Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ο Μητσοτάκης βγαίνει (ξανά) μπροστά, τι φοβούνται οι δημοσκόποι και γιατί ο Κασσελάκης κάνει πολιτική με το life style και τα social media

Παρασκήνιο

Το παιχνίδι πάνω του παίρνει ο πρωθυπουργός, που αντικειμενικά παραμένει αλώβητος παρά τις μη επιθυμητές επιδόσεις του κυβερνητικού μηχανισμού. 
Και στις Ευρωεκλογές το ισχυρό (πιθανώς και το μοναδικό) χαρτί για την Νέα Δημοκρατία παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτό και η λύσσα των πολιτικών του αντιπάλων σε βάρος του.
Όπως διαφαίνεται και σε όλες τις περιοδείες του στην περιφέρεια, ο πρωθυπουργός αποτελεί τον μοναδικό πόλο έλξης, γεγονός που κάνει και την πολιτική διαφορά για το κυβερνών κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Συν τοις άλλοις ο Μητσοτάκης απολαμβάνει και την άμεση επαφή του με τον λαό και την «γαλάζια» εκλογική βάση. Αυτό και φαίνεται και (κυρίως) παράγει πολιτικό αποτέλεσμα για την Νέα Δημοκρατία…

@ Παρότι συνεχίζεται η δημοσκοπική παρέλαση – με τα νούμερα να είναι πάνω κάτω τα ίδια σε όλες τις μετρήσεις- οι δημοσκόποι στις ιδιωτικές συζητήσεις δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις εκλογές του καλοκαιριού που θεωρούνται αρκετά «περίεργες». 
Αφού το εκλογικό αποτέλεσμα, εκτός από την συνήθως αυξημένη αποχή θα το καθορίσει κυρίως η σύνθεση του εκλογικού σώματος. Ποιοι δηλαδή θα πάνε να ψηφίσουν και δεν θα προτιμήσουν μια διήμερη καλοκαιρινή απόδραση. 
Και η μεγάλη μάχη δεν αφορά προφανώς την πρώτη θέση, αλλά την εκλογική ζώνη μεταξύ του 8% - 16%, εκεί όπου διαγκωνίζονται τέσσερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ) με την μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να κρίνεται ως φαίνεται στις λεπτομέρειες…      

@ Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλά ότι ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με ενέδρες, παγίδες και πολιτικές νάρκες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, στη Χαριλάου Τρικούπη ξορκίζουν τους πανηγυρισμούς μετά την επιτυχή για το ΠΑΣΟΚ  (όπως τουλάχιστον αυτοί εκτιμούν) κατάληξη της πρότασης δυσπιστίας  και συνιστούν χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά, πιστεύοντας ότι η κατάθεση προτάσεων για τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία είναι η δέουσα τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί, για την αντιμετώπιση της ΝΔ.

@ Μακριά από τα φώτα της εσωκομματικής λειτουργίας και των επίσημων οργάνων του κόμματος, ο Κασσελάκης έχει προστρέξει σε ειδικούς συμβούλους, κάποιοι εκ των οποίων μοιράζονται με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την ίδια αμερικανική νοοτροπία. Κάθε κίνηση, λοιπόν, από μία εμφάνιση σε lifestyle εκπομπή και ένα βίντεο στο tik tok και το facebook ως μία πολιτική συνέντευξη και την αλλαγή παραδοσιακών θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι κομμάτι ενός συγκεκριμένου παζλ -απλώς, είμαστε ακόμη στην αρχή και δεν είναι εύκολα αντιληπτή η «μεγάλη εικόνα»…

@ Όπως διαβάσατε και παραπάνω ο Κασσελλάκης «παίζει» επικοινωνιακή μπάλα με τις lifestyle εκπομπές. Μάλιστα η στήλη θα αποκαλύψει ότι μεγάλο μέρος αυτών των παρασκηνιακών συνεννοήσεων είναι… άμεσο. Με άλλα λόγια, ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει απευθείας με τους ρεπόρτερ των εν λόγω εκπομπών ραντεβού, χωρίς να έχουν παρεμβληθεί άλλα κομματικά στελέχη ή συνεργάτες του. Η συνεννόηση γίνεται ακόμη και μέσω facebook (!) με μηνύματα στο messenger και οι ρεπόρτερ απλώς αναλαμβάνουν να ειδοποιήσουν τις εκπομπές στις οποίες εργάζονται ότι χρειάζονται για την άλλη μέρα κάμερα στο τάδε σημείο. Κάπως έτσι, ο Κασσελάκης έρχεται αντιμέτωπος με ανώδυνες lifestyle ερωτήσεις από στελέχη ψυχαγωγικών εκπομπών, αλλά ο ίδιος προβαίνει σε πολιτικές παρεμβάσεις χωρίς να παρεμβάλλονται ενοχλητικές «follow up» ερωτήσεις από κανονικούς πολιτικούς συντάκτες…

@ Η Ισπανία θα καταργήσει το πρόγραμμα της Golden Visa, όπως δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρείχε ως σήμερα δικαίωμα διαμονής στη χώρα για αλλοδαπούς οι οποίοι πραγματοποιούσαν μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα.
Το πρόγραμμα απονέμει έως σήμερα σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ - χωρίς να συνάψουν υποθήκη - σε ισπανικά ακίνητα μια ειδική άδεια η οποία τους επιτρέπει να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα για τρία χρόνια.
Η γειτονική Πορτογαλία αναθεώρησε πρόσφατα το δικό της σύστημα "χρυσής βίζας" και απέκλεισε τις επενδύσεις σε ακίνητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δική της στεγαστική κρίση. Οι αλλοδαποί οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν δικαιώματα διαμονής μπορούν να τοποθετούν πλέον τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εδώ και καιρό να σταματήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.

