Δευτέρα
24 Ιουνίου 2024

Τα κορυφαία 12 σημάδια που δείχνουν ότι αρχίζετε να αγαπάτε τον εαυτό σας

Με την αποδοχή του εαυτού και τη συμπόνια στον πυρήνα , το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου είναι ένα ταξίδι. Αλλά οι ανταμοιβές της μεγαλύτερης ευτυχίας, της ολοκλήρωσης και της εσωτερικής γαλήνης το κάνουν ένα ταξίδι που αξίζει να κάνετε.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου αρχίζει να ανθίζει όταν βρίσκετε τα ελαττώματα σας συμπαθητικά κι όχι τρομακτικά. Θέτετε σαφή όρια για να προστατεύσετε την ενέργειά σας και να περιβάλλεστε με υποστηρικτικά άτομα. Η φροντίδα του μυαλού και του σώματός σας γίνεται προτεραιότητα και αυτή η αρνητική φωνή στο κεφάλι σας αρχίζει να σιωπά. Γιορτάζετε τις μικρές νίκες, αναγνωρίζοντας τη δική σας αξία και το μοναδικό μονοπάτι που βαδίζετε.

Ξυπνάτε ένα πρωί και συνειδητοποιείτε ότι κάτι είναι διαφορετικό. Για πρώτη φορά, δεν φοβάστε κάθε μικρή εργασία ή αλληλεπίδραση. Αντίθετα, νιώθετε μια αίσθηση ηρεμίας και αυτοπεποίθησης. Καθώς προχωράτε στη ρουτίνα σας, παρατηρείτε τον εαυτό σας να χαμογελά περισσότερο, να στέκεται λίγο πιο ψηλά. Στη δουλειά, μιλάτε περισσότερο, εθελοντικά δίνετε ιδέες χωρίς δισταγμό. Στο σπίτι, είστε πιο υπομονετικοί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, πιο γρήγορα να συγχωρείτε τα μικρά πράγματα που σας ενοχλούσαν. Γελάτε πιο εύκολα, ανησυχείτε λιγότερο. Τα βήματά σας είναι πιο ελαφριά, η καρδιά σας πιο γεμάτη. Αρχίζετε να σας αρέσει πολύ ο εαυτός σας, να εκτιμάτε αυτό που είστε. Η αλλαγή είναι λεπτή, αλλά αναμφισβήτητη - μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου. Και αισθάνεσαι καταπληκτικά.

love

Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας:

Αποδέχεστε τον εαυτό σας όπως είστε. Έχετε σταματήσει να επιβαρύνετε τον εαυτό σας για ελαττώματα και ατέλειες. Αντίθετα, αγκαλιάζετε όλα τα μέρη του εαυτού σας – ακόμα και τα κομμάτια που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Αναγνωρίζετε ότι η τελειότητα είναι ανέφικτη και είστε τέλειοι όπως είστε.

Βάζετε υγιή όρια. Δεν αφήνετε τους άλλους να εκμεταλλεύονται εσάς ή τον χρόνο σας. Υποστηρίζετε τον εαυτό σας με ήρεμο τρόπο, με σεβασμό. Ο καθορισμός ορίων σας επιτρέπει να προστατεύσετε τη δική σας ευημερία ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις σας.

Ασκείτε την αυτοφροντίδα. Η καλή φροντίδα του εαυτού σας σωματικά και συναισθηματικά είναι προτεραιότητα. Αφιερώνετε χρόνο για χόμπι, συναναστροφές και χαλάρωση. Γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να δώσετε από ένα άδειο φλιτζάνι, επομένως η φροντίδα του εαυτού σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετό νερό για να δώσετε στους άλλους.

Δέχεστε τα κομπλιμέντα με ευγένεια. Αντί να απορρίπτετε τον έπαινο ή να υποβαθμίζετε τα επιτεύγματά σας, μπορείτε τώρα να πείτε «ευχαριστώ» με σιγουριά. Αναγνωρίζετε τις δικές σας δυνάμεις, τα ταλέντα και τις νίκες σας – μικρές και μεγάλες. Και επιτρέπετε και στους άλλους να τα αναγνωρίσουν.

Συγχωρείτε τον εαυτό σας για λάθη. Έχετε συμβιβαστεί με το γεγονός ότι είστε άνθρωποι και οι ατέλειες είναι αναπόφευκτες. Όταν τα κάνετε θάλασσα , ζητάτε συγγνώμη, επανορθώνετε αν χρειαστεί και προχωράτε παραπέρα. Τα λάθη σας δεν σας καθορίζουν πλέον.

