούρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (χημικές ουσίες φυτών με ποικίλες επιδράσεις στην υγεία), που ευθύνονται για τα λαμπερά τους χρώματα, σημειώνει η Saul. «Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτές οι ενώσεις στα μούρα μπορούν να υποστηρίξουν τη διατήρηση της μνήμης και να προστατεύσουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες», λέει. Συνιστά να καταναλώνετε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι σκούρα μούρα μία φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον.

moura

Μαύρη σοκολάτα

Ναι, αυτό είναι σωστό—η σοκολάτα κάνει καλό στον εγκέφαλό σας! Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από τις σοκολάτες γάλακτος το οποίο, είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή. «Τα φλαβονοειδή του κακάο μπορεί να διεγείρουν τη ροή του αίματος και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση», σημειώνει η Elana Clar, MD, νευρολόγος στο New Jersey Brain and Spine Center. Ένα τετράγωνο μαύρης σοκολάτας την ημέρα είναι μια εξαιρετική σύσταση σερβιρίσματος για να επιτύχετε τα οφέλη της θεραπείας που τονώνουν τον εγκέφαλο.

sokolata

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...