Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο Κούγιας άφησε υπόνοιες κατά του εντατικολόγου Ηλιάδη για εμπόριο οργάνων

Η Ρούλα Πισπιρίγκου αποχώρησε από την δικαστική αίθουσα όταν ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης αναφέρθηκε στο σύνδρομο Μινχάουζεν.

Συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Τα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η Τζωρτζίνα έφτασε στην εντατική του Νοσοκομείου του Ρίου μετά το επεισόδιο που έπαθε στο «Καραμανδάνειο» περιέγραψε ο εντατικολόγος και υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων ΠΓΝΠ, Ανδρέας Ηλιάδης.

Τον Ανδρέα Ηλιάδη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που «προβληματίστηκε» με τη στάση της μητέρας υποψιαζόμενος ακόμη και σύνδρομο Μινχάουζεν, παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή η Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς και ο πατέρας του παιδιού Μάνος Δασκαλάκης που βρισκόταν σήμερα στο ακροατήριο.

«Στις 11 Απριλίου 2021 ημέρα εισαγωγής της Τζωρτζίνας ήμουν στο σπίτι μου. Δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τον εντατικολόγο εφημερίας και μου είπε ότι υπάρχει κλήση από Καραμανδάνειο για ένα σοβαρό περιστατικό. Ζήτησαν κλίνη, τη δώσαμε και του είπα ότι θα πάω στο νοσοκομείο του Ρίου…Ήρθε εκεί η μικρή Τζωρτζίνα διασωληνωμένη με τον αναισθησιολόγο Χασαπόπουλο. Διέκρινα μεγάλη ένταση στο πρόσωπο του γιατρού και μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες. Μας ευχήθηκε καλή δύναμη και νιώσαμε την έντασή του…Σταθεροποιήσαμε την ασθενή, ελέγξαμε ζωτικά στοιχεία και τη βάλαμε στο μόνιτορ. Αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Ήταν κάτι αιφνίδιο. Ήταν ένα παιδάκι που νοσηλευόταν και δεν προμήνυε κάτι ότι θα υπάρξει κάποιο αιφνίδιο συμβάν. Πήραμε και την πληροφορία ότι υπήρχαν δυο ακόμη θάνατοι στην οικογένεια. Πήραμε επιπλέον πληροφορίες όπως το πόση ώρα έγινε καρδιακή αναζωογόνηση… Διαπιστώσαμε ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια «έκρηξη» συμπτωμάτων. Εδώ, όσο περνούσαν οι ώρες είχαμε μια σταθερή εικόνα από το καρδιογράφημα».

Ανδρέας Ηλιάδης

Η ανεξήγητη ανακοπή

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι οι καρδιακές ανακοπές εντός νοσοκομείου έχουν πολύ καλύτερη πρόγνωση κι αυτό έδινε μια ελπίδα για το παιδί στους γιατρούς. «Γνωρίζουμε ότι η καρδιά ενός παιδιού δεν μπορεί να εμφανίσει έμφραγμα για παράδειγμα. Η καρδιακή ανακοπή στα παιδιά κατά 80% οφείλεται σε αναπνευστικά αιτία και προκαλείται λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διαταραχή της οξυγόνωσης του οργανισμού» είπε ο γιατρός σημειώνοντας ότι «Δεν έχω δει έμφραγμα στην καριέρα μου κι έχω περάσει από όλες τις εντατικές της Ελλάδος. Μόνο η νόσος καβασάκι μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στα παιδιά. 

Χωρίς να είμαστε 100% σίγουροι είχαμε κάνει τον αποκλεισμό όσο το δυνατών περισσότερων αιτιών και καταλήξαμε σε αυτή την αντιμετώπιση της θεραπευτικής υποθερμίας». Όπως διαπίστωσε αργότερα ο γιατρός το παιδί ανταποκρινόταν θετικά.

Επισταμένα ρώτησα τους γονείς για το πώς έγινε η ανακοπή. Και πόση ώρα πέρασε. Η πληροφορία που πήρα από τη μητέρα της Τζωρτζίνας ήταν πως ήταν κάτι ξαφνικό. Αν ο χρόνος υπερβεί τα 10 λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ, τότε ξεκινούν οι σοβαρότατες εγκεφαλικές βλάβες… Υπάρχει το φαινόμενο επαναιμάτωσης είναι ένα κακό φαινόμενο γιατί λιμνάζει το αίμα. 