Με την αποδοχή του εαυτού και τη συμπόνια στον πυρήνα, το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου είναι ένα ταξίδι. Αλλά οι ανταμοιβές της μεγαλύτερης ευτυχίας, της ολοκλήρωσης και της εσωτερικής γαλήνης το κάνουν ένα ταξίδι που αξίζει να κάνετε. Ενα βήμα τη φορά, συνεχίστε να βαδίζετε στο μονοπάτι της αγάπης για τον εαυτό σας. 

love me

Σημάδια ότι αρχίζετε να αγαπάτε τον εαυτό σας:

1. Συγχωρείτε τον εαυτό σας και προχωράτε

Για να αγαπήσεις αληθινά τον εαυτό σου, πρέπει να μάθεις να συγχωρείς τον εαυτό σου για λάθη και ατέλειες του παρελθόντος. Κανένας από εμάς δεν είναι άψογος, επομένως το να χτυπάς τον εαυτό σου για ολισθήσεις και τύψεις είναι άσκοπο και επιζήμιο. Όταν νιώθετε μπερδεμένος, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αναρωτηθείτε: Θα έχει σημασία αυτό μακροπρόθεσμα; Εάν όχι, αποδεχτείτε αυτό που συνέβη και αποφασίστε να τα πάτε καλύτερα την επόμενη φορά. Αφήστε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Πολλοί από εμάς τηρούμε απίστευτα υψηλά πρότυπα . Περιμένουμε να έχουμε το τέλειο σώμα, καριέρα, σχέση, ζωή. Αλλά η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας  όπως είστε αντί να επιδιώκετε συνεχώς να συναντάτε κάποια εξιδανικευμένη εκδοχή αυτού που πιστεύετε ότι πρέπει να είστε.

Ασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια. Αντί να κάνετε σκληρή αυτοκριτική, προσπαθήστε να απαντήσετε στον εαυτό σας με την ίδια ευγένεια και φροντίδα που θα δείχνατε σε έναν φίλο σας. Μιλήστε στον εαυτό σας απαλά και καθησυχαστικά. Αναγνωρίστε τους αγώνες και τις ατέλειές σας με ενσυναίσθηση και κατανόηση. Είσαι άνθρωπος και σου αξίζει συμπόνια.

Εστίαση στο παρόν. Το να μένεις σε τύψεις και λάθη του παρελθόντος ή να ανησυχείς υπερβολικά για το αβέβαιο μέλλον, δυσκολεύει να αγαπήσεις τον εαυτό σου τώρα. Μετατοπίστε την εστίασή σας στην παρούσα στιγμή, εκτιμήστε ποιος γίνεστε και διατηρήστε μια στάση προσοχής. Πάρτε τα πράγματα μέρα με τη μέρα, βυθιστείτε στην τρέχουσα εμπειρία και η ικανότητά σας να αγαπάτε τον εαυτό σας θα αυξηθεί.

Με υπομονή και εξάσκηση, το να μάθεις να συγχωρείς τον εαυτό σου και να αγκαλιάζεις την αυτοσυμπόνια γίνεται δεύτερη φύση. Αντιλαμβάνεστε ότι η αξία σας δεν καθορίζεται από μη ρεαλιστικά κοινωνικά πρότυπα ή από λάθη του παρελθόντος σας. Είστε ατελείς και αξίζετε τη δική σας άνευ όρων αγάπη. Τώρα βγείτε έξω και σκορπίστε αυτή την αγάπη τριγύρω!

2. Νιώθετε άνετα που είστε μόνος

Όταν αρχίζετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, συνειδητοποιείτε ότι το να είστε μόνος δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε. Στην πραγματικότητα, αρχίζετε να αγαπάτε και να εκτιμάτε τον χρόνο που είστε μόνοι σας. Μπορείτε να χαλαρώσετε  χωρίς να χρειάζεστε συνεχή φλυαρία ή απόσπαση της προσοχής από τους άλλους. Ο χρόνος που είστε μόνος σας δίνει την ευκαιρία για προβληματισμό και διορατικότητα. Είναι μια ευκαιρία να ελέγξετε τον εαυτό σας για να δείτε  πώς νιώθετε. Μπορείτε να ακολουθήσετε χόμπι και δραστηριότητες που θεωρείτε ότι σας ικανοποιούν προσωπικά χωρίς να ανησυχείτε τι πιστεύει κάποιος άλλος για αυτό. Διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε μια ήσυχη βόλτα έξω. Μαγειρέψτε μόνοι σας ένα ωραίο γεύμα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες όταν είστε ανοιχτοί στο να απολαύσετε τη δική σας παρέα.

