Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Η μεγάλη «προίκα» του προϋπολογισμού

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Από σήμερα μπαίνουμε στην άνοιξη και ευχής έργο είναι να δούμε ακόμη πιο θετικές εξελίξεις στην οικονομία, με φόντο και την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο προϋπολογισμός ξεκίνησε με το... δεξί τη νέα χρονιά και αυτό δείχνει ότι οι παροχές που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν θα είναι εις βάρος των δημοσιονομικών στόχων και για προεκλογικούς λόγους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο Ιανουάριος έκλεισε με πλεόνασμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ύψους 2,773 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,147 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα αυτό δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος του Τακτικού Προϋπολογισμού, ύψους 1,48 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 917 εκατ. ευρώ. Τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσαν τα προσωρινά στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί πριν από 20 μέρες και επέτρεψαν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακοινώσεις μέτρων όπως το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το Market Pass, το αγροτικό πετρέλαιο κλπ. Τον πρώτο μήνα του έτους σημειώθηκε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 525 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν συνολικά 7,166 δισ. ευρώ.

Οι παροχές της κυβέρνησης δεν θέτουν σε κανένα κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους και μάλιστα εκτιμάται ότι τον Φεβρουάριο, η εικόνα θα είναι ακόμη καλύτερη. Άλλωστε χθες έληξε η προθεσμία για την πληρωμή των τελευταίων δόσεων του Φόρου Εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, καθώς και των Τελών Κυκλοφορίας, ενώ καταβλήθηκε από τις επιχειρήσεις ο ΦΠΑ. Μιλάμε για φουλ χρήμα, που θα δημιουργήσει υψηλό απόθεμα.

Συνεπώς, πάμε για ένα δίμηνο με εξαιρετικές δημοσιονομικές επιδόσεις, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι άλλες παροχές δεν πρόκειται να γίνουν. Και πολύ καλά κάνει και το... διαλαλεί ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (ένας από τους πιο υπεύθυνους και συνετούς υπουργούς της Μεταπολίτευσης), καθώς, οι υπερβάσεις... απαγορεύονται. Από τη μία περιμένουμε να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές και από την άλλη, ο Μητσοτάκης, βλέπει (με χαρακτηριστική άνεση, τολμούμε να πούμε...) ότι θα είναι και πάλι πρωθυπουργός. Οπότε, δεν γίνεται να κάνει τώρα... τρέλες, καθώς, κατά τα φαινόμενα, αυτό θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τις κάθετα μειωμένες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και αερίου, δείχνουν ότι τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό ζήτημα. Σκεφτείτε ότι πριν από 4 μήνες, μιλούσαμε για το... εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ διάφοροι προέβλεπαν ακόμη και... δελτίο στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Ο χειμώνας φεύγει, η άνοιξη έρχεται, ο τουρισμός θα αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητες από αυτόν τον μήνα, ο προϋπολογισμός υπερβαίνει τους στόχους και παρουσιάζει πλεόνασμα, το Χρηματιστήριο προεξοφλεί θετικές εξελίξεις. Τι απομένει να γίνει; Μα φυσικά, η επανεκλογή του Μητσοτάκη και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...