Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Η δεξιά ατζέντα και η διαχείριση του πολιτικού κέντρου

Κάνοντας μια δεύτερη ανάγνωση των ποιοτικών στοιχείων των μετρήσεων η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να στρέψει το βλέμμα της και προς τα δεξιά και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, ώστε να σταματήσει τις διαρροές προς τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς. 

Η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη, η κυβερνητική παράταξη καταγράφει τάσεις επανασυσπείρωσης και κάθε ψήφος πλέον μετράει για την επίτευξη του εκλογικού στόχου και την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. 

Στην αντίπερα όχθη, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θέλει σε καμία περίπτωση να προκαλέσει ρωγμές στο κεντρώο προφίλ της και αποφεύγει με κάθε τρόπο τις κοινωνικές εντάσεις. Αυτό φάνηκε και από την πολιτική διαχείριση του πρόσφατου περιστατικού στην ΑΣΣΟΕ, όπου τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Το κυβερνών κόμμα προσπαθεί με άλλα λόγια να ισορροπήσει, προκειμένου να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και παράλληλα να παραμείνει ελκυστικό στον κόσμο της κεντροαριστεράς. Η επίλυση της συγκεκριμένης εξίσωσης έχει ρίσκο αν δεν γίνει προσεκτικά, ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος κάποιοι να δυσαρεστηθούν. 

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι από τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα διατηρεί το προβάδισμα στις μετρήσεις χρειάζεται να είναι ακόμα προσεκτικότερο, όταν προκαλεί σκηνικό έντασης και πόλωσης και κατ΄ επέκταση αντισυσπειρώσεις. Ωστόσο, ο περιορισμός του ποσοστού των μικρότερων δεξιών σχηματισμών πρέπει να μπει στις προτεραιότητες του γαλάζιων επιτελών, ώστε να συγκρατηθεί ο τελικός αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. 

Αυτό επηρεάζει κατά κύριο λόγο την προσπάθεια για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, ώστε κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να διεκδικήσουν την αυτοδυναμία. 

Την ίδια ώρα το βλέμμα είναι στραμμένο και στο κόμμα Κασιδιάρη, αφού η τελική απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι στις Eκλογές της 21ης Μαΐου θα παρθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. Σε περίπτωση που τελικά η Δικαιοσύνη θα αποτρέψει την κάθοδο του, εγείρονται ερωτηματικά για την εκλογική συμπεριφορά των οπαδών του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...