Το τρίτο 24ωρο ανέπτυξε εγκεφαλικό οίδημα η Τζωρτζίνα και αντιμετωπίστηκε με φάρμακα και ειδική αγωγή… Ενημέρωσα τους γονείς. Είδα δυο θλιμμένους γονείς. Τους είπα ότι θα κάνουμε τα πάντα για το παιδί» είπε ο κ. Ηλιαδης.

Αναφερόμενος στην αυξημένη τροπονίνη που βρέθηκε στο παιδί εξήγησε ότι: «Όταν για 50 λεπτά κάποιος πιέζει τον θώρακα και μόνο αυτό είναι αίτιο να ανεβεί η τροπονίνη. Αλλά και το ίδιο το ρεύμα που δίνεται για την επαναφορά αυξάνει την τροπονίνη. Η αυξημένη τιμή στην τροπονίνη αποδόθηκε εκεί. Όμως έπεσε παρά πολύ γρήγορα. Αν υπάρχει σοβαρό μυοκάρδιο πρόβλημα, η τιμή της τροπονίνης θα έπεφτε σε δυο εβδομάδες και όχι τόσο γρήγορα. Αυτό μας θυμίζει μια δυσπραγία της καρδιάς σε ένδεια οξυγόνου».

Ο προβληματισμός

Κατόπιν όλων αυτών ο γιατρός ζήτησε ιστορικό αιφνίδιου θανάτου στην οικογένεια. Έμαθε για την Μαλένα που ο θάνατός της αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. «Πήρα την κ. Μπάκα γνωστή παιδογκολόγο για να μάθω το οικογενειακό ιστορικό. Μίλησα δυο φορές μαζί της και μου είπε ότι δεν είχε πεισθεί πως ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Αυτό ήταν σημαντικό για μένα για το πώς έπρεπε να κινηθώ και πόσο να επεκτείνω τη διερεύνηση της ασθενούς. Αν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια δεν θα τον τοποθετήσω σε καρδιολογικά αίτια» είπε επισημαίνοντας πως τα παιδιά δεν πεθαίνουν αιφνιδίως από ηπατική ανεπάρκεια.
Οι γιατροί έλαβαν την πληροφορία και για το θάνατο της Ίριδας στην κούνια και όπως είπε ο γιατρός «πήγε το μυαλό μου κατευθείαν στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Οι δυο θάνατοι στο οικογενειακό ιστορικό έκαναν τον κ. Ηλιάδη να αναζητήσει τον εξειδικευμένο στις αρρυθμίες συνάδελφό του κ. Παπαγιάννη.

«Έστειλα τα πάντα και καταλήξαμε ότι έπρεπε να σταθεροποιήσουμε τη μικρή. Δεν ήταν γιατρός ουρανοκατέβατος. Ήταν ενήμερος για όλα. Αρχίσαμε την επικοινωνία με τον κ. Παπαγιάννη και μίλησα με τον κ. Αναστασάκη. Αφού είχαμε αποκλείσει τα πάντα ψάχναμε την καρδιά. Ξεκίνησε ο περίφημος γονιδιακός έλεγχος. Την πρώτη στιγμή που ήρθε βέβαια πήραμε αίμα και ουρά. Το μόνο που βρέθηκε ήταν μια αυξημένη τιμή βενζοδιαζεπίνης αλλά είχε λάβει σχετικό φάρμακο… Απευθυνθήκαμε στον κ. Αναστασάκη που τον παρακάλεσα να μη πάρει χρήματα γιατί η οικογένεια δεν είχε. Είναι πολύ ακριβή διαδικασία, αλλά ο Αναστασάκης το κατάφερε και το έκανε» είπε ο κ. Ηλιάδης επισημαίνοντας ότι απευθύνθηκε στους καλύτερους γιατρούς της χώρας.

