Δευτέρα
22 Ιουλίου 2024

Σαρωτικοί έλεγχοι για την «μαύρη» εργασία - Πρόστιμα σχεδόν 14,5 εκατ. ευρώ

Τη «μαύρη» εργασία επιχειρεί να καταπολεμήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή με ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης.

Η τσιμπίδα του νόμου εν μέσω θέρους επικεντρώνεται στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού, στη μεταποίηση, την οικοδομή και την παροχή υπηρεσιών.

Το νομοθετικό πλαίσιο για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες ως προς τη μαύρη εργασία, όπως αναφέρουν πηγές από τα εργατικά σωματεία, θέλει βελτίωση και παραμένει ατελές.

Η Επιθεώρηση Εργασίας στερείται ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των εργοδοτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις ο εργοδότης να πληρώνει μεν πρόστιμο στο κράτος αλλά ο ίδιος ο εργαζόμενος, αν δεν υπάρξει βούληση συμμόρφωσης της εταιρείας να πρέπει να κινηθεί νομικά.

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο , όμως, δημιουργεί πρακτικά προβλήματα ακόμη και σε εργοδότες, που θέλουν να είναι σύννομοι και έχουν εποχικό προσωπικό, απασχολούν μετανάστες από τρίτες χώρες κ.ά.

Έλεγχοι σε όλη τη χώρα για μαύρη κι αδήλωτη εργασία

Στο πλαίσιο της βελτίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, το πρώτο τρίμηνο του 2024, υπάλληλοι των ΠΕΚΑ πραγματοποίησαν 4.335 ελέγχους και επέβαλαν πρόστιμα ύψους 4.714.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία ενώ προέκυψαν και 5.147 πράξεις επιβολής εισφορών συνολικού ύψους 8.544.354 ευρώ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας πανελλαδικά πραγματοποίησαν εξάλλου 25.210 ελέγχους σε χώρους εργασίας και διαπιστώθηκαν 5.582 παραβάσεις και επιβεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 14.592.238 ευρώ. Μόνο τον Απρίλιο 2024 πραγματοποιήθηκαν 6.393 έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη παραβατικότητα παρατηρήθηκε στον κλάδο επισκευής των μηχανοκίνητων οχημάτων, στη μεταποίηση, την κλωστοϋφαντουργία, σε δραστηριότητες σχετικές με την ψυχαγωγία κ.ά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προς νέο ρεκόρ αφίξεων το 2024: Στην 4η θέση η Ελλάδα ως προορισμός διακοπών των Ευρωπαίων

Το 2024 οδεύει ολοταχώς προς νέα ρεκόρ όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς. Το 2019 φαίνεται πως ήδη έχει ξεπεραστεί ως έτος-ορόσημο για την...

Φόρτωση άρθρων...