Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Γεμιστά από την Κρήτη

Για 5-6 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 100 λεπτά

Υλικά

- Ντομάτες μέτριες προς μεγάλες

- Πιπεριές

- Μελιτζάνες

- Πατάτες

- Κολοκυθάκια

- 1 μικρή πατάτα (επιπλέον)

- Ρύζι Καρολίνα (1 κουταλάκι σούπας για κάθε γεμιστό)

- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

- 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο

- 1 μικρό καρότο

- Αλάτι, πιπέρι

- Πελτές αραιωμένος σε μισό φλιτζάνι νερό ή ντοματοχυμός (προαιρετικά)

- Μαϊντανός ψιλοκομμένος (βάζω αρκετό)

- Δυόσμος ψιλοκομμένος

- 1 κουταλάκι σούπας (κοφτή) θυμάρι ξερό

Εκτέλεση

1. Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε εξωτερικά και ξεκινούμε να αδειάζουμε τη ψίχα από τα λαχανικά: Κόβουμε με προσοχή τα καπάκια από τις ντομάτες, τις αδειάζουμε με κουτάλι χωρίς να τραυματίσουμε τα τοιχώματα και αδειάζουμε τη ψίχα σε λεκάνη.

Τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε στη μέση και τα αδειάζουμε στο σκεύος, ενώ χαράζουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες και τις αδειάζουμε. Σε μικρό πολυμηχάνημα, βάζουμε τη ψίχα από τα λαχανικά μαζί με μια μικρή –σε κομματάκια- πατάτα, προσθέτουμε επίσης σε κομμάτια το καρότο και το κρεμμύδι και τα ψιλοκόβουμε (όχι υπερβολικά).

Αδειάζουμε το μείγμα σε λεκανίτσα, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρέσκο δυόσμο, επίσης ψιλοκομμένο, θυμάρι ξερό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με το χέρι, ρίχνοντας το ρύζι, η ποσότητα του οποίου εξαρτάται από τα λαχανικά.

Δηλαδή, για κάθε γεμιστό υπολογίζουμε από μία κουταλιά της σούπας, υπολογίζοντας ότι θα φουσκώσει αρκετά. Ρίχνουμε στο τέλος ένα κρασοπότηρο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά, ομογενοποιώντας τη γέμιση.

2. Έχουμε τοποθετήσει τα γεμιστά σε στρογγυλό ταψί, αφήνοντας μεταξύ τους κενό ώστε να βάλουμε τις πατάτες, σε χοντροκομμένες φέτες. Γεμίζουμε ένα-ένα τα γεμιστά με τη γέμιση και βάζουμε στις ντομάτες και τις πιπεριές τα καπάκια τους.

Αν θέλουμε, αντί νερό, που θα χρειαστεί περίπου μισό φλιτζάνι νερό, μέχρι τη μέση των γεμιστών, αραιώνουμε σε αντίστοιχη ποσότητα ένα κουτάλι της σούπας (κοφτή) πελτέ και περιχύνουμε το φαγητό (μπορούμε και ντοματοχυμό).

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα και ένα τέταρτο, στους 200 βαθμούς. Μετά, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε τα γεμιστά να πάρουν χρώμα για 15 με 20 λεπτά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπαρμπούνια στη λαδόκολλα

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά (+ αναμονή για μαρινάρισμα) Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 8-9 μεγάλα μπαρμπούνια - 1 ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες) - 1 φρέσκο κρεμμύδ...

Μοσχαράκι κοκκινιστό με γιαούρτι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 80 λεπτά Υλικά - 1.200 γραμμάρια μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια - 1 ποτήρι κόκκινο κρασί - 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο -...

Κανελόνια με μελιτζάνα και μανιτάρια

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 300 γραμμάρια κιμάς ανάμεικτος - 1 μεγάλη μελιτζάνα σε κύβους - 200 γραμμάρια ασπρομανίταρα στο μπλέ...

Φόρτωση άρθρων...