Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Capital Economics: Η συμφωνία δεν εξαλείφει τις ανησυχίες για Grexit

Οικονομία

Η σημερινή συμφωνία συνεπάγεται ότι πλέον οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορούν να στρέψουν την προσοχή τους στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αναφέρει σε σημείωμά της η Capital Economics, εκτιμώντας παράλληλα ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου.

Παρ' όλα αυτά, η Capital Economics παραμένει επιφυλακτική για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, να βγει με διατηρήσιμο τρόπο στις αγορές και να ξεφύγει από τα μέτρα λιτότητας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, ενώ η σημερινή συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ελλάδας συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, δεν μοιάζει να προσθέτει πολλά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο. Γιατί η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει σε «μεταρρυθμίσεις», ή μέτρα λιτότητας όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Capital Economics, που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019. Η σημερινή συμφωνία ολοκληρώνει την προηγούμενη συμφωνία και προσθέτει λίγα και «μικρότερα» μέτρα.

«Το πακέτο των μέτρων πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή. Αν και η κυβέρνηση διαθέτει μικρή πλειοψηφία, εκτιμούμε ότι το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί. Συνεπώς, η μία από τις δύο προϋποθέσεις που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης καλύπτεται».

Όμως η εκταμίευση της επόμενης δόσης, την οποία χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει τις πληρωμές του Ιουλίου, δεν έχει ακόμη «κλειδώσει». Η γερμανική Βουλή επιμένει ότι πριν εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ, με τη σειρά της, εξαρτάται από την ελάφρυνση του χρέους.

Ενώ το Ταμείο έχει κάνει πίσω στις απαιτήσεις του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, συνεχίζει να ζητάει προτάσεις για μέτρα ελάφρυνσης, όπως η μείωση των επιτοκίων και η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής.

Οι συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων πιστωτών ενδέχεται να ξεκινήσουν στη συνάντηση του G7, την ερχόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν στις προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα υποβληθούν στο ΔΝΤ. «Καθώς η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση έως τον Ιούλιο, εκτιμούμε ότι το ΔΝΤ θα ανακοινώσει το κατά πόσο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα τον Ιούνιο».

Αν το ΔΝΤ δεσμευτεί να συμμετάσχει, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πιθανώς θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Στην πορεία, μάλιστα, η ΕΚΤ ενδέχεται να συμπεριλάβει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Συνεπώς είναι πιθανό να σημειωθεί περαιτέρω πτώση του spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του γερμανικού, από τα τρέχοντα επίπεδα των 580 μονάδων βάσης που βρισκόταν πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία.

Παρ' όλα αυτά, η Capital Economics προβλέπει ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θα ενισχυθούν κατά 165 μονάδες βάσης περίπου στο 2% έως το τέλος του 2019, με αποτέλεσμα ακόμη και μία περαιτέρω μείωση του spread στα επίπεδα του χαμηλού του 2014 (425 μβ) να μην κάνει μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων μεσοπρόθεσμα.

«Με τις αποδόσεις να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει σύντομα να βασιστεί σε χρηματοδότηση από τις αγορές. Και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας ότι οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν ποτέ για το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους που χρειάζεται έτσι ώστε να ξεφύγει η Ελλάδα από τη βαριά λιτότητα και να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Κατά συνέπεια, οι ανησυχίες για πιθανή χρεοκοπία και Grexit δείχνουν να υποχωρούν για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά δεν θα εξαλειφθούν».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...