Κυριακή
12 Μαΐου 2024

Μονεμβασιά: Το Πέτρινο Καράβι του Ρίτσου ζητά να το εξερευνήσετε

Ευ ζην

«Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος για τον τόπο του, τη Μονεμβασιά.

 

monembasia

 

monembasia

 

Τι σημαίνει το όνομα της Μονεμβασιάς

Μονεμβάσια ή Μονοβάσια για τους ντόπιους, Μαλβουαζὶ για τους Φράγκους και Μαλμζύ κατά τους Άγγλους, η ονομασία της περιοχής προέρχεται από τα συνθετικά «μόνη» και «έμβαση», τη μία και μόνη είσοδο της Καστροπολιτείας.

Η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς είναι ένας ζωντανός μεσαιωνικός οικισμός, διατηρημένος με άψογο τρόπο. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και βασικό σταθμό για κάθε περιηγητή της Πελοποννήσου. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική, γεμάτη ρομαντισμό και ιστορία. Μνημεία και εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτα στο Κάστρο ενώ μια σημαντική αρχαιολογική συλλογή στεγάζεται στο Παλιό Τζαμί στην Πλατεία του Ελκομένου Χριστού.

 

 

monembasia

 

monembasia

 

 

monembasia

 

 

Πριν τη γέφυρα

Ακριβώς πριν τη γέφυρα απλώνεται η νέα πόλη της Μονεμβασιάς ενώ κατευθυνόμενοι προς το νότο συναντάμε τους παραλιακούς οικισμούς των Νομίων.

Ο γειτονικός Άγιος Ιωάννης ενδείκνυται για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν αυθεντικές τοπικές γεύσεις.

 

monembasia

 

monembasia

 

monembasia

 

Από την αρχαιότητα 

Για τον άγριο βράχο, την ΑκραMινώα -όπως  ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα- που αποκόπηκε από την Πελοπόννησο με έναν σεισμό το 375 μ.X. και πήρε τη μορφή που πήρε σήμερα.

Πίσω από τα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς κρύβεται η μαγευτική καστροπολιτεία που φιλοξενεί βυζαντινές εκκλησίες, επιβλητικά αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια και μία σειρά από ξενώνες, εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα, που βρίσκονται σε αρμονία με το αρχιτεκτονικό προφίλ της πόλης.

Στον «Βράχο της Μονεμβασιάς» συνδιαλλέγεται η άγρια ομορφιά της πέτρας με το μπλε της θάλασσας και το σήμερα με την ατμόσφαιρα των μεσαιωνικών χρόνων.

 

 

monembasia

 

monembasia

 

monembasia

 

Πόλος έλξης

Το Κάστρο της Μονεμβασιάς αποτελεί το σημαντικότερο πόλο έλξης επισκεπτών στον Δήμο Μονεμβασιάς και το σημείο αναφοράς για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Διεθνώς αναγνωρισμένος προορισμός, σημαντικός σταθμός σε κάθε ταξίδι στην Πελοπόννησο. Κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Τα τελευταία χρόνια γίνονται από τον Δήμο προσπάθειες, για την ένταξη της Μονεμβασιάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

 

 

 

 

monembasia

 

monembasia

 

Παραλιακοί οικισμοί

Η μεγάλη ακτογραμμή του Δήμου με τους σημαντικούς παραλιακούς οικισμούς και την μεγάλη ποικιλία παραλιών. Πάνω από 50 είναι οι παραλίες οι οποίες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, ενώ αρκετές είναι και αυτές που προσεγγίζονται μόνο δια θαλάσσης. Πέντε παραλίες είναι βραβευμένες με γαλάζια σημαία.

Χαρακτηριστικοί παραλιακοί οικισμοί με ιδιαίτερο χρώμα είναι το Κυπαρίσσι και ο Γέρακας στην περιοχή του Ζάρακα και οι παραλιακοί οικισμοί των Νομίων που συγκεντρώνουν πλήθος τουριστικών υποδομών. Στον Κάβο Μαλέα ξεχωρίζουν τα Βελανίδια και ο Προφήτης Ηλίας, ενώ στην δυτική ακτογραμμή, ιδανικοί προορισμοί για οικογενειακό τουρισμό είναι ο Μαραθιάς, ο Αρχάγγελος, η Πλύτρα και η Ελιά.

 

Τα γεωλογικά μνημεία της περιοχής 

Το σπήλαιο του Αγ. Ανδρέα στην Καστανιά θεωρείται από τα ομορφότερα και καλύτερα οργανωμένα σπήλαια στη Ελλάδα. Αποτελεί το δεύτερο σε σημασία αξιοθέατο του Δήμου Μονεμβασιάς, μετά την Καστροπολιτεία, και απαραίτητο σταθμό για κάθε επισκέπτη της περιοχής και όχι μόνο. Το απολιθωμένο δάσος της περιοχής των Βοιών (Αγία Μαρίνα), είναι ένα σπάνιο μνημείο της φύσης με τεράστια παλαιοντολογική σημασία.

 

monembasia

 

 

Θρησκευτικός τουρισμός

Στο Κάστρο υπήρχαν σαράντα εκκλησιές. Σήμερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση αρκετές από αυτές.

