Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Νέα αφετηρία για την οικονομία με το βλέμμα στη ΔΕΘ και την επενδυτική βαθμίδα

Η οικονομία κινείται σε ρυθμούς Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης αναμένοντας ταυτόχρονα την επενδυτική βαθμίδα από τον Καναδικό οίκο DBRS.

Την προσεχή Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου (στο Γενέσιον της Θεοτόκου) το βλέμμα θα είναι στραμμένο στην αξιολόγηση ενός αναγνωρισμένου οίκου, της DBRS, από την οποία περιμένουμε αναβάθμιση του αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα. Μια τέτοια εξέλιξη, θα δώσει άλλον αέρα στην εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη μέρα, όπου θα εγκαινιάσει την 87η ΔΕΘ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τις 25 Ιουνίου έως και σήμερα δείχνει εγκλωβισμένη και αιφνιδιασμένη από τα γεγονότα των πυρκαγιών και αναζητεί το έναυσμα για τη φυγή προς τα εμπρός. Εφόσον, την προσεχή Παρασκευή ο Καναδικός οίκος αξιολόγησης μας δώσει αυτό που θέλουμε, ουσιαστικά, από την 9η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα μπορεί να αλλάξει την ατζέντα, φέρνοντας στο προσκήνιο την οικονομία και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες έχοντας ενεργητικό και όχι παθητικό ρόλο.

Με την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, έστω και από έναν αναγνωρισμένο οίκο (μας έχουν αναβαθμίσει ο ιαπωνικός R&I και ο Γερμανικός Skope, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ), θα έχουμε νέα δεδομένα, τα οποία ωστόσο, θα κινούνται στη σφαίρα της μερικής αβεβαιότητας που δημιουργεί το διεθνές περιβάλλον. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας περίεργος μήνας με πολλά απρόοπτα και ανατροπές κατά τα τελευταία πολλά χρόνια, ενώ στην παρούσα συγκυρία, το βαρόμετρο των οικονομικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η πορεία των επιτοκίων, ως φυσική συνέπεια της διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Στοχευμένες ενισχύσεις και μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το στίγμα των οικονομικών εξελίξεων και των νέων δεδομένων για τον προϋπολογισμό του 2024, καθώς δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια των υπερβάσεων, λόγω της ενεργοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να ξεφεύγει από τα όρια που θέτουν οι αγορές, ιδίως από τη στιγμή που αναμένουμε τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να μας επαναφέρουν εκεί που βρισκόμασταν πριν από 13-14 χρόνια. Συνεπώς, απαγορεύονται οι παροχές χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική βάση, αλλά επιτρέπονται οι στοχευμένες ενισχύσεις, με βάση το απόθεμα που έχει δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό. Η ανάπτυξη της οικονομίας και το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, το οποίο κινείται πάνω από τους στόχους, επιτρέπουν ασκήσεις... κοινωνικής ευαισθησίας για τη στήριξη των νοικοκυριών. Αλλά, μέχρι εκεί...

Η κυβέρνηση καλείται να ενισχύσει την πεποίθηση των αγορών και της επιχειρηματικής κοινότητας, ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα καλύπτει την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη. Περιθώριο για νέες αναβολές δεν φαίνεται να υπάρχει. Πειραματισμοί δεν μπορούν να γίνουν. Η κυβέρνηση εκλέχτηκε για να κλείσει το κακώς κείμενα ενός προβληματικού κράτους, το οποίο εξακολουθεί ακόμη να ταλαιπωρεί σε αρκετά επίπεδα τους πολίτες.

Η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ταχεία προώθηση των προγραμμάτων που σχετίζονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η επιτάχυνση των πολιτικών για την καινοτομία και οι ρηξικέλευθες παρεμβάσεις για την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αποτελούν μονόδρομο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 2024 πρέπει να είναι έτος μεταρρυθμίσεων και ούτε λίγο ούτε πολύ έως το 2025 (άντε έως το 2026), πρέπει να τελειώνουμε με όλες αυτές τις παθογένειες που υπάρχουν στην οικονομία, στο κράτος και στην κοινωνία και αποτελούν "κληρονομιά" από το πελατειακό κράτος της μεταπολίτευσης. Οι αλλαγές πρέπει να είναι τόσο ισχυρές και ηχηρές, ώστε οι αγορές να ανταποκριθούν ακόμη πιο δυναμικά στο κάλεσμα για το... πάρτι του Ελληνικού success story. Άλλωστε, όπως δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα επιτεύγματα στην οικονομία είναι το αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου που απέδωσε καρπούς. Και μακάρι να συνεχίσει να αποδίδει...

