Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου για σεισμό στην Εύβοια: «Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται συνεχώς»

Ελλάδα

«Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται συνεχώς», τονίζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδρίασε μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια. 

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή των Ψαχνών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.
Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)».

H επικοινωνία Λέκκα - Στυλιανίδη

Είχε προηγηθεί σχετική επικοινωνία του προέδρου του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμη Λέκκα, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Στυλιανίδη.

Η ανακοίνωση του Ευθύμη Λέκκα:

«Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ.Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χ. Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις.

Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου πρόκειται να συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ».

Οι πέντε λόγοι σύγκλησης της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου

Τη σύγκληση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου ζήτησε αμέσως μετά το σεισμό στα Ψαχνά ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί επιτροπή:

1. ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική

2. το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας

3. και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς

4. το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ, και

5. ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Λέκκας: «Όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά τη σύσκεψη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» και πρόσθεσε: «Όλα εξελίσσονται ομαλά, εκτίμησε η επιτροπή. Δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η φύση θα αποφασίσει γι' αυτό».

Ακόμη, ανέφερε ότι η επιτροπή αποφάσισε να «ξεσκονίσει» λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Νωρίτερα, ο Ευθύμιος Λέκκας είχε μιλήσει στο Live News στο MEGA δίνοντας τη δική του εκτίμηση για τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια.

«Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ολοκλήρωσε τις εργασίες και κατέληξε σε ένα πόρισμα που έχει σταλεί στον αρμόδιο υπουργό… Δεν μπορώ να πω πολλά για το πόρισμα, εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι πως μέσα από μία συντεταγμένη διαδικασία εκφράζουμε κάποια θετική άποψη για την σεισμική διέγερση και αυτό είναι μία ομόφωνη απόφαση και δίνονται οι κατευθύνσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Ακόμα, ο καθηγητής Γεωλογίας τόνισε πως η σημερινή σεισμική δόνηση δεν έχει σχέση με την εστία των προηγούμενων σεισμών που έχουν εκδηλωθεί προσφάτως στην Εύβοια. 

«Είχαμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που δεν ήταν γνωστό και με μία σεισμική δραστηριότητα που εξελίχθηκε μέσα στο διάστημα των 20 ημερών και η σημερινή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα, γιατί είναι σε ένα τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό καθεστώς», εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Οι ενέργειες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας 

Ακόμα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει έρθει σε επαφή με την δήμαρχο της Χαλκίδας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συντονιστικό εκεί, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και στελέχη του ΟΑΣΠ, ώστε να εξεταστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από την σεισμική δόνηση.

Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής είναι ήδη σε επιφυλακή ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές.

Μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο αναφορές για φθορές (σπάσιμο) σε λίγες τζαμαρίες, ενώ αναμένεται σε λίγη ώρα να εκδοθεί ανακοίνωση από την Πυροσβεστική.

Το αντικείμενο της επιτροπής

Το αντικείμενο της επιτροπής είναι η αξιολόγηση των προγνώσεων, οι οποίες υποβάλλονται στον οργανισμό, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τη σεισμικότητα και η πρόταση προς την πολιτεία των ενδεικνυόμενων μέτρων, καθώς και σε περίπτωση σεισμικών διεγέρσεων, η αξιολόγηση των υφιστάμενων δεδομένων για τον προσδιορισμό της εξέλιξης της σεισμικής δράσης και η πρόταση προς την Πολιτεία των ενδεικνυόμενων ενεργειών.

Ανησυχία για τον σεισμό

Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην Εύβοια αλλά και στην Αττική, όπου έγινε αισθητός. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων ανατολικά – νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 13,2 χιλιόμετρα.

Ακολούθησαν και άλλοι σεισμοί μικρότερης έντασης, έως και 3,5 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας αναφέρει ότι μίλησε με κατοίκους της Πισσώνας, που είναι κοντά στο επίκεντρο. Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται, ενώ οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίτες.

Ο Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε: «Ήταν μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση. Προς το παρόν δεν εντοπίζονται προβλήματα. Μίλησα και με κατοίκους στο χωρίο Πισσώνας που είναι κοντά στο επίκεντρο αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει περιπολίες ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται».

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 65km Βόρεια των Αθηνών και 5km Ανατολικά Νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε ΙΧ και σπίτια στην Αττική - Λεία πάνω από 146.000 ευρώ

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στις κλοπές ΙΧ, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσα...

Δημήτρης Κόκοτας: Τα πρώτα ευχάριστα νέα για τον αγαπημένο τραγουδιστή - «Αναπνέει μόνος του»

Τα νέα είναι ευχάριστα για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος από την 28η Μαρτίου νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» έπειτα από έμφραγμα και...

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολείο – 19 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ

Εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκρ...

Φόρτωση άρθρων...