Αυτή η νέα άνεση με τη μοναξιά σημαίνει επίσης ότι δεν εξαρτάστε από τους άλλους για να καθορίσετε την αυτοεκτίμηση ή την ευτυχία σας. Οι απόψεις και η επικύρωσή τους δεν απαιτούνται πλέον για να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Αναγνωρίζετε ότι είστε αρκετός . Φυσικά, η σύνδεση με άλλους ανθρώπους εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό μέρος της ζωής και των σχέσεων. Αλλά εσείς: επιλέξτε να περνάτε χρόνο με άλλους επειδή το θέλετε, όχι επειδή το χρειάζεστε. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Το να εκτιμάτε την ανεξαρτησία και την αυτάρκειά σας κάνει τις σχέσεις σας ακόμα πιο υγιείς, καθώς εισέρχεστε σε αυτές από μια θέση πληρότητας και όχι από ανάγκη.

Όταν αρχίζετε να αγκαλιάζετε και να αγαπάτε τον χρόνο σας μόνοι σας, είναι ένα σημάδι ότι μαθαίνετε να αγαπάτε τον εαυτό σας πλήρως. Εκτιμάτε τον εαυτό σας για αυτό που είστε, παρά για το τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς. Γιορτάστε πόσο μακριά έχετε φτάσει στο ταξίδι αγάπης και αποδοχής του εαυτού σας. Η ικανότητα να παρηγορείς τον εαυτό σου είναι ένα δώρο, που θα σε χρησιμεύσει για μια ζωή.
 
3. Επιδιώκετε τα πάθη σας

Όταν αρχίζετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, βρίσκετε χρόνο για να κυνηγήσετε τα πάθη και τα ενδιαφέροντά σας. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη σπαταλάς κάνοντας πράγματα που δεν σε ενδιαφέρουν. Αντιλαμβάνεστε ότι οφείλετε στον εαυτό σας να ξοδεύετε τον χρόνο σας με ουσιαστικούς τρόπους που πυροδοτούν τη δημιουργικότητα και την περιέργειά σας.

Αφιερώστε χρόνο για χόμπι. Ίσως πάντα θέλατε να μάθετε να ζωγραφίζετε, να μιλάτε ισπανικά ή να παίζετε κιθάρα. Τώρα εγγράφεστε πραγματικά σε αυτό το μάθημα τέχνης, κατεβάζετε μια εφαρμογή γλώσσας ή κάνετε κράτηση για μαθήματα με έναν δάσκαλο μουσικής. Η επιδίωξη των χόμπι σας, όσο μικρά κι αν είναι, σας δίνει μια αίσθηση σκοπού και σας βοηθά να συνεχίσετε να ανακαλύπτετε ποιοι είστε.

Ταξιδεύετε Περισσότερα. Το ταξίδι διευρύνει το μυαλό σας και σας εισάγει σε νέους τρόπους ζωής και σκέψης. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, δίνεις προτεραιότητα στο να βλέπεις τον κόσμο. Επισκέπτεστε μέρη που πάντα ονειρευόσασταν, ακόμα κι αν πρέπει να εξοικονομήσετε χρήματα  για να το κάνετε. Οι εμπειρίες που αποκτάτε από τα ταξίδια μένουν μαζί σας για μια ζωή.

Διαβάζετε περισσότερα βιβλία. Η ανάγνωση ασκεί τον εγκέφαλό σας, ενισχύει το λεξιλόγιό σας και σας εκθέτει σε νέες ιδέες. Όταν αρχίζετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, αφιερώνετε χρόνο για να διαβάσετε βιβλία που σας τονώνουν. Δεν δικαιολογείτε πλέον ότι είστε πολύ απασχολημένοι ή πολύ κουρασμένοι. Το να κουλουριαστείς με ένα συναρπαστικό βιβλίο γίνεται πράξη αυτοφροντίδας.

love me

4. Μαθαίνετε να λετε όχι

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει επίσης να μάθεις να λες όχι. Θέτετε όρια για να προστατεύσετε τον χρόνο σας και αποφεύγετε να αναλάβετε περισσότερα από όσα μπορείτε να αντέξετε. Ενώ θέλετε να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους, φροντίζετε να εξοικονομείτε ενέργεια για τον εαυτό σας. Μιλάτε όταν νιώθετε ότι σας εκμεταλλεύονται αντί να αγανακτείτε για την κατάσταση αργότερα. Σεβόμενοι τα δικά σας όρια, ανοίγετε περισσότερο χρόνο και χώρο στη ζωή σας για τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά σημασία για εσάς.

Το να κυνηγάτε τα πάθη και τα ενδιαφέροντά σας είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Κάντε την επιλογή σήμερα να αρχίσετε να βάζετε τον εαυτό σας πρώτο και να κάνετε περισσότερα από αυτά που βάζουν φωτιά στην ψυχή σας. Αξίζεις να ζήσεις μια ζωή γεμάτη σκοπό και νόημα. Και όσο περισσότερο ακολουθείτε τα πάθη σας, τόσο περισσότερο θα ενισχύετε την αγάπη σας για τον εαυτό σας.