Παίρνουν "φωτιά" τα deals

Κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι απασχολούν την επικαιρότητα κατά τα τελευταία 24ωρα, δείχνοντας τον δρόμο των deals και ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών σε σχέση με το Ελληνικό στοίχημα.

Χθες, είχαμε τις ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, καθώς η Eurobank ανεβάζει το ποσοστό της στο 55,3% και κηρύσσει την αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή δημόσιας πρότασης, η οποία θα αφορά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών. Το ενεργητικό της συγκεκριμένης τράπεζας ανέρχεται σε 20 και πλέον δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Eurobank θα δει την αξία του ενεργητικού της να αυξάνεται στα 100 δισ. ευρώ. Έτσι, θα γίνει η πρώτη τράπεζα με τριψήφιο ενεργητικό και θα συγκαταλέγεται στις μεγαλομεσαίες της Ευρώπης. Πρόκειται για μια σπουδαία επιχειρηματική κίνηση στον τραπεζικό κλάδο, η οποία δείχνει αν μη τι άλλο, ότι μετά από μία δεκαετία μιζέριας και ανασφάλειας, οι Ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να επεκταθούν και να κερδίσουν το στοίχημα εκτός συνόρων.

Είχε προηγηθεί προ ημερών η συμφωνία εξαγοράς της Oragne Money από την Alpha Bank, ανοίγοντας τον δρόμο στον εγχώριο τραπεζικό όμιλο για μια ισχυρή παρουσία στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών στη ρουμανική αγορά. Μέσα στον Σεπτέμβριο, αναμένουμε επίσης το κλείσιμο του deal της ΔΕΗ με την ENEL Romania, το οποίο θα επιβεβαιώσει τη νέα σελίδα που έχει ανοίξει για την επιχείρηση, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Για τη "ναυαρχίδα" του εγχώριου ενεργειακού κλάδου έχουν διαμορφωθεί ασφαλείς συνθήκες εξωστρέφειας και διεύρυνσης της παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, θα προσθέσουμε και τις τελικές ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του ομίλου Mytilineos για την εξαγορά της Imerys βωξίτες. Το deal θεωρείται στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο στην Ελληνική εταιρεία για να καταστεί κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή γαλλίου. Πρόκειται για ένα στρατηγικό μετάλλευμα που αφορά άμεσα ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θέλει να απεξαρτηθεί από τις κινεζικές εισαγωγές και να αναπτύξει μόνη της τεχνολογικές εφαρμογές σε καίριους τομείς, όπως τα smartphones, οι ηλιακές κυψέλες, τα σύγχρονα αυτοκίνητα και τα "τσιπάκια" των υπολογιστών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το ΤΑΙΠΕΔ και την HELLENIQ ENERGY (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Το Ταμείο κατέχει το 65% των μετοχών και η Η.Ε. το 35%. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα γίνει μέσω της διάθεσης μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αναζητείται η πιο κατάλληλη επιλογή. Το ένα σενάριο θέλει τους δύο μετόχους να διαθέτουν ποσοστά στο Χ.Α. και το άλλο την απόκτηση του ποσοστού που κατέχει η HELLENIQ ENERGY από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε στη συνέχεια να διατεθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα παραπάνω θα προσθέσουμε και τη νέα ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της HELLENIQ ENERGY με την εξαγορά νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη, τα οποία φέρνουν ακόμη πιο κοντά την εταιρεία στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου για να καταστεί μία από τις μεγάλες δυνάμεις στις ΑΠΕ έως το 2025.

Η κινητικότητα στο εγχώριο επιχειρείν ενισχύει την άποψη για το μεγάλο στοίχημα γύρω από το success story της Ελλάδας. Αναμένουμε τις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους, προσευχόμαστε να μην υπάρξουν ανατροπές και νέες σοβαρές κρίσεις στο διεθνές περιβάλλον και είναι σίγουρο ότι τα επιχειρηματικά deals θα λάβουν τη μορφή... χιονοστιβάδας. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...