Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Αλλάζουν οι τιμές βιταμινών - φαρμάκων από Γενάρη

Οικονομία

Άρδην αλλάζει σε περίπου ένα μήνα από τώρα η αγορά των βιταμινών και των φαρμάκων για τα οποία για την αγορά τους δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή, καθώς από 1/01/2017 καταργείται το "πλαφόν" ανώτατης τιμής που θα ισχύει μέχρι φέτος και η τιμολόγησή τους απελευθερώνεται.

Αυτό σημαίνει πως η αξία τους θα διαμορφώνεται από τις εταιρείες, με βάση την υφιστάμενη ζήτηση και τον ανταγωνισμό.

Το αν τα σκευάσματα αυτά θα γίνουν πιο φθηνά ή... θα ακριβύνουν είναι το μεγάλο ζητούμενο. Από τη μια πλευρά οι φαρμακοποιοί επιμένουν πως η απουσία ανώτατου πλαφόν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβάρυνση για στην τσέπη των καταναλωτών, υποστηρίζοντας πως παρασκευάστριες εταιρείες των οποίων τα σκευάσματα είχαν πάρει χαμηλή τιμή από τον ΕΟΦ θα προχωρήσουν ευκολότερα σε αυξήσεις.

Στον αντίποδα, στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών υποστηρίζουν πως δεν προτίθεται να διακινδυνεύσουν ενδεχόμενη συρρίκνωση μεριδίων σε περίπτωση αλλαγής των τιμών, ειδικά για σκευάσματα ευρείας χρήσης και υψηλού ανταγωνισμού, όπως είναι τα παυσίπονα, τα αναλγητικά, τα σκευάσματα για το κρυολόγημα, γνωστά στους καταναλωτές.

Ο χρόνος που απελευθερώνεται η διατίμηση των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων συμπίπτει και με την είσοδο φαρμάκων στις αλυσίδες λιανικής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.

Ήδη έχει αναρτηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων η λίστα με τις σαράντα δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις συσκευασίες που θα συνιστούν την κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα), δηλαδή όσων θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων.

Ενδεικτικά, στη λίστα του ΕΟΦ συμπεριλαμβάνεται η ουσία της παρακεταμόλης (αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα), σκευάσματα για μυϊκούς πόνους, αντιλοιμώδη και αντισηπτικά για τοπική θεραπεία της στοματικής κοιλότητας, φάρμακα για τον πονόλαιμο και το βήχα, δερματικές κρέμες, αντιισταμινικά για τοπική χρήση (όπως για τσιμπήματα εντόμων), φάρμακα παθήσεων πεπτικού συστήματος, η δραστική ουσία γλουκοσαμίνη για τις αρθρώσεις, το σαλικυλικό οξύ (αντιμυκητιασικά φάρμακα για τοπική χρήση) και αρκετά ακόμη.

Πρόκειται συνολικά για 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τη σκυτάλη έχουν πάρει τώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα ανακοινώσουν ποια από τα σκευάσματά τους θα θελήσουν να εντάξουν στη νέα κατηγορία που θα τοποθετηθεί και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αφορούν ειδικότερα εύκολα στη δοσολογία, χωρίς αλληλεπιδράσεις, που αντιμετωπίζουν συμπτώματα για τα οποία μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας διάγνωση. Θα πρόκειται για νέες συσκευασίες, με μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερο ποσοστό δραστικής ουσίας. Οι αιτήσεις αυτές, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, θα αξιολογηθούν κατά περίπτωση.

Οι αλλαγές δεν σταματούν όμως εδώ. Ήδη στην τελευταία Έκθεση Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού στην Ελλάδα του ΟΟΣΑ, προτείνεται η επικαιροποίηση του πλαισίου για τη διαφήμιση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, προκειμένου να καλύψει και τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, εκτιμάται ότι, δεδομένης και της απελευθέρωσης των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η διαφήμισή τους σε όλα τα σημεία πώλησης θα μπορούσε να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, συντελώντας τελικά προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών για τους καταναλωτές.

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές τιμές σε 12 δήμους - Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Πρόκειται για δήμους απ' όλην τη χώρα που είχαν υποβάλει ενστάσεις στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών με το επιχείρημα ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στις π...

Φόρτωση άρθρων...