@ Η κυβέρνηση καταγράφει χαμηλή βαθμολόγηση στα θέματα των ακινήτων, καθώς χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται από την ηλεκτρονική γραφειοκρατία, την εκτός σχεδίου δόμηση και με πολλά άλλα θέματα, τα οποία μάλιστα οδηγούν ακόμη και σε ακυρώσεις μεταβιβάσεων. Με μεσοβέζικες λύσεις έχει “καταφέρει” να δημιουργήσει προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και να βάλει σε δοκιμασία την ασφάλεια δικαίου, καθώς και τα ζητήματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να διευκρινιστεί ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία θεσμική ισχύ, ώστε να παρεμβαίνει στα ζητήματα εφαρμογής των διατάξεων περί κινήτρων του νέου οικοδομικού κανονισμού. Ελπίζουμε ότι πολλές από τις εκκρεμότητες έχουν έρθει πιο πίσω, η κυβέρνηση  θα τις λύσει πριν τις ευρωεκλογές.

@ Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κάνουν ασκήσεις στον... υπολογιστή, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν περιθώρια για να δοθεί κατιτίς το Πάσχα, σε κάποιες ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Προς το παρόν ισχύει ότι δεν υπάρχει... σάλιο, ωστόσο, η όχι ικανοποιητική εικόνα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις καθιστά επιτακτική την ανάγκη για να βρεθούν και να δοθούν κάτι ψιλά.

@ Ακόμη πιο ενισχυμένη παρουσία στον τουριστικό κλάδο και ιδίως στα ξενοδοχεία, θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε τη διάθεση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου «Πειραιώς Hotel Financing», αποκλειστικά για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα υποστηριχθούν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της βιωσιμότητας τους, με εξειδικευμένες λύσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων, ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, με άτοκη χρηματοδότηση για το 40% του δανείου, σε συνδυασμό με προνομιακούς όρους και διετή επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο μέρος. Επίσης, μέσω του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής της ξενοδοχειακής επιχείρησης σε προγράμματα επενδυτικών ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ειδικά για δαπάνες ενεργειακής απόδοσης, καθώς και κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης. Με το νέο προϊόν η τράπεζα διευρύνει την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτει για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο κλάδος ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

@ Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η Παγκρήτια Τράπεζα την αύξηση του δικτύου υποκαταστημάτων, εγκαινιάζοντας ένα ακόμη, στην Τρίπολη. Στα εγκαίνια του νέου υποκαταστήματος παρέστησαν μεταξύ άλλων, οι κύριοι μέτοχοι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης και φυσικά ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Στέλιος Πιρπινιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αντώνης Βαρθολομαίος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Παγκρήτια εισέρχεται δυναμικά σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, εστιάζοντας στην ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο του ιδρύματος στην ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

@ Στις 25 Απριλίου θα διεξαχθεί η ετήσια γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ, η οποία θα επικυρώσει την πρόταση της διοίκησης για τη διανομή μερίσματος και την επιστροφή κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι η συνολική ανταμοιβή των μετόχων για την περυσινή χρήση ανέρχεται σε 1,85 ευρώ ανά μετοχή, εκ των οποίων το 1,00 ευρώ έχει ήδη διανεμηθεί ως προμέρισμα από τις 9 Νοεμβρίου 2023, ενώ 0,60 ευρώ θα πληρωθούν στις 9 Μαΐου, δηλαδή την Πέμπτη μετά το Πάσχα. Ταυτόχρονα, η γενική συνέλευση καλείται να εγκρίνει την επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ ανά μετοχή, η αποκοπή του οποίου θα γίνει στις 25 Ιουνίου. Στην τακτική γενική συνέλευση θα εγκριθούν επίσης και οι οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης χρονιάς καθώς και η κοινή έκθεση των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή για τους ιδιώτες γιατρούς σε δημόσια νοσοκομεία

Σφοδρή σύγκρουση με ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών είχαν τη Μ.Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης και Παύλος Πολάκης με αφορμή την τροπολογία που επιτρέπει σε ...

Παραμένει πιστή στον αγώνα

Μπορεί ο φόβος για την κατακραυγή και η εντεινόμενη δυσπιστία για την λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα να μην άφησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κανένα περιθώριο να επιτρέψει στην Άννα ...

Φόρτωση άρθρων...