5. Σταματάτε να χτυπάτε τον εαυτό σας για λάθη

Ξέρεις ότι μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου όταν σταματάς να επικρίνεις τον εαυτό σου για κάθε μικρό λάθος ή ατέλεια. Αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι είσαι άνθρωπος και ότι οι ατέλειες είναι φυσιολογικές. Αντί να αποκαλείτε τον εαυτό σας με ονόματα όπως «ηλίθιος» ή «βλάκας», δείχνετε συμπόνια. Αντί να  σκέφτεστε για ένα λάθος για μέρες, μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε. Αναγνωρίζετε ότι όλοι ξεγλιστρούν μερικές φορές και ένα λάθος δεν σας καθορίζει ούτε σημαίνει ότι είστε ανίκανοι. Αναζητάς τα μαθήματα στα λάθη σου αντί να τιμωρείς τον εαυτό σου για αυτά.Σταματάς επίσης να αναζητάς την τελειότητα και αρχίζεις να εκτιμάς τον εαυτό σου όπως είσαι . Αναγνωρίζετε ότι η πραγματική ομορφιά έγκειται στο να αγκαλιάζετε τον αυθεντικό σας εαυτό, όχι κάποιο μη ρεαλιστικό ιδανικό. Συγκρίνοντας τον εαυτό σας με άλλους λιγότερο συχνά, εκτιμάτε τις δικές σας μοναδικές ιδιότητες και επιτεύγματα.

Όταν κάνετε ένα λάθος, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Πείτε κάτι σαν «Είναι εντάξει, μαθαίνω. Θα τα πάω καλύτερα την επόμενη φορά». Ψάξτε για ευκαιρίες για να ωριμάσετε και όχι απλώς να νικήσετε τον εαυτό σας. Μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας για αυτό που είστε, συμπεριλαμβανομένων των ατελειών. Είστε ένα έργο σε εξέλιξη, οπότε επικεντρωθείτε στην πρόοδο, όχι στην τελειότητα.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου δεν είναι εύκολο, αλλά γίνεται πιο εύκολο με την εξάσκηση. Να είστε υπομονετικοί και να θυμάστε, σας αξίζει να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη και συμπόνια. Όταν κάνετε λάθη, συγχωρείτε τον εαυτό σας. Όταν αισθάνεστε ατελείς, αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Και όταν καταφέρνετε κάτι, μικρό ή μεγάλο, να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας. Η εκμάθηση της αγάπης για τον εαυτό και της αποδοχής του εαυτού είναι ένα ταξίδι, οπότε ξεκινήστε με το να είστε λίγο πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας κάθε μέρα.

selfcare

6. Κάνετε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα

Όταν αρχίζεις να αγαπάς τον εαυτό σου, συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό είναι να φροντίζεις καλά τον εαυτό σου. Η φροντίδα του εαυτού γίνεται προτεραιότητα. Αφιερώνετε χρόνο κάθε μέρα για να κάνετε πράγματα που σας τρέφουν σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά.

Ίσως έχετε αρχίσει να πηγαίνετε σε μαθήματα γιόγκα ή διαλογισμού. Η άσκηση είναι μια εξαιρετική μορφή αυτοφροντίδας που παρέχει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά οφέλη. Τρώτε επίσης πιο υγιεινά σπιτικά γεύματα, περιορίζοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τη ζάχαρη. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι και να κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ έχουν γίνει αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.

Αφιερώνετε επίσης χρόνο για χόμπι και κοινωνικές συναναστροφές. Η σύνδεση με υποστηρικτικούς φίλους και μέλη της οικογένειάς σας ενισχύει τη διάθεση και την αυτοεκτίμησή σας. Η ενασχόληση με δημιουργικές αναζητήσεις που θεωρείτε προσωπικά σημαντικές, είτε πρόκειται για τέχνη, μουσική, γραφή ή κηπουρική, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και σας φέρνει χαρά.

Η εξάσκηση της αυτοφροντίδας σημαίνει επίσης να μάθετε να λέτε «όχι», ώστε να μην αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή εκμεταλλευόμενοι. Θέτετε όρια  για να προστατεύσετε το χρόνο και τη συναισθηματική σας ενέργεια. Συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να δώσεις από ένα άδειο φλιτζάνι, επομένως η φροντίδα του εαυτού σου είναι απαραίτητη για να είσαι ο καλύτερος εαυτός σου.

Όταν η αυτοφροντίδα γίνει συνήθεια και προτεραιότητα στη ζωή σας, θα αισθάνεστε πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις. Θα έχετε μια ισχυρότερη αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης από το να γαλουχήσετε τον εαυτό σας στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Η φροντίδα του εαυτού είναι ο τρόπος που δείχνεις στον εαυτό σου αγάπη και αυτή είναι η πιο σημαντική σχέση που θα έχεις ποτέ.

