Κυριακή
05 Μαΐου 2024

«Τα σημεία των καιρών» του Λάμπρου Ροϊλού στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Παπαζήση

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει περί τα 75 άρθρα/μελέτες μου τα οποία έχουν δημοσιευτεί στην περίοδο 2017-2023 στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που αναφέρονται στο τέλος καθενός από αυτά. Τα κείμενα τους έχουν περιληφθεί αυτούσια χωρίς καμία αλλαγή ή συμπλήρωση.

Έχουν χωριστεί σε ενότητες, ανάλογα με την θεματολογία τους. Ενσωματώθηκαν όμως σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σχετικό με το κάθε θέμα. Έχουν εμπλουτιστεί και επικαιροποιηθεί με επιπλέον στοιχεία, σχόλια και συμπεράσματα. Ιδιαίτερη έκταση έχει δοθεί στο κεφάλαιο της κλιματικής αλλαγής (κρίσης).

Τα άρθρα του βιβλίου αυτού με διεθνή θέματα, (πέραν κάποιων πηγών βιβλιογραφίας) γράφτηκαν μετά από μελέτη περί των 20 επιλεγμένων διεθνών άρθρων/ειδησεογραφικών κειμένων -από αξιόπιστες πηγές δημοσίευσης- για κάθε ένα άρθρο μου.

Έτσι πρόκειται ουσιαστικά για αναλύσεις/μελέτες και αποτελούν πλήρη ενημέρωση για τα έτη 2017-Μάρτιο 2023 (αλλά και προετοιμασία για το τι έπεται) όσον αφορά το κάθε θέμα που πραγματεύονται.

Έχουν μάλιστα σαν θέματα γεγονότα των ημερών μας που ξεχωρίζουν από άλλες παλαιότερες εποχές. Είναι κοινωνικού, περιβαλλοντολογικού, Γεωπολιτικού, πολιτικού και θρησκευτικού περιεχομένου.

Χαρακτηρίζουν με σημαδιακό τρόπο αυτή την εποχή, και τα θέματα τους μπορεί να καθορίσουν το μέλλον των πολλών επόμενων ετών. Εξ’ ού και ο τίτλος του βιβλίου ως «Τα σημεία των καιρών».

 Λάμπρου Ροιλου

ΕΙΣΗΓΗΣΗ κ. Αθ. Παπανδρόπουλου:

Τον Λάμπρο Γ. Ροϊλό τον γνώρισα πριν μια εξαετία περίπου, αν θυμάμαι καλά, μετά από σύσταση του αγαπητού φίλου Δημ. Κατσούδα. Αφορμή αυτής της γνωριμίας,ήταν ένα άρθρο που ο συγγραφέας του ανά χείρας βιβλίου ήθελε να προωθήσει και το οποίο αφορούσε το τότε επίκαιρο θέμα του Ισλαμικού Κράτους. Επρόκειτο για μια εμπεριστατωμένη και με βάθος ανάλυση, η οποία ακόμα και σήμερα διατηρεί όλη της τη φρεσκάδα.

Τελικά το άρθρο αυτό, αναρτήθηκε στον ιστότοπο europeanbusiness.gr με τον οποίον συνεργάζομαι τα 12 τελευταία χρόνια και οφείλω να πω ότι είχε υψηλό ποσοστό επισκεψιμότητας. Με αφετηρία λοιπόν αυτή την πρώτη γνωριμία ξεκίνησε μια τακτική συνεργασία με τον Λάμπρο Γ. Ροϊλό άρθρα του οποίου σήμερα αναρτώνται τακτικά σε τέσσερεις ιστοτόπους, με απόλυτα ευνοϊκή αποδοχή. Κατά κανόνα δε. πρόκειται για σοβαρές και επίκαιρες αναλύσεις, προϊόν έντιμης και υπεύθυνης αναζήτησης και επιστημονικής έρευνας που πιστοποιούν ότι ο συγγραφέας τους είναι άτομο υψηλού ηθικού αναστήματος, το οποίο επιδιώκει να γνωρίζει για να καλύπτει πνευματικές, ψυχολογικές και υπαρξιακές ανησυχίες, ώστε να προσφέρει το κατά δύναμη στο κοινό καλό.

Σήμερα, μετά εξαετή άψογη συνεργασία, έχω πεισθεί, μαζί με πολλούς άλλους αναγνώστες του συγγραφέα, ότι σε μια εποχή όπου η γνώση διεθνώς καταδιώκεται, η άγνοια βασιλεύει και η παραπληροφόρηση ενέχει τη θέση πληροφόρησης, άρθρα σαν αυτά του Λάμπρου Γ. Ροϊλού αποτελούν πολύτιμη προσφορά στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση μιας κοινωνίας.

Από τότε έως σήμερα έτσι οι ιστότοποι αυτοί έχουν δημοσιεύσει αρκετά κείμενα του Λάμπρου Γ. Ροϊλού και θα συνεχίσουν να το κάνουν γιατί ο συγγραφέας τους περιποιεί τιμή για την αποκαλούμενη ερευνητική δημοσιογραφία.

Κάθε άρθρο του είναι τεκμηριωμένο, προϊόν εργώδους αναζήτησης και εύληπτο για να διαβάζεται εύκολα. Και αυτή η τελευταία διάσταση είναι σημαντική για όσους θέλουν να έχουν μια κάποια απήχηση στο Διαδίκτυο.

