Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

«Κιβωτός του Κόσμου»: Άνοιξε ο «Ασκός του Αιόλου» - «Βροχή» οι καταγγελίες

Σε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» και τρία ακόμα πρόσωπα της ΜΚΟ επικεντρώνονται οι έρευνες, μετά τις δέκα καταγγελίες για παιδική κακοποίηση -σωματική και σεξουαλική- σε δομές της ιδιαίτερα προβεβλημένης οργάνωσης.

Η Εισαγγελία Ανηλίκων, στο πλαίσιο της άμεσης διερεύνησης της υπόθεσης, επικεντρώνεται, σε πρώτο χρόνο, στις καταγγελίες για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.

Για τον λόγο αυτό, σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου, αναμένεται να καταθέσουν στις εισαγγελικές λειτουργούς Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή, οι πρώτοι μάρτυρες για την υπόθεση. Η έναρξη των καταθέσεων θα γίνει με παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και εργαζόμενους σε αυτές.

Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της Εισαγγελίας είναι ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της δομής, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να καταθέσει τη δική του μαρτυρία για κακοποιητικές συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή της ΜΚΟ.

Στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για πράξεις που σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η Εισαγγελία θα μελετήσει το κατά πόσο θα λάβουν κακουργηματικό χαρακτηρισμό.

Από τις δύο καταθέσεις στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων για την υπόθεση, πριν επιστρέψει η δικογραφία στην Εισαγγελία, προκύπτει η εμπλοκή του ιδρυτή της «Κιβωτού» πατέρα Αντώνιου. Ένας 19χρονος τρόφιμος της δομής έχει καταγγείλει τον ιδρυτή της «Κιβωτού» και τρεις ακόμα εργαζομένους, για σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο άτομο που κατέθεσε στο Προστασίας Ανηλίκων έχει επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του 19χρονου. Παράλληλα, 17χρονος που φέρεται να ήταν αυτόπτης μάρτυρας στα όσα καταγγέλλει ο 19χρονος, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να τον δωροδοκήσει προκειμένου να μην αποκαλύψει τίποτα από όσα έγιναν.

Τα τρία πρόσωπα που βρίσκονται στο «κάδρο» των ερευνών βρίσκονται από το στενό περιβάλλον του ιδρυτή της «Κιβωτού» και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ελέγχονται για κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος παιδιών.

Η καταγγελλόμενη κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα Αντώνιου, φέρεται να ήταν σε γνώση της συζύγου του και προέδρου της «Κιβωτού του Κόσμου», Σταματίας Γ. Η ίδια σε δηλώσεις της έχει απορρίψει κατηγορηματικά τα καταγγελλόμενα, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια υποκινούμενη συκοφάντηση τους έργου της ΜΚΟ.

«Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα δύο τρεις φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει ”αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό”» ανέφερε συγγενής του 19χρονου που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, μιλώντας στο Mega.

Νέες καταγγελίες στο προσκήνιο

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέες καταγγελίες με αναλυτικές περιγραφές για τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές της ΜΚΟ, με πρώην διαμένοντες να κάνουν λόγο -υπό το καθεστώς ανωνυμίας- για για ξυλοδαρμούς, παιδική εργασία και αναγκαστική αποχή από το σχολείο.

«Με πήγαν στο Γυμνάσιο όμως, με απέτρεψαν από το να πάω στο Λύκειο, με έβαλαν κατευθείαν στη δουλειά. Καθαρίζαμε αποθήκες και τουαλέτες. Μεταφέραμε ψυγεία και αλλάζαμε ετικέτες σε τρόφιμα όποτε μας το ζητούσαν, για να μην φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε φτωχούς ανθρώπους ήταν ληγμένα. Δουλεύαμε στα χωράφια. Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες – δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο πέντε λεπτά διάλειμμα» δήλωσε πρώην φιλοξενούμενος, 27 ετών σήμερα, μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, δεν υπήρχε όριο ηλικίας για την καταναγκαστική παιδική εργασία καθώς υπήρχαν μαθητές στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου που διέκοψαν την βασική τους εκπαίδευση.