Πρόσφατα επέστρεψε στον Ναό του Ελκόμενου Χριστού, η εικόνα της Σταύρωσης που είχε κλαπεί πριν 32 χρόνια. Η συγκεκριμένη εικόνα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες της λεγόμενης Παλαιολόγειας Αναγέννησης και αποτελεί ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικό κειμήλιο.

Η χερσόνησος του Μαλέα είναι διάσπαρτη από μικρά μοναστήρια και ασκηταριά και έχει χαρακτηριστεί «Μικρό Άγιον Όρος». Η επίσκεψη στα περισσότερα από αυτά συνδυάζεται με πεζοπορία στο μοναδικό τοπίο του Κάβο Μαλέα.

Στην ενδοχώρα του Δήμου βρίσκονται και οι σημαντικοί ναοί του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό (11ος-12ος αιων.), του Αγίου Αθανασίου στην Παντάνασσα (12ος αιώνας), της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Τέρια (10ος αιων.), η Μονή της Ευαγγελίστριας στον Γέρακα καθώς και πλήθος άλλων.

 

 

 

monembasia

 

monembasia

 

Δίπλα της και άλλοι υπέροχοι προορισμοί

Η γειτνίαση με τουριστικούς προορισμούς διεθνούς εμβέλειας όπως η Ελαφόνησος, ο Μυστράς, τα Κύθηρα η Μάνη και τα σπήλαια του Διρού. Όλοι οι παραπάνω προορισμοί, μπορούν να προσεγγιστούν  στα πλαίσια μονοήμερων ή ολιγοήμερων εκδρομών με αφετηρία τον Δήμο Μονεμβασίας.

 

Πολιτισμός

Η Μονεμβασιά είναι η γενέτειρα του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Πάνω από την πύλη του κάστρου είναι το σπίτι όπου έζησε, ενώ ο τάφος του αποτελεί σημείο που επισκέπτονται λάτρεις του έργου του από ολόκληρο τον κόσμο. 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά πανηγύρια λαμβάνουν χώρα σε όλα τα σημεία του Δήμου, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γολέτας στις 23 Ιουλίου , ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται η απελευθέρωση της Μονεμβασιάς, είναι ίσως η σημαντικότερη εκδήλωση του καλοκαιριού.

Ξεχωριστές είναι, οι ημέρες του Πάσχα και κυρίως η περιφορά του Επιταφίου στο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

 

monembasia

 

 

monembasia

 

Χλωρίδα και πανίδα 

Η πλήρης απουσία ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων, η ήπια τουριστική και αγροτική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη φυσική προστασία που παρέχει ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, καθιστούν το Δήμο Μονεμβασιάς μια κιβωτό βοτανικών θησαυρών.

Αρκετά είναι τα ενδημικά είδη που παρατηρούνται στην περιοχή συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των φυσιολατρών.

Η ορνιθοπανίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια αφού στη περιοχή του Δήμου έχει παρατηρηθεί περίπου το 35% των πτηνών που απαντώνται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σημαντικοί σταθμοί μεταναστευτικών πτηνών, είναι η λιμνοθάλασσα του Γέρακα και η λίμνη Στρογγύλη απέναντι από την Ελαφόνησο.

 

monembasia

 

monembasia

 

 

Τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, σε συνδυασμό με την τοπική γαστρονομία

Το ελαιόλαδο αποτελεί το σημαντικότερο προϊόν. Η ποιότητα του είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ενώ το 99% της παραγόμενης ποσότητας ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Είναι το προϊόν που χρησιμοποιείται σε όλες τις τοπικές συνταγές.

Η οινοποιεία έχει την δική της μακρά παράδοση. Η περιοχή της Μονεμβασιάς είναι η γενέτειρα του Μαλβαζία Οίνου. Μάλιστα το 2010 αναγνωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, δίνοντας νέα προοπτική στους αμπελοκαλλιεργητές και τους οινοποιούς του Δήμου.

Τα γλυκά της Μονεμβασιάς είναι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της, ενώ εξαιρετικής ποιότητας είναι και τα μελισσοκομικά προϊόντα, τα κηπευτικά, τα ζυμαρικά και οι βρώσιμες ελιές.

Ο μεγάλος αλιευτικός στόλος του Δήμου εξασφαλίζει στα τοπικά εστιατόρια φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

 

 

monembasia

 

 

monembasia

 

 

monembasia

 

 

monembasia

 

monembasia

 

 

monembasia

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι κρυμμένες εκκλησίες της Αθήνας

Είναι Εκκλησίες υπέροχες, με την δική τους ιστορία και τον δικό τους συμβολισμό. Πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη τους ενώ κάποιοι περνούν από δίπλα τους χωρίς να τις…αντιλαμβάνοντ...

Αρθροσκόπηση γόνατος: Αντιμετωπίζει τον πόνο;

Υπάρχουν φορές που ο πόνος στο γόνατο δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα αρκετών αθλητών και μη, με αποτέλεσμα ο ασθενής, σε πολλές συζητήσεις με το περιβάλλον του να αναρωτιέ...

Φόρτωση άρθρων...