7. Έχετε σταματήσει να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια ότι μαθαίνετε να αγκαλιάζετε πλήρως αυτό που είστε είναι ότι έχετε σταματήσει να συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους. Όταν ήσασταν λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό σας, κοιτούσατε τη ζωή των φίλων, της οικογένειας και των συνομηλίκων σας μέσα από το πρίσμα σύγκρισης. Οι επιτυχίες τους και οι τέλειες ζωές τους χρησίμευσαν μόνο για να τονίσουν αυτό που νομίζατε ότι σας έλειπε στη ζωή σας. Αλλά τώρα, συνειδητοποιείτε ότι η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς. Το ταξίδι κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό. Ακριβώς επειδή η ζωή κάποιου άλλου φαίνεται τέλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από έξω δεν σημαίνει ότι είναι στην πραγματικότητα. Και σίγουρα δεν σημαίνει ότι είστε λιγότερο άξιοι της ευτυχίας. Έχετε μάθει ότι ποτέ δεν θα είστε απόλυτα ικανοποιημένοι αν πάντα κυνηγάτε αυτό που φαίνεται να έχουν οι άλλοι.

Έχετε επίσης αναγνωρίσει ότι οι άνθρωποι δημοσιεύουν μόνο τις καλύτερες στιγμές της ζωής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ζωή κανενός δεν είναι τόσο τέλεια όσο φαίνεται εκεί. Όλοι παλεύουν με την αυτοαμφιβολία, τις αποτυχημένες σχέσεις, τα θέματα υγείας, τα οικονομικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα κάποια στιγμή. Όταν σταματήσετε να συγκρίνετε και αρχίσετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας για αυτό που είστε, θα ανακαλύψετε μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης που ποτέ δεν ήξερες ότι υπήρχε.

Αντί να νιώθετε ζήλια ή ανασφάλεια όταν οι άλλοι πετυχαίνουν ή φαίνονται πιο ευτυχισμένοι, τώρα νιώθετε πραγματικά χαρούμενοι για αυτούς. Και βάζετε την ίδια ενέργεια στο να επευφημείτε τον εαυτό σας και να αναγνωρίζετε τις δικές σας νίκες, μεγάλες και μικρές. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι το μόνο άτομο με το οποίο πρέπει να συγκρίνετε τον εαυτό σας είστε εσείς. Μεγαλώνεις; Μαθαίνεις; Γίνεσαι λίγο καλύτερος κάθε μέρα; Αυτό είναι που πραγματικά έχει σημασία. Η σύγκριση είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορείς να το  κερδίσεις. Τη στιγμή που σταματάς να παίζεις, έχεις ήδη κερδίσει. Και το έπαθλο είναι η αποδοχή του εαυτού, η αγάπη του εαυτού και η ελευθερία να περπατήσεις το δικό σου μονοπάτι χωρίς να ανησυχείς τι πιστεύει κάποιος άλλος γι' αυτό.
 
8. Θέτετε υγιή όρια

Όταν αρχίζεις να αγαπάς τον εαυτό σου, συνειδητοποιείς ότι αξίζεις να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που σου φέρονται με καλοσύνη και σεβασμό. Αρχίζετε να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας θέτοντας σαφή όρια και επικοινωνώντας τις ανάγκες σας. Βρίσκετε τον εαυτό σας να λέει «όχι» πιο συχνά. Δεν αισθάνεστε πλέον υποχρεωμένοι να είστε πάντα διαθέσιμοι όταν οι άλλοι απαιτούν τον χρόνο ή την ενέργειά σας. Είναι εντάξει να απορρίπτετε ευγενικά αιτήματα που δεν ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες ή τις αξίες σας. Δεν χρειάζεται να επινοείτε δικαιολογίες ή να αισθάνεστε ένοχοι γι' αυτό. Ο χρόνος και η ψυχική σας ευεξία είναι σημαντικά, γι' αυτό μάθετε να είστε επιλεκτικοί με τον τρόπο που τα ξοδεύετε.

Σταματάτε να ανέχεστε την ασέβεια ή την τοξικότητα από άλλους. Μιλάτε αμέσως αν κάποιος πει ή κάνει κάτι βλαβερό, αντί να το αγνοήσετε ή να το εσωτερικεύσετε. Αποκλείεται την κακή συμπεριφορά και ξεκαθαρίζετε ότι δεν θα ασχοληθείτε περαιτέρω αν συνεχιστεί. Μην φοβάστε να αποστασιοποιηθείτε από αυτούς που ξεπερνούν επανειλημμένα τη γραμμή. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας συμπεριφέρονται όπως σας αξίζει να σας φέρονται.