Μητέρα 15χρονου φιλοξενούμενου στην «Κιβωτό του Κόσμου» δήλωσε στο Mega ότι ο γιος της έμεινε από απουσίες και παράτησε στο σχολείο διότι τον ανάγκασαν να δουλέψει σε συνεργείο αυτοκινήτων.

Ακόμη μια γυναίκα κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 μέλη της «Κιβωτού», λέγοντας ότι την απειλούσαν ότι θα δώσουν το παιδί της για υιοθεσία. Η μητέρα υποστηρίζει πως χτυπούσαν και κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί χωρίς να τους δίνουν φαγητό και νερό όλη την ημέρα, ενώ κάνει και αναφορές σε κύκλωμα υιοθεσιών.

«Δυστυχώς έχουν και κύκλωμα υιοθεσιών, με απειλούσαν συνέχεια ότι θα δώσουν το κοριτσάκι μου, επειδή δεν το είχε αναγνωρίσει ο μπαμπάς του. Τελικά πήγαμε και κάναμε την αναγνώριση όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Τα είχανε χωρίσει, έχω τρία παιδιά, το κοριτσάκι ήταν στην Αθήνα μόνο του, το είχαν χωρίσει από τα αδέλφια του, στείλαν τα παιδιά μου στον Βόλο για να μην υπάρχει κανένα παιδί εδώ, να είναι μόνο του για να μπορέσουν να το δώσουν για υιοθεσία. Με απειλούσαν, έβαλα δικηγόρο τον οποίο πλήρωσα εγώ με δικά μου χρήματα, δηλαδή όλη αυτή η ιστορία μου πήγε εμένα πάνω από 10.000 ευρώ», τόνισε η μητέρα μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Την ίδια ερωτήματα προκύπτουν για τις κρουαζιέρες που πήγαινε ο επικεφαλής της «Κιβωτού», συνοδεία πάντα συγκεκριμένων παιδιών αλλά και μαρτυρία σχετικά με τον ρόλο της συζύγου του τελευταίου και πρόεδρο του ΔΣ της ΜΚΟ, Σταματίας.

Αντικατάσταση της διοίκησης

Μετά την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς επικρατεί διάχυτος προβληματισμός για τους ανήλικους φιλοξενούμενους της ΜΚΟ.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, γνωστοποίησε την παραπάνω απόφαση με στόχο να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της δομής για τους τρόφιμους και διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται σε διακινδύνευση η λειτουργία της αλλά και πως οι «υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης ζητεί με επείγουσα επιστολή του προς το ΕΣΡ να λάβει αμέσως μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία των ανηλίκων από την εκτεταμένη προβολή του θέματος αναφορικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επεισοδιακή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη – Έπεσε πάνω σε περιπολικό για να αποφύγει τον έλεγχο

Επεισοδιακά εξελίχθηκε καταδίωξη αυτοκινήτου που οδηγούσε 46χρονος στη Θεσσαλονίκη. Στην προσπάθειά του να διαφύγει δεν δίστασε να πέσει πάνω σε περιπολικό της Αστυνομίας, χωρίς πά...

Με εορταστικό ωράριο λειτουργούν από σήμερα τα εμπορικά καταστήματα - Ανοιχτά την Κυριακή

Ξεκινάει σήμερα, 25 Απριλίου, το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ενώ την Κυριακή 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά. Το ωράριο που προτείνουν οι ε...

Πειραιάς: Περιπέτεια για 71χρονη στο λιμάνι - Έπεσε στη θάλασσα στην προσπάθεια να πιάσει τη βαλίτσα της

Στη θαλάσσια περιοχή της πύλης Ε-5 στο λιμάνι του Πειραιά έπεσε μια 71χρονη. Η γυναίκα περισυνελέγη σώα και καλά στην υγεία της από στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με το ...

Φόρτωση άρθρων...