Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Πώς το ασπράδι του αυγού μπορεί να καθαρίσει τις θάλασσες

Viral

Μια απρόσμενη ιδιότητα του ασπραδιού του αυγού ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές. Το ασπράδι φαίνεται να μπορεί να αφαιρεί τα μικροπλαστικά υλικά από το νερό ενώ μπορεί να να κάνει αφαλάτωση.

Μπορεί τα πλαστικά σκουπίδια να αποτελούν μια από τις μεγάλες πληγές της μόλυνσης τόσο στης στεριάς όσο και των θαλασσών όμως τεράστια αόρατη ζημιά κάνουν τα αποκαλούμενα, μικροπλαστικά, τα πλαστικά σωματίδια κάτω των 5 χιλιοστών. Πριν από λίγες μέρες μια μελέτη έδειξε ότι οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν δέκα εκατομμύρια μικροπλαστικά ημερησίως μαζί με την τροφή τους. 

Έχουν εντοπιστεί μικροπλαστικά στο στομάχι διαφόρων ειδών που ζουν στη τάφρο των Μαριανών σε βάθη οκτώ χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα μικροπλαστικά αποτελούν μία μεγάλη πληγή και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα της αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. 

Στη προσπάθεια αυτή ένας πολύτιμος σύμμαχος μπορεί να είναι το ταπεινό ασπράδι του αβγού. 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ασπράδια για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ελαφρύ, πορώδες αεροπήκτωμα (αεροτζελ) που μπορεί να αφαιρεί τα μικροπλαστικά από το νερό. Το αεροτζέλ αυτό μπορεί επίσης να κάνει αφαλάτωση ιδιότητα επίσης σημαντική.

Στα πειράματα που έγιναν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ασπράδια μπορούν να αφαιρέσουν από το νερό το 99% των μικροπλαστικών και το 98% του αλατιού. 
Πρόκειται για μια εξαιρετική λύση αφού το ασπράδι είναι ένα φτηνό στην παραγωγή υλικό, δεν καταναλώνει ενέργεια και χρειάζεται μόνο τη βαρύτητα για να λειτουργήσει οικολογικά. 

Αν αναπτυχθεί ένας τρόπος εκτεταμένης χρήσης του ασπραδιού θα πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση αφού θα μπορεί να γίνεται καθαρισμός των υδάτων από μικροπλαστικά αλλά και η πολύτιμη για πολλές κοινότητες του πλανήτη αφαλάτωση του νερού με εύκολο, χαμηλού κόστους και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο. 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το αεροτζελ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στη μόνωση κτιρίων αλλά και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοριτσάκι έστειλε μισοφαγωμένα μπισκότα που είχε αφήσει για τον Άγιο Βασίλη στην Αστυνομία - Ζήτησε τεστ DNA (εικόνες)

Μία περίεργη υπόθεσης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικές Αρχές στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ. Ένα κοριτσάκι τους απέστειλε ένα μισοφαγωμένο μπισκότο και καρότα που είχε αφήσε...

Βράχος πέρασε μέσα από σπίτι – Βίντεο σοκ

Στιγμές τρόμου έζησε μία οικογένεια στη Χαβάη, καθώς ένας τεράστιος βράχος έπεσε στο σπίτι τους το Σαββατοκύριακο στην πλαγιά του λόφου στη Χονολουλού. Βίντεο - σοκ δείχνει πως...

Φόρτωση άρθρων...