Αρχίζετε να ζητάτε ό,τι χρειάζεστε για να νιώθετε ευτυχισμένοι και ασφαλείς στις σχέσεις σας. Αντί να ελπίζετε ότι οι άλλοι θα διαβάσουν το μυαλό σας, επικοινωνείτε ανοιχτά και ειλικρινά τις ανάγκες σας. Ενημερώστε τους άλλους πώς μπορούν να σας υποστηρίξουν και θέστε λογικές προσδοκίες. Συμβιβαστείτε όταν μπορείτε, αλλά μην συμβιβάζεστε με λιγότερο από αυτό που σας αξίζει. Οι υγιείς σχέσεις χτίζονται στην αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό.

Το να μάθετε να φροντίζετε σωστά τον εαυτό σας διατηρώντας υγιή όρια είναι μια από τις μεγαλύτερες πράξεις αυτοαγάπης. Σας επιτρέπει να χτίσετε αυτοπεποίθηση από μέσα και να καλλιεργήσετε καλές σχέσεις. Κάντε την επιλογή κάθε μέρα για να δώσετε προτεραιότητα στη δική σας ευημερία. Το χρωστάς στον εαυτό σου.

self love

9. Δέχεστε κομπλιμέντα  

Συνήθιζες να εκτρέπεις τα κομπλιμέντα και να εστιάζεσαι στα αντιληπτά ελαττώματα σου. Αλλά τώρα, αρχίζετε να ακούτε πραγματικά τα καλά λόγια που λένε οι άλλοι για εσάς. Όταν κάποιος σας κάνει ένα κομπλιμέντο, χαμογελάτε, κάνετε οπτική επαφή και λέτε «ευχαριστώ». Συνειδητοποιείς ότι η αξία σου δεν καθορίζεται από τις ατέλειές σου. Το να δέχεστε κομπλιμέντα με χάρη είναι ένα σημάδι ότι αναπτύσσετε αγάπη για τον εαυτό σας. Αντί να απορρίπτετε τον έπαινο ή να τον απομακρύνετε από τον εαυτό σας, είστε ανοιχτοί να τον λάβετε Αναγνωρίζετε ότι αξίζετε θαυμασμό για τις καλές σας ιδιότητες, τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά σας.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι αντιδράτε διαφορετικά όταν κάποιος λέει κάτι ωραίο για την εμφάνιση, τη δουλειά ή την προσωπικότητά σας. Αντί να το απορρίψετε με ένα σχόλιο που υποτιμά τον εαυτό σας, τώρα εκτιμάτε το συναίσθημα. Μπορείτε να απαντήσετε με ένα απλό 'αυτό είναι καλό να το λέτε'. Αυτή η αναγνώριση δείχνει ότι πιστεύετε ότι το κομπλιμέντο είναι αληθινό, τουλάχιστον στα μάτια αυτού του ατόμου.

Το να μάθεις να παίρνεις ένα κομπλιμέντο είναι ένα δώρο που κάνεις στον εαυτό σου. Σας επιτρέπει να δείτε τον εαυτό σας μέσα από τα μάτια των άλλων που νοιάζονται για εσάς. Ο έπαινος τους είναι μια αντανάκλαση της εγγενούς σας αξίας, αν και μπορεί ακόμα να εργάζεστε για να το εσωτερικεύσετε πλήρως. Με την εξάσκηση, η αποδοχή στα κομπλιμέντα θα γίνει δεύτερη φύση. Θα φτάσετε σε ένα σημείο όπου μπορείτε να πείτε ένα ειλικρινές «ευχαριστώ» και να νιώσετε πραγματικά τη ζεστασιά και την εμπιστοσύνη που φέρνει αυτό. Αναγνωρίζετε ότι είστε άξιοι και αυτό είναι πολύ καλό.

Η ικανότητα να λαμβάνετε κομπλιμέντα με χάρη είναι ένα σαφές σημάδι ότι ξεπερνάτε την αμφιβολία για τον εαυτό σας και τρέφετε την αγάπη για τον εαυτό σας. Η αυτοεκτίμησή σας ανθίζει καθώς αρχίζετε να βλέπετε τον εαυτό σας όπως σας βλέπουν οι άλλοι - ως κάποιος πραγματικά άξιος θαυμασμού. Αυτή η απλή πράξη δείχνει πόσο μακριά έχετε φτάσει στο ταξίδι για να αγαπήσετε αυτό που είστε. Θα πρέπει να αισθάνεστε περήφανοι για αυτή την ανάπτυξη και την εσωτερική λάμψη που αυτό αντανακλά.

10. Ακολουθείτε την διαίσθησή σας

Όταν μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου, αρχίζεις να αξιοποιείς την εσωτερική σου σοφία και να ακούς το ένστικτό σου. Δεν αγνοείς πλέον αυτή τη μικρή φωνή μέσα σου, που σε σπρώχνει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πιθανότατα παρατηρήσατε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα που «αισθάνεστε σωστά», ακόμα κι αν δεν μπορούσατε λογικά να εξηγήσετε το γιατί εκείνη τη στιγμή. Αρχίστε να ακολουθείτε τη διαίσθησή σας πιο συχνά και να βιώνετε θετικά αποτελέσματα εξαιτίας της.