Το «καμπανάκι»…

Ο προβληματισμός του γιατρού ήταν μεγάλος κι έτσι υποψιάστηκε σύνδρομο Μινχάουζεν της μητέρας με την κατηγορούμενη να αποχωρεί στο συγκεκριμένο σημείο από την δικαστική αίθουσα. «Το καμπανάκι ήταν οι δυο αιφνίδιοι θάνατοι και η ανακοπή, η πληροφορία της ηπατικής ανεπάρκειας που δε με πείθει… Έπρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορά. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιού. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags που με ταρακούνησαν» ανέφερε ο κ. Ηλιαδης που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Ήρθε στο χώρο μας η κ. Τσιόλα, της εξέφρασα τους προβληματισμούς και τις υπόνοιες μου. Σχετικά με τους δυο θανάτους ότι δεν νιώθω όμορφα, ότι έχω εικόνα. Μου συνέστησε να περιμένω να γίνει ο γονιδιακός έλεγχος κι αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά… δε θα λυτρώθηκα. Είμαι γιατρός, όχι ψυχίατρος αλλά έκανα ένα βήμα. Μου είπε να είμαι κοντά στην οικογένεια. Το κράτησα με ευλάβεια μέχρι και το τέλος της Τζωρτζινίτσας» είπε συγκινημένος.
Η πρότασή του για εξέταση από ψυχίατρο « σκόνταψε» πάντως όπως είπε στους γονείς του παιδιού. «Μου είπαν ότι δεν επιθυμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Θέλω να αναφέρω κάτι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κυρίας Τσιόλα στην εντατική είχαμε μια συζήτηση. Πίσω από την πόρτα άκουγε η μητέρα της Τζωρτζίνας. Όταν άνοιξε η πόρτα μου είπε «κύριε Ηλιάδη τα άκουσα όλα». Της είπα ότι δεν την αφορά τι λέω με τους συνεργάτες μου».
Αν και περίμενε πως οι γονείς θα έμπαιναν μετά από αυτό το γραφείο «σαν μαινόμενοι ταύροι», όπως είπε, «εκείνοι δεν ήρθαν έτσι. Ήρθαν με πολύ φιλική διάθεση και μου ζήτησαν να μην ασχολούμαι με τέτοια…».

Η κατάθεση Ηλιάδη και η ένταση με Κούγια

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Λίγο πριν διακόψει το δικαστήριο επανήλθε στη δικαστική αίθουσα ο Αλέξης Κούγιας, που αγόρευε σε άλλη υπόθεση, και ξεκίνησε να κάνει ερωτήσεις στον εντατικολόγο και υπεύθυνο της ΜΕΘ Παίδων ΠΓΝΠ Ανδρέα Ηλιάδη σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, αφήνοντας υπόνοιες εις βάρος του.

Κούγιας: Φημίζεστε ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις. Είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν έχει κούριερ για να μεταφέρει όργανα. Είμαι περήφανος όμως που είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή όσα είπε ο συνήγορος και απαιτώ να ανακαλέσετε! Είμαι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προσβάλλετε τους ανθρώπους που δώρισαν όργανα!

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως κι έχετε σχέση με νοσοκομεία του εξωτερικού που στέλνετε όργανα παιδιών για μεταμόσχευση και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς παιδιών να δωρίσουν όργανα και που έχουν πάει;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ΕΟΜ. Όταν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος εμείς προτείνουμε τη δωρεά που είναι πολύπλοκη.

Προέδρος: Πόσες φορές;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό. Στο σύνολο 14.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το τελευταίο παιδί ήταν η Ειρήνη, κάποιων μηνών. Το προηγούμενο ήταν ένα παιδάκι από καρδιακή ανακοπή, ο Θωμάς από τα Γρεβενά.

«Η θέση της κ. Πισπιρίγκου είναι ότι είναι ένα γιατρός που σε όλη του την κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει για τη Μαλενα και την Ίριδα. Οι ερωτήσεις έχουν άμεση σχέση για το τι συνέβη στην εντατική του Ρ;iο» εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος υπέβαλλε και αίτημα να εξεταστούν από το δικαστήριο συγκεκριμένοι μάρτυρες κατόπιν όσων είπε ο Ανδρέας Ηλιάδης.

«Όλα όσα ανέφερε ο μάρτυρας εδώ δεν τα είπε στην ανακριτική κατάθεση. Εδώ είπε πρόσωπα. Είπε για την κ. Τσιόλα, είπε ότι μίλησε με συναδέλφους του για Μαλένα και του είπαν ότι δεν πείστηκαν για ηπατική ανεπάρκεια. Μίλησε για την Ίριδα.

Ζητούμε να κληθούν οι Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτης Τσαντίρης, Αγγελική Τσιόλα. Οι πρώτοι δυο πρέπει να εξεταστούν για το θάνατο της Μαλένας και η τρίτη για την Ίριδα» είπε ο κ. Κούγιας ζητώντας την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Ηλιαδη.

«Καίει» Πισπιρίγκου

Νωρίτερα ο γιατρός Ηλιάδης απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας στο εάν οι γιατροί στο Καραμανδάνειο καθυστέρησαν να αντιδράσουν στην ανάνηψη, «έδειξε» προς την Ρούλα Πισπιρίγκου.

