Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Οι «παγίδες» της υποβολής τροποιητικών δηλώσεων

Σε... μπελάδες μπορεί να μπλέξουν οι φορολογούμενοι εάν έχουν "ανοικτούς λογαριασμούς" με την Εφορία, καθώς πρέπει να δηλώσουν έως τις 31 Ιουλίου τα εισοδήματα παρελθόντων ετών, μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.

Ευτυχώς, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάθε χρόνο διευκολύνει τους φορολογούμενους ώστε να μην πληρώσουν επιπλέον πρόστιμα για παραλείψεις, οι οποίες... αποκαλύπτονται κατά τις διασταυρώσεις που διεξάγει. Εννοείται ότι οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να... ξεχάσουν τον χρόνο υποβολής των διορθωτικών στοιχείων. Έτσι, όσοι κάνουν το... λάθος να μην αποστείλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις, τότε ανάλογα με την περίπτωση, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα τα οποία είναι τριών ταχυτήτων και πιο συγκεκριμένα 100, 250 και 500 ευρώ..

Σε κάθε περίπτωση, επειδή η διαδικασία δεν σηκώνει... αστεία και δεν περισσεύουν λεφτά σήμερα για τους πολίτες, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και... εμπλεκόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

- Όταν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε η τροποποιητική μετατρέπεται σε αρχική δήλωση και θεωρείται ότι έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

- Τα συμπληρωμένα στοιχεία της αρχικής δήλωσης στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά έντυπα, μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση.

- Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να συμπληρώσει τα στοιχεία της δήλωσης από την αρχή, αλλά θα κάνει τις τροποποιήσεις σε αυτά που έχουν μεταβληθεί και είχαν δηλωθεί στην αρχική δήλωση, αλλά και σε αυτά που ενδεχομένως έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις.

- Ο φορολογούμενος πρέπει να διορθώσει κατά προτεραιότητα τυχόν λανθασμένα στοιχεία στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε2 (μισθώσεις ακινήτων, ιδιοκατοίκηση κλπ.), αλλά και στο Ε3 (στοιχεία επιχείρησης ή δραστηριότητας), ενώ στη συνέχεια οφείλει να προχωρήσει στις διορθώσεις που αφορούν το βασικό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1).

- Τέλος, η νέα δήλωση που θα προκύψει μετά τις τροποποιήσεις του φορολογούμενου, θα αντικαταστήσει την αρχικά υποβληθείσα δήλωση και από τη στιγμή που θα υποβληθεί εμπρόθεσμα θα εξομοιωθεί με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση, οπότε δεν μπορεί να επιβληθεί κάποιοι πρόστιμο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...