Εδώ είναι μερικά σημάδια ότι ακολουθείτε τη διαίσθησή σας:

 • Λαμβάνετε αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας, ακόμα κι αν αντιβαίνουν σε εξωτερικές πιέσεις ή προσδοκίες. Πιστεύετε ότι αυτό που αισθάνεστε αληθινό για εσάς είναι τελικά σωστό.
 • Λέτε «όχι» σε πράγματα που δεν σας ταιριάζουν, χωρίς να χρειάζεστε μια δικαιολογία με την οποία θα συμφωνούσαν οι άλλοι. Ακούτε την εσωτερική σας φωνή πάνω από εξωτερικές επιρροές.
 • Παρατηρείτε ένστικτα για ανθρώπους και καταστάσεις, ακόμα κι αν είναι λεπτές. Δίνετε προσοχή σε αυτές τις προαισθήσεις και προχωράτε με την κατάλληλη προσοχή ή διαφάνεια.
 • Κάνετε ψυχικά ή σωματικά «διαλείμματα» όταν αισθάνεστε την ανάγκη, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η διαίσθησή σας που σας καθοδηγεί να επαναφορτιστείτε ή να σκεφτείτε.
 • Το να ακολουθείτε τη διαίσθησή σας δείχνει τεράστια αυτοπεποίθηση και αγάπη για τον εαυτό σας. Σέβεστε αυτό που σας φαίνεται σωστό πάνω από όλα. Με την εξάσκηση, η διαίσθησή σας θα γίνει μόνο ισχυρότερη και πιο ξεκάθαρη—μια πολύτιμη εσωτερική πυξίδα που θα καθοδηγεί τις επιλογές και την πορεία σας μπροστά.

11. Βλέπετε την αποτυχία ως ευκαιρία ανάπτυξης
 
Όταν αποτυγχάνατε σε κάτι, η αρχική σας αντίδραση ήταν η σκληρή αυτοκριτική και ο "ξυλοδαρμός". Αλλά καθώς μεγαλώνετε στην αγάπη για τον εαυτό σας, βλέπετε την αποτυχία ως εμπειρία μάθησης αντί ως αντανάκλαση της αξίας σας. Καταλαβαίνετε ότι συμβαίνουν οπισθοδρομήσεις και τις βλέπετε ως ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Μερικά σημάδια ότι βλέπετε την αποτυχία ως ευκαιρία ανάπτυξης:

 • Αναλύετε τι πήγε στραβά για να καταλάβετε πώς να βελτιωθείτε την επόμενη φορά, αντί να λυπάστετον εαυτό σας. Θεωρείτε τα λάθη ως μαθήματα που θα σας κάνουν πιο δυνατό.
 • Αναγνωρίζετε τους τομείς που πρέπει να αναπτύξετε χωρίς σκληρή κρίση. Εντοπίζετε συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορείτε να χτίσετε για να πετύχετε στο μέλλον.
 • Δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τις αποτυχίες, αλλά μετά σηκώνετε τον εαυτό σας και συνεχίζετε. Δεν αφήνετε τις αποτυχίες να σας εκτροχιάσουν για πολύ.
 • Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι ακόμη και οι επιτυχημένοι άνθρωποι βιώνουν την αποτυχία. Δεν συγκρίνετε τον εαυτό σας αρνητικά με τις επιτυχίες των άλλων.
 • Βλέπετε την επένδυση στις αποτυχίες, παρατηρώντας τι κερδίσατε στον αγώνα: υπομονή, ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα. Εστιάζετε σε αυτά τα θετικά.
 • Όταν μπορείτε να δείτε την αποτυχία ως μια ευκαιρία να αναπτυχθείτε, επιδεικνύετε τεράστια συμπόνια και αποδοχή του εαυτού σας. Είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας στις προκλήσεις, τιμώντας την εγγενή σας αξία ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Αυτή η νοοτροπία θα σας εξυπηρετήσει καλά στο ταξίδι αγάπης προς τον εαυτό σας και όχι μόνο.