Εισαγγελέας: Έτσι όπως είδατε τη Τζωρτζίνα μπορείτε με ασφάλεια να μας πείτε αν υπήρξε καθυστέρηση στο Καραμανδάνειο;

Μάρτυρας: Μπορώ να σας πω ότι αν ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ εκείνη τη στιγμή, για μένα δείχνει μια χρονοκαθυστέρηση της ενημέρωσης του φροντιστή προς τρίτα άτομα. «Βοήθεια, βοήθεια το παιδί μου πεθάνει». Πιστεύω ότι ήταν περισσότερα από 4 λεπτά και ίσως κόντεψε τα 10.

Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις από την πρόεδρο της έδρας, και σχετικά με την εικόνα των γονιών μόλις τους πρωτοαντίκρυσε μετά την ανακοπή στο Καραμανδάνειο.

Μάρτυρας: Ο πατέρας έκανε πιο πολλές ερωτήσεις για το τι θα γίνει, αν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Όχι κάτι από τη μητέρα. Θα έλεγα ότι πιο πολύ με άκουγε με χαμηλό το κεφάλι. Δεν είχε εκείνη την αγωνία που συνήθως βλέπω στους γονείς. Του θρήνου… ο κάθε γονιός αντιδρά διαφορετικά. Αν πρέπει να πω τι μου έκανε εντύπωση, θα πω ότι ήταν μια αντίδραση της μητέρας που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας. Η ενημέρωση ήταν τις 48 πρώτες ώρες να θα ζήσει το παιδί ή θα πεθάνει.

«Οι νοσηλεύτριες είναι εξειδικευμένες και έχουν δύσκολο έργο. Είναι παρούσες όταν μπαίνουν και βγαίνουν οι γονείς. Υπήρξαν αναφορές ότι υπάρχει ένα συναίσθημα που δε δικαιολογούσε την εικόνα που βλέπαμε. Όταν έχεις ένα παιδί στη ΜΕΘ περιμένεις πιο έντονες αντιδράσεις» είπε ο κ. Ηλιάδης.

Προέδρος: Υπάρχουν γονείς που αντιδρούν αλλιώς;

Μάρτυρας: Ο κανόνας είναι πως πάντα το βλέπουμε. Για παράδειγμα όμως έχουν πιο ψυχρή αντιμετώπιση οι γονείς παιδιών από το εξωτερικό. Η μητέρα μου είπε «παγοκολωνα θα με βλέπετε γιατί έχω περάσει πολλά». Το κρατώ αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες.

Πρόεδρος: Υπάρχουν γονείς που εκδηλώνουν την έντονη αγωνία τους με άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας: Υπήρχα διάχυτο στη μονάδα ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν η αναμενόμενη για την εικόνα που είχε η μικρή.

Πρόεδρος: Είπατε ότι σας έκανε εντύπωση ότι ο πατέρας ρωτούσε αν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω, ενώ η μητέρα όχι;

Μάρτυρας: Με ρωτούσε για τις φωτογραφίες παιδιών που έχω στο γραφείο μου κι έχουν περάσει δύσκολα. Υπήρξε μια διαφοροποίηση με τη μητέρα. Ενώ περιμένεις να σου πουν «τι θα γίνει με το μωρό μου» εδώ δεν έγινε. Η μητέρα δεν είχε αυτή την επικοινωνία που ένιωσα από τον πατέρα. Σε ανύποπτο χρόνο ζήτησε να μάθει για ένα Ιταλακι που έκανε καιρό να μιλήσει και να περπατήσει.

Πρόεδρος: Πως ήταν η ανταπόκριση των γονιών για λογοθεραπεία και φυσικοθεραπεία;

Μάρτυρας: Εκεί υπήρχε ενδιαφέρον. Δε μπορώ να πω. Ακολουθούσε το πρόγραμμα και με ενημέρωνε γι’ αυτό.

Πρόεδρος: Για την γαστροστομία ποιος εκπαιδεύτηκε;

Μάρτυρας: Η μητέρα είχε εκπαιδευτεί.

Σχετικά με την επικοινωνία που είχε με την Ρούλα Πισπιρίγκου μέσω Viber ο κ. Ηλιάδης είπε ότι αφορούσε μόνο ιατρικά θέματα του παιδιού, σημειώνοντας ότι. «Ερχόταν η πληροφορία γραμμένη σωστά με ιατρικούς όρους, που δεν το περίμενε κανείς. Μου έλεγε έκανε εμετό, θα αυξήσουμε το φάρμακο με ρωτούσε. Ήθελα να διατηρήσω στενή σχέση με τη μητέρα» είπε ο γιατρός.

