Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Παγκόσμια ημέρα σκλήρυνσης κατά πλάκας: Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τα οστά μας;

 

Η 26η Μαΐου είναι Παγκόσμια ημέρα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και στους κύκλους των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή είναι γνωστή η σύνδεσή της με την οστεοπόρωση.

 

Η οστεοπόρωση από τη μεριά της προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος λόγω πτώσης. Οι δυο αυτές ασθένειες στην ταυτόχρονη παρουσία τους σε έναν ασθενή επιφυλάσσουν πολλαπλούς κινδύνους: η σκλήρυνση προκαλεί ζάλη, ιλίγγους, μυϊκή αδυναμία και κακή αίσθηση της ισορροπίας – συμπτώματα που επιτείνουν τον κίνδυνο κάποιας πτώσης.

Πως μπορούμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τα οστά μας, ακόμα και αν έχουμε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας;

 

Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών  και των μυών μας, καθώς ενισχύει τον οργανισμό μας και επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου, που είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της οστική μας πυκνότητα. Ελέγχουμε τακτικά, λοιπόν, τα επίπεδα βιταμίνης D  στον οργανισμό μας, και αν ο γιατρός μας το συστήσει να λάβετε συμπληρώματα. Στο εξωτερικό ακούγονται ισχυρές φωνές για την σπουδαιότητα της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

 

Σημαντικός ο ρόλος της άσκησης και στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σε όλες τις ασθένειες και τις παθήσεις, η άσκηση αποτελεί αντίβαρο: περπάτημα, jogging, ή ακόμα και επιτόπου βάδισμα θα ενισχύσουν το μυϊκό και το σκελετικό μας σύστημα, αλλά και την ψυχολογία μας. Ιδιαιτέρως επιδραστική μοιάζει να είναι και η οστεογονική φόρτιση που, δίχως να ζορίζει τον ασθενή, τον βοηθά να ενεργοποιήσει την οστική ανάπλαση και την ενίσχυση του μυϊκού του συστήματος. Η επαναστατική αυτή μέθοδος που έκανε την εμφάνισή της πριν από μερικά χρόνια και αντιστρέφει και προλαμβάνει την οστεοπόρωση είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας, εδώ και δύο χρόνια, από την  OsteoStrong Greece.

Η OsteoStrong  έχει δύο κέντρα στη χώρα μας: Αθήνα (Σωρου 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265) και  Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency Thessaloniki, τηλ: 231 046 7490). Καλέστε σήμερα για μια δωρεάν δοκιμαστική συνεδρία.

Ο ρόλος που διαδραματίζουν τα στεροειδή

Οι κρίσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενίοτε, αντιμετωπίζονται με σύντομη χορήγηση υψηλών δόσεων στεροειδών. Παρ’όλα αυτά, η χρόνια συνεχής τους χρήση δεν ενδείκνυται, καθώς αυτά τα φάρμακα αυτά αλλάζουν τον τρόπο που ο οργανισμός μας επεξεργάζεται το ασβέστιο και την βιταμίνη D, προκαλώντας μείωση οστικής μάζας. Η σύγχρονη ιατρική, εξάλλου, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τις υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές.

 

Τακτικές εξετάσεις οστικής πυκνότητας

Ο γιατρός μας ξέρει να μας καθοδηγήσει καλύτερα σχετικά με τη συχνότητα εξετάσεων οστικής πυκνότητας, προκειμένου να αποκτήσουμε καλύτερη και επικαιροποιημένη γνώση για την κατάσταση των οστών μας. Η σχετική εξέταση (DXA scan) μπορεί να καθορίσει αν πάσχουμε από οστεοπόρωση ή οστεοπενία.

 

Σύμμαχος παντοτινός ο υγιεινός τρόπος ζωής

 

Αν καπνίζουμε, αν πίνουμε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη, τότε ήρθε η ώρα για αλλαγές. Κόβουμε το κάπνισμα, καθώς – μέσα σε όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει – ελαττώνει και τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Το αλκοόλ, από την άλλη, εμποδίζει την δημιουργία καινούριας οστικής μάζας. Τέλος, μια διατροφή ελλειμματική σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος, συνεπώς φροντίζουμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. .

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 5 Φεβρουαρίου

Γεγονότα 1597: Γιαπωνέζοι χριστιανοί δολοφονούνται με διαταγή της Ιαπωνικής κυβέρνησης ως απειλή για την κοινωνία. 1669: Παρουσιάζεται από τον Μολιέρο η θεατρική κωμωδία Ταρ...

Ο Μπλίνκεν αναβάλλει την επίσκεψη του στο Πεκίνο

Διπλωματική ένταση δημιουργεί η υπόθεση με το κινέζικο μπαλόνι που βρέθηκε να πετά στις ΗΠΑ. Παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης του περιστατικού από το Πεκίνο, o υπουργός Εξωτερικών ...

Φόρτωση άρθρων...