12. Αντιμετωπίζετε τις αναποδιές με χάρη

Καθώς μεγαλώνετε στην αγάπη για τον εαυτό σας, μαθαίνετε να χειρίζεστε με χάρη τις αποτυχίες και τις προκλήσεις. Μερικά σημάδια αυτού περιλαμβάνουν:

 • Παίρνετε μια βαθιά ανάσα και δίνετε στον εαυτό σας μια στιγμή πριν αντιδράσετε παρορμητικά. Κάνετε μια παύση για να αποκτήσετε κατανόηση και να ηρεμήσετε οποιαδήποτε αρχική αναστάτωση.
 • Μιλάτε στον εαυτό σας με συμπόνια, αναγνωρίζοντας πόσο απογοήτευση μπορεί να αισθάνεται σε μια κατάσταση ενώ καθησυχάζετε τον εαυτό σας για την αξία σας. Ασκείτε την αυτοκαταπραϋντική.
 • Εστιάζετε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε στο μέλλον, αντί να μένετε σε αυτό που πήγε στραβά. Αφήνετε το αμετάβλητο παρελθόν και βάζετε προθέσεις για το μέλλον.
 • Αποδέχεστε άβολα συναισθήματα χωρίς κρίση, επιτρέποντας στον εαυτό σας να νιώσει απογοήτευση ή θλίψη πλήρως πριν τα αφήσετε να φύγουν. Καβαλάς τα κύματα των συναισθημάτων σου.
 • Αναγνωρίζετε τις αποτυχίες ως προσωρινές, γνωρίζοντας ότι έχετε μέσα σας ανθεκτικότητα και δύναμη για να επιμείνετε. Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αυτή η πρόκληση δεν θα διαρκέσει για πάντα.
 • Απευθύνεστε σε αγαπημένα σας πρόσωπα για υποστήριξη,  για να τονώσετε το πνεύμα και το κίνητρό σας. Δέχεστε τη βοήθεια ευγενικά και χωρίς ντροπή.
 • Ο χειρισμός των αναπόφευκτων αποτυχιών και των δυσκολιών της ζωής με χάρη αντανακλά τρομερή συμπόνια και σοφία. Είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας σε δύσκολες στιγμές, τιμώντας την ανθρωπιά και την εσωτερική σας δύναμη. Αυτή η ειρηνική, έτοιμη απάντηση στις προκλήσεις σας επιτρέπει τελικά να πλησιάσετε ακόμα πιο κοντά στην αγάπη για τον εαυτό σας.
 • iloveme

 Ο θετικός αντίκτυπος του να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου

Καθώς μαθαίνετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, βιώνετε θετικές αλλαγές σε πολλές πτυχές της ζωής σας. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη:

 • Νιώθεις πιο χαρούμενος και πιο ικανοποιημένος. Με την αποδοχή του εαυτού έρχεται η εσωτερική γαλήνη και χαρά που διαχέονται σε όλα όσα κάνετε. Η προηγούμενη σας κατάσταση γίνεται κατάσταση ήρεμης ευγνωμοσύνης.
 • Χτίζεις πιο υγιείς σχέσεις. Όταν αγαπάς αληθινά τον εαυτό σου, επιτρέπεις στη ζωή σου μόνο άτομα που σε σέβονται και σε εκτιμούν γι' αυτό που είσαι. Θέτετε όρια με ευκολία και επικοινωνείτε αποτελεσματικά τις ανάγκες σας.
 • Πετυχαίνεις τους στόχους σου με λιγότερο αγώνα. Με αυτοπεποίθηση και αυτοσυμπόνια, τα εμπόδια φαίνονται μικρότερα και επιμένετε στις προκλήσεις. Εμπιστεύεστε τις δυνατότητές σας και την αξία της επιτυχίας σας. 
 • Σκορπίζεις αγάπη στους άλλους. Καθώς γεμίζετε το δικό σας φλιτζάνι με αγάπη για τον εαυτό σας, έχετε περισσότερη αγάπη να δώσετε δωρεάν στον κόσμο. Αλληλεπιδράτε με τους άλλους από μια θέση καλοσύνης, ενσυναίσθησης και συμπόνιας.
 • Αποκτάς σαφήνεια και σκοπό. Όταν είστε ευθυγραμμισμένοι με τις αξίες και τις προτεραιότητές σας, η ζωή έχει πιο νόημα. Ζεις σύμφωνα με τον αληθινό σου εαυτό και την εσωτερική σου σοφία.

Καθώς συνεχίζετε να ασκείτε την αγάπη για τον εαυτό σας και την αποδοχή του εαυτού σας, θα αποκομίσετε ακόμη μεγαλύτερες ανταμοιβές στην ευτυχία, την υγεία και τη γενική ευημερία. Το ταξίδι προς τα μέσα πραγματικά φωτίζει και μεταμορφώνει ολόκληρη την εμπειρία της ζωής σας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Test: Επιλέξτε ένα μουσικό όργανο και ανακαλύψτε ποια είναι η πιο δυνατή ερωτική τεχνική σας

Η ιστορία: Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια βραδινή συναυλία πάνω στη σκηνή ανάμεσα στους μουσικούς. Σας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να παίξετε κάποιο μουσικό όργανο σαν βιρτουό...

Φόρτωση άρθρων...