Παρασκευή
01 Μαρτίου 2024

Πού ζούσε εντυπωσιακό άγνωστο είδος πτερόσαυρου (Εικόνες)

Viral

Τα πρώτα σπονδυλωτά όντα στη Γη που ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν ήταν οι πτερόσαυροι. 

Έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 210 εκατομμύρια έτη, δηλαδή περίπου την ίδια χρονική περίοδο με την εμφάνιση των δεινόσαυρων, και εξαφανίστηκαν μαζί με αυτούς πριν από περίπου 65 εκατομμύρια έτη μετά την πτώση στον πλανήτη μας του γιγάντιου αστεροειδή που εξαφάνισε το 80% της ζωής.

Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά είδη πτερόσαυρων διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών σε πολλές περιοχές του πλανήτη. 

Οι μεγαλύτεροι πτερόσαυροι που γνωρίζουμε είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης και άνοιγμα φτερών 12 μέτρων. 

Στην Αφρική δεν έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα πτερόσαυρων και αυτά συγκεντρώνονται στις βορειότερες περιοχές της ηπείρου. 

Οπότε η ανακάλυψη των απολιθωμάτων ενός πτερόσαυρου στις νότιες περιοχές είναι της Αφρικής είναι από μόνη της ιδιαίτερα σημαντική και η επιτυχία μεγαλώνει ανάλογα με το μέγεθος του πτερόσαυρου που εντοπίστηκε.

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Παλαιοντολογικού Μουσείου του Μονάχου και του Πανεπιστημίου NOVA στη Λισαβώνα ανακάλυψε τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους πτερόσαυρων στην Ανγκόλα. 

Το είδος που έλαβε την ονομασία «Epapatelo otyikokolo» υπολογίζεται ότι είχε άνοιγμα φτερών 4,8 μέτρων. 

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο πτερόσαυρους κυνηγούσε την τροφή του στη θάλασσα και είχε ικανότητες παρόμοιες με τα θαλασσοπούλια.

Πού ζούσε εντυπωσιακό άγνωστο είδος πτερόσαυρου

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...