Τούτων λεχθέντων, το συγγραφικό έργο του Λάμπρου Γ. Ροϊλού έχει και δύο άλλες πολύτιμες κοινωνικές και πνευματικές διαστάσεις. Ανοίγει τους ορίζοντες της γνώσης κυρίως σε πολυσύνθετα θέματα, όπως μεταξύ άλλων, αυτά της οικολογίας και της υγείας, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή του ανθρώπου και στην ιστορική εξέλιξη του πλανήτη μας τα χρόνια που έρχονται.

Από την άποψη αυτή, το βιβλίο του Λάμπρου Γ. Ροϊλού είναι και πηγή καλλιέργειας εμπιστοσύνης, σε μια εποχή όπου αυτή η έννοια αποκτά τεράστιο πολιτικό, πολιτιστικό, γεωπολιτικό και οικονομικό βάρος. Το ανά χείρας βιβλίο, στο μέτρο που επιτρέπει στον αναγνώστη να καταλάβει κάποια πράγματα, τονώνει την εμπιστοσύνη του απέναντι σε θεσμούς και λειτουργίας τους.

Ο Αμερικανός φιλόσοφος Φράνσις Φουκουγιάμα, στο περίφημο βιβλίο του «Το Τέλος της Ιστορίας και ο Τελευταίος Άνθρωπος», έγραψε ότι κάθε ανθρώπινο ον επιδιώκει να αναγνωρίζουν τα άλλα ανθρώπινα όντα την αξιοπρέπεια του (δηλαδή, να την εκτιμούν στη σωστή αξία της). Πράγματι, αυτή η ώθηση είναι τόσο βαθιά και θεμελιακή που αποτελεί έναν από τους κύριους κινητήρες ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορικής διαδικασίας. Σε προγενέστερες περιόδους, αυτή η επιθυμία για αναγνώριση εκδηλωνόταν στη στρατιωτική αρένα, καθώς βασιλιάδες και πρίγκιπες επιδίδονταν σε αιματηρές μάχες μεταξύ τους για την πρωτοκαθεδρία. Στη σύγχρονη εποχή, αυτός ο αγώνας για αναγνώριση μετατοπίστηκε από το στρατιωτικό στο οικονομικό βασίλειο, όπου έχει το επωφελές, από κοινωνική άποψη, αποτέλεσμα να δημιουργεί πλούτο αντί να τον καταστρέφει. Πέρα από την ικανοποίηση των αναγκών διαβίωσης, οι άνθρωποι επωμίζονται συχνά μια οικονομική δραστηριότητα χάριν της αναγνώρισης και όχι απλώς ως μέσο για την ικανοποίηση φυσικών υλικών αναγκών. Όπως υπέδειξε ο Άνταμ Σμιθ, αυτές οι ανάγκες είναι λίγες και ικανοποιούνται σχετικά εύκολα.

Υπάρχει όμως και μια ανάγκη, αυτή τού πολιτισμού, η ικανοποίηση της οποίας δεν είναι δεδομένη.

Σίγουρα, η οικονομική δραστηριότητα αντιπροσωπεύει κρίσιμο μέρος της κοινωνικής ζωής και υφαίνεται από μεγάλη ποικιλία κανονιστικών αρχών, κανόνων, ηθικών υποχρεώσεων και άλλων συνηθειών, που διαμορφώνουν την κοινωνία.

Όπως μεταξύ άλλων ο Λάμπρος Γ. Ροϊλός καταθέτει στο βιβλίο του, ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα που μπορούμε να βγάλουμε όταν για παράδειγμα εξετάζουμε την οικολογία και την πολιτικο-οικονομική ζωή, είναι ότι η ευημερία και το κύρος ενός έθνους, καθώς και η ικανότητά του για ανταγωνισμό, καθορίζονται από ένα διάχυτο πολιτισμικό χαρακτηριστικό:

Το επίπεδο εμπιστοσύνης που είναι εγγενές στην κοινωνία.

Συνεπώς το ανά χείρας βιβλίο δεν είναι μόνον προς ανάγνωση Απαιτεί και τη φύλαξη του ως ιστορική πηγή γνώσης. Διότι από κάθε άποψη, αποτελεί δραστικό αντίδοτο στην αυξανόμενη ολίσθηση του σύγχρονου πολιτισμού προς ακραίες μορφές ανορθολογισμού και παραπληροφόρησης, με σκοπό την καταστροφή της γνώσης.

Αθανάσιος-Γεώργιος Παπανδρόπουλος
Δημοσιογράφος και οικονομολόγος, επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων{ΕΕΔ}

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βεβήλωσαν τον Παρθενώνα «ζόμπι» τουρίστες - Διατάχθηκε ΕΔΕ για το περιστατικό

Προκλητικότητα και ασέβεια έδειξαν κάποιοι τουρίστες, που αποφάσισαν να ποζάρουν στην Ακρόπολη ως δήθεν μοντέλα, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ντυμένοι με χλαμύδες και κρατώντας π...

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε ηλικία 76 ετών

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Σταμάτης Κραουνάκης την αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση ...

Φόρτωση άρθρων...