Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Πάνω από 200 εκατ. δόσεις εμβολίων πετάχτηκαν στα σκουπίδια στην Ευρώπη

Πλανήτης

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού που αγοράστηκαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αποκορύφωμα της πανδημίας έχουν έκτοτε πεταχτεί, με εκτιμώμενο κόστος για τους φορολογούμενους ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Politico.

«Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα τέλη του 2020, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέλαβαν συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις (περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη). Πολλές από αυτές βρίσκονται τώρα σε χωματερές σε ολόκληρη την ήπειρο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Politico επισημαίνει ότι υπολογισμοί με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Έ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 εμβόλια για κάθε μέλος του πληθυσμού τους. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία πέταξε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη στενά από τη Γερμανία, η οποία πέταξε επίσης τον μεγαλύτερο ακατέργαστο όγκο εμβολίων.

Εάν αυτό το μέσο ποσοστό απόρριψης προβάλλεται στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αντιστοιχούσε σε περισσότερα από 312 εκατομμύρια κατεστραμμένα εμβόλια.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να ανακαλύψει κανείς πόσα εμβόλια έχουν πεταχτεί. Οι κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, διστάζουν να αποκαλύψουν το μέγεθος της απώλειας.

Οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε αριθμούς από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Ορισμένα στοιχεία χρονολογούνται μόλις αυτόν τον μήνα- τα παλαιότερα προέρχονται από τον Δεκέμβριο του 2022.

Το Politico εκτιμά την αξία των 215 εκατομμυρίων πεταμένων εμβολίων σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις τιμές των εμβολίων που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης. 

Πολλά από τα εν λόγω εμβόλια αγοράστηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2021, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν έναν περιορισμένο αριθμό δόσεων. Ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου που η Ευρωπαϊκή Ένωση σύναψε τη μεγαλύτερη σύμβαση για την αγορά 1,1 δισεκατομμυρίων δόσεων από την BioNTech και τη Pfizer.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 4 Μαΐου

Γεγονότα 1626: Ο Ολλανδός εξερευνητής, Πέτερ Μίνουιτ καταφθάνει στη Νέα Ολλανδία, σημερινό νησί του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη 1675: Ο Βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος Β΄ δίνει εντο...

Ε.Ε., ΗΠΑ, ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε Γερμανία και Τσεχία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις «κακόβουλες» ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις στη Γερμανία και τη Ρωσία. «Δεν θα ανεχθούμε κακόβουλες συμπεριφορές» διαμήνυσε ο επικε...

Φόρτωση άρθρων...