Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Με ηλεκτρονικά «όπλα» η ΑΑΔΕ κατά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου

Οικονομία

Για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της νέας τεχνολογίας και στο πλαίσιο αυτό έχει σημασία η λειτουργία της αίθουσας επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο, η οποία θα αποτελεί το ψηφιακό μάτι της εφορίας, καθώς παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία και αλλού.

Οι πληροφορίες μεταδίδονται με φωτογραφίες και βίντεο από τα σημεία ελέγχου και παράλληλα αποτυπώνονται σε ψηφιακό χάρτη, προκειμένου οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα του αριθμού και της έκτασης των ελέγχων ανά περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από την αίθουσα επιχειρήσεων εκδίδονται καθημερινά στατιστικά στοιχεία, που χρησιμεύουν στην υλοποίηση πιο στοχευμένων ελέγχων.

Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός των δυνάμεων της ΑΑΔΕ στα σημεία ελέγχου. Το φθινόπωρο η υπηρεσία θα φθάσει σε πλήρη λειτουργία με 100 υπαλλήλους και θα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης σταδιακά με 300 ελεγκτές ταυτόχρονα.

Τα επόμενα έξι βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δρομολογεί τώρα η κυβέρνηση. Τα βήματα που δρομολογούνται είναι τα εξής:

1. Δίδεται σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών με τις πλατφόρμες εξωτερικού, αλλά και πωλήσεων προϊόντων eshop.

2. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει άρθρο που θα διευκολύνει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ώστε να επιλυθεί κι αυτή η εκκρεμότητα. Θα προβλέπεται, συγκεκριμένα, η υποβολή “δήλωσης συμμόρφωσης” με την υποχρέωση. Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η διαδικασία αυτή είναι δύσκολη τεχνικά και έχει πολλά βήματα, απαιτώντας 540.000 διασυνδέσεις.

3. To επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των POS και στις υπόλοιπες κατηγορίες λιανικής. Αυτό πιθανότατα δεν θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση, αλλά υπουργική απόφαση.

4. Ακολουθεί η καθολική χρήση του MYDATA. Η μη διαβίβαση στοιχείων στο MYDATA θα συνεπάγεται κυρώσεις.

5. Τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μέσω πιστωτικών καρτών.

6. Θα καθιερωθεί ψηφιακό δελτίο αποστολών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...