Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Πρόσω ολοταχώς για την αυτοδυναμία

Η Νέα Δημοκρατία πήρε από τη χθεσινή πρώτη κάλπη ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για να διεκδικήσει το στόχο της. Η αυτοδυναμία είναι δεδομένη και ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. Η απουσία σοβαρής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης για τη χώρα οδήγησε ουσιαστικά στο χθεσινό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας. Το ζητούμενο πλέον είναι το ποσοστό που θα καταγράψει το κυβερνών κόμμα στην κάλπη με την ενισχυμένη αναλογική, ώστε να πετύχει έναν αυξημένο αριθμό εδρών και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Κυβέρνησης για μια τετραετία. Με δεδομένο ότι το αντικυβερνητικό μέτωπο έχει πλέον καταρρεύσει, τα πράγματα φαίνονται πιο απλά, χωρίς αυτό να επιτρέπει την οποιαδήποτε αλαζονεία ή εφησυχασμό. Η επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών για τις 25 Ιουνίου θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης, ώστε να σχηματιστεί Κυβέρνηση το συντομότερο καθώς τα δύσκολα και οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας είναι μπροστά.   

 Η αποχή παρά το γεγονός ότι δεν πήρε διαστάσεις, αποτελεί ένα ποιοτικό στοιχείο που θα τεθεί επί τάπητος στα στρατηγεία των κομμάτων. Πόσο άραγε θα αντέξουν την πίεση του σκληρού δικομματισμού οι μικρότεροι σχηματισμοί; Μπορεί αυτό να επηρεάσει στο τέλος του δρόμου την σύνθεση της επόμενης Βουλής και τον αριθμό των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν κοινοβουλευτικά.

Σε κάθε περίπτωση μετά και από τα χθεσινά αποτελέσματα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, με γεωπολιτικές αναταράξεις, με υψηλό πληθωρισμό, με ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας και αυστηρούς περιορισμούς από τις αρχές του 2024. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και σίγουρα βήματα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Οι πολίτες έδωσαν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και μια δεύτερη ευκαιρία, αναμένοντας καλύτερες μέρες. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει και αφού περάσει το σκόπελο των επόμενων εκλογών η Κυβέρνηση πρέπει να μπει δυνατά στην αρένα μιας δύσκολης πραγματικότητας.        

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...