Παρασκευή
29 Σεπτεμβρίου 2023

Κοζάνη: Σταυροδρόμι Πολιτισμού και κάλλους

Ευ ζην
Tags: Κοζάνη

Η πρωτεύουσα της δυτικής Μακεδονίας η Κοζάνη δεσπόζει επιβλητική. Ορόσημο της πόλης το Ρολόι της στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η θέση της πόλης είναι σε τέτοιο σημείο που την καθιστά συγκοινωνιακό κόμβο που συνδέει τη Μακεδονία με την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.  

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Η κατασκευή της νέας Εγνατίας μείωσε την απόσταση προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και διευκόλυνε την πρόσβαση επισκεπτών. Οι κάτοικοι του Δήμου Κοζάνης φροντίζουν για την διατήρηση της πλούσιας τοπικής παράδοσης αλλά και για την ανάπτυξη της πόλης μέσα από σύγχρονες υποδομές  για να είναι η πόλη σε μια θέση ευημερίας και ξεχωριστής λειτουργικότητας.

Η επίσκεψη σε αυτή την ορεινή πόλη αξίζει καθώς ο ταξιδευτής θα ανταμώσει την Ιστορία και τον Πολιτισμό όχι μόνο της πόλης αλλά της ευρύτερης περιοχής, της δυτικής Μακεδονίας. 

 

kozani

 

Μωσαϊκό πολύμορφο

Ο τόπος είναι ιδιαίτερος και ουσιαστικά πρόκειται για ένα  μωσαϊκό εναλλαγών και αντιθέσεων με αξιόλογα μνημεία. Τα  αξιοθέατα σε συνδυασμό με το  φυσικό κάλλος και ιδιαίτερα τοπικά έθιμα κάνουν την Κοζάνη έναν ενδιαφέροντα τουριστικό προορισμό. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 720 μέτρων στους πρόποδες του Βερμίου και γι’ αυτό όλες τις εποχές του χρόνου το κρύο έχει έντονη την παρουσία του. 

Το ρολόι 

Κάτω από τους δείκτες αυτού του ρολογιού έχουν ζήσει εκατοντάδες άνθρωποι στιγμές μοναδικές, στιγμές καθημερινές.Αυτό πάντα αγέρωχο στέκει αμίλητο και παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν, εδώ και δεκαετίες. 

 

kozani

 

 

Μια από τις πιο σπουδαίες Βιβλιοθήκες της χώρας

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης ιδρύθηκε αρχικά ως σχολική και ήταν η «καρδιά» της πνευματικής ζωής της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, καθώς περιλαμβάνει πάνω από 153.000 τόμους, χειρόγραφα, τουρκικά φιρμάνια, κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις. Από αυτές ξεχωρίζει η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.

 

kozani

 

 

Το μουσείο της Αιανής 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κοζάνης στεγάζεται στο Παναγιωτίδειο Αρχοντικό, ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο της πόλης. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται ευρήματα από τους προϊστορικούς έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς στους χώρους του φιλοξενείται Έκθεση Φυσικής Ιστορίας από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τους νεότερους χρόνους, Αρχαιολογική-Βυζαντινή έκθεση, Ιστορική και Λαογραφική έκθεση, πινακοθήκη, συλλογή γραμματοσήμων και ραδιοφώνων. Στο υπόγειο του μουσείου οι επισκέπτες μπορούν να δουν και ένα μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

 

kozani

 

kozani

 

 

Μια «Νεράιδα» στην Κοζάνη 

Η Νεράιδα στη Κοζάνη είναι ένα μέρος πραγματικά υπέροχο. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για επίσκεψη, αφού προσφέρει εκπληκτικό τοπίο, όμορφα ηλιοβασιλέματα, καλό φαγητό, ωραία πλατεία για περπάτημα και φυσικά, πολλούς θρύλους.

Λέγεται, επίσης, πως κάποιοι ανάμεσα στους πρώτους κατοίκους διηγούνταν ότι στην περιοχή του παλαιότερου χωριού εμφανίζονταν νεράιδες κάθε που σουρούπωνε, οι οποίες ήταν ορατές σε όσους διέσχιζαν τον λοφίσκο. Μάλιστα, σύμφωνα με μια διαφοροποιημένη εκδοχή, αν έβλεπαν νέους άνδρες τους μιλούσαν, προτρέποντάς τους να πέσουν μαζί τους στα νερά του Αλιάκμονα.

 

kozani

 

kozani

 

 

Συνάντηση με τις μούσες στο Βελβεντό Κοζάνης

Στους πρόποδες των Πιερίων, 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης, δίπλα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου (του ποταμού Αλιάκμονα), συναντάμε το Βελβεντό. Μια κωμόπολη περίπου 4000 κατοίκων, που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το Βελβεντό είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, 2,5 χιλιόμετρα από το Βελβεντό για τη συνάντηση μας με τις…μούσες στο «Φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών» ή αλλιώς στο «Σκεπασμένο». Σύμφωνα με την μυθολογία εδώ κατέβαιναν οι εννέα μούσες (που όλες τις μάγευε η μουσική) για να λουστούν και να χορέψουν.

 

kozani

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί μας αρέσουν τα φαγητά που παχαίνουν;

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους μας αρέσουν τα φαγητά που παχαίνουν. Μερικοί από τους πιο κοινούς λόγους που κάνουν τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν αδυναμία σε παχυντι...

Λευκάδα: Το καθαρό διαμάντι στο Ιόνιο

Η ομορφιά της είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Η Λευκάδα, το διαμάντι του Ιονίου προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο που σαγηνεύονται από την σπάνια και άγρια ομορφιά της...

Έρευνα: Η καταστολή των αρνητικών σκέψεων μπορεί να είναι καλή για την ψυχική υγεία

Η καταστολή των αρνητικών σκέψεων μπορεί να είναι καλή για την ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Ερευνητές της Μονάδας Γνωστικών και Επιστη...

Φόρτωση άρθρων...