Για τα επεισόδια που φέρεται να εκδήλωσε η Τζωρτζίνα το διάστημα (19/1/22 έως της 26/1/22) που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ριο, ο κ. Ηλιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν διαπιστώθηκαν ποτέ. «Κάθισα και μελέτησα πολλές ώρες τα βίντεο της μητέρας. Με κανένα τρόπο δεν παρουσιάζουν επεισόδιο σπασμων. Είναι ένα παιδί που κλαίει. Η εικόνα του είναι αναμενόμενη. Εγώ ζητούσα βίντεο του παιδιού κι υπάρχει εικόνα το μόνιτορ. Έδειχνε ταχυκαρδίες. Υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα…Ένα από τα επεισόδια είχε αυξημένη τροπονίνη. Η τιμή ήταν 498 και μου έκανε εντύπωση. Αυτή η τρόπονηνεμία είχε μια πτωτική τάση και μηδένισε και μπήκε στα φυσιολογικά όρια.

Κατέληξα ότι φαίνεται να είναι μια δυσπραγία της καρδιάς σε κάτι. Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλεί ταχυκαρδία. Ένα υποξικό συμβάν φέρνει ταχυκαρδία και μετά βραδυκαρδία. Εγώ αυτό το αποδίδω στην έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά με τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Παράλληλα μια γιατρός είδε διαστολή στην κόρη του ματιού. Αν κάποιος πάρει φάρμακα, υπάρχουν ουσίες που διαστέλλουν την κόρη. Υπάρχουν πάρα πολλά κατασταλτικά φάρμακα που έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Υπάρχει η κεταμίνη που χαρακτηριστικά κάνει διαστολή της κόρης και ταχυκαρδία και έπειτα βραδυκαρδία. Γιατί μετά το παιδί επανερχόταν».

Πρόεδρος: Πως γίνεται το παιδί στην κλινική να σχέση επεισόδια σύμφωνα με τη μητέρα και να έρχεται στην εντατική και να μην έχει;

Μάρτυρας: Σας είπα…είχε red flags. Μια από αυτές ήταν και αυτό. Όταν το παιδί είναι καλά μακριά από το φροντιστή είναι κόκκινη σημαία. Είχα μεγάλη αγωνία κι έχω καταγράψει όλη την πορεία του παιδιού στην εντατική. Ένα βράδυ κάλεσα με βιντεοκλήση και τραγουδούσαμε.

Η κεταμίνη

Ερωτήσεις δέχθηκε ο μάρτυρας και για την κεταμίνη, για την οποία είπε πως «Είναι ναρκωτικό. Είναι κλειδωμένο. Γίνεται πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης. Χρησιμοποιείται στην επείγουσα διασωλήνωση παιδιών, γίνεται χρήση για την εισαγωγή στην αναισθησία, στην διατήρηση της καταστολής» είπε ο κ. Ηλιάδης.

«Είχαμε δώσει στη Τζωρτζίνα κατά την εισαγωγή της. Δεν φοβόμαστε την κεταμίνη στα χέρια τα δικά μας. Είναι ένα φάρμακο που κάνει σιελόρροια, πρέπει να το πω. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ατροπίνη και μετά κεταμίνη για να έχει τα αποτελέσματα που θέλει. Έχει ένα εύρος αρκετά ασφαλές η κεταμίνη. Επίσης μεταβολίζεται γρήγορα και δε μένει στο σώμα του μικρού παιδιού» ανάφερε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να αγοραστεί σε φαρμακεία.

Πρόεδρος: Αν δοθεί σε άλλη δοσολογία η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Μου έχει τύχει να δώσω σε κανονική δοσολογία και δημιούργησε αναπνευστικό, αλλά αέρισα με ΑΜΠΟΥ και προχώρησαμε.

Εισαγγελέας: Αν δοθεί σε λιγότερη δόση; Τι συμπτώματα έχει; Μπορεί να προκαλέσει εμετό;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Πτώση οξυγόνου; Ταχυκαρδία;

Μάρτυρας: Ναι. Μπορεί να προκαλέσει εμετό, πτώση οξυγόνου στο αίμα, αύξηση αναπνοών και ταχυκαρδία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάσχα: Κλειστά για τρεις ημέρες τα σούπερ μάρκετ - Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

Αλλαγές στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ φέρνει η μεταφορά της Πρωτομαγιάς. Λόγω της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα, δηλαδή στις 7 Μαΐου, τα σούπερ μάρκετ θα κατεβάσ...

Φόρτωση άρθρων...