Κυριακή
10 Δεκεμβρίου 2023

Τι δείχνει η πορεία του Χ.Α. και γιατί μας υμνούν οι New York Times

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και είναι σχετικά... μουδιασμένη, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αύξηση των επιτοκίων, αν και αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους κινήσεις μπορεί να "κάψουν" την... αγελάδα.

Οι αγορές θέλουν δείγματα γραφής από την ΕΚΤ, αλλά ταυτόχρονα παρακολουθούν και τις κινήσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι έχουμε δει το "ταβάνι" στα επιτόκια, έστω και αν η πορεία αποκλιμάκωσης τους αναμένεται βραδεία με διάρκεια αρκετών ετών. Οι νομισματικές εξελίξεις, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, εκτιμάται ότι θα βάλουν στον... γύψο την οικονομία της Ευρωζώνης τουλάχιστον για 3 χρόνια. Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις για την πορεία του πληθωρισμού παραπέμπουν σε μισογεμάτο ποτήρι, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο πεδίο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Οι επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία δεν θα μείνουν... αναπάντητες και ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να προσδιορίσει ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά ενός... ανορθόδοξου πολέμου, ο οποίος μπορεί να πυροδοτήσει νέο ανοδικό σπιράλ των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. Μπορεί να μην βαδίζουμε σε τόσο αχαρτογράφητα ύδατα όπως πέρυσι, ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι ό,τι πιο χειρότερο για την οικονομία και τις επενδύσεις. Μπαίνουμε στον χειμώνα, το έκτακτο και απρόβλεπτο καραδοκεί και σε κάθε περίπτωση θα δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών σε σχέση με την τιθάσευση των πληθωριστικών τάσεων και την πολιτική των επιτοκίων. Υπομονή και εγρήγορση...

Σε μεταβατική φάση το Χ.Α.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει... κολλημένο γύρω από την περιοχή των 1.200 μονάδων και παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, έχοντας όμως στραμμένο το ενδιαφέρον και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν ακόμη οίκο (αναμένεται στις 20 Οκτωβρίου να μας δοθεί από τον αμερικανικό οίκο Standard & Poor's) ήταν ένα καλό story για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, το οποίο έχει... ξεφτίσει. Όλοι θεωρούν ότι θα πάρουμε ακόμη δύο θετικές αξιολογήσεις από S&P και Fitch (την 1η Δεκεμβρίου), αλλά πρέπει να διαβάσουμε και τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Μεγάλα funds που είχαν τοποθετηθεί στην εγχώρια κεφαλαιαγορά τα τελευταία 4 χρόνια, φαίνεται ότι "κλειδώνουν" τα κέρδη τους, καθώς θέλουν να διακρατήσουν αυξημένη ρευστότητα, υπό τον φόβο ανατροπών.

Από την άλλη πλευρά, η πορεία του Χ.Α. και η μείωση των θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια ανοίγει τον δρόμο για να έρθουν και να τοποθετηθούν σε πιο χαμηλές τιμές τα κεφάλαια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όταν θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα. Η διαδικασία αυτή δεν είναι γραμμένη στις... πλάκες του Μωυσή, καθώς οι επενδύσεις θέλουν και το ανάλογο περιβάλλον. Είναι σίγουρο όμως, ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Εφόσον... στρώσει το διεθνές περιβάλλον και έχουμε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, τότε οι αποτιμήσεις των εταιρειών θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μετοχή της Eurobank, η οποία την περασμένη Παρασκευή πήρε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's στο σκέλος των καταθέσεων. Η εξέλιξη αυτή είναι πραγματικά πολύ θετική και διευκολύνει την πώληση του τελευταίου 1,4% των μετοχών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν ήταν πολύ θετικό το κλίμα, η μετοχή της Eurobank είναι σίγουρο ότι θα κατέγραφε πολύ υψηλότερα κέρδη από το 0,99% που κατέγραψε χθες.

Σε σχέση με τις προσδοκίες για το Χ.Α. πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι, όπως και στις υπόλοιπες αγορές, έτσι και στη δική μας, οι επενδυτές βλέπουν ότι το 2024 δεν θα επαναληφθεί η υψηλή κερδοφορία σε αρκετούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας (Ενέργεια, Μέταλλα), οπότε εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της επενδυτικής στρατηγικής τους. Τα φετινά πολύ υψηλά κέρδη ήταν έκτακτα σε πολλές περιπτώσεις και ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα επανακαθορίσουν τις αποτιμήσεις, με βάση και τις προσδοκίες για το 2024. Τουτέστιν, μείωση θέσεων μέχρι να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο γενικά...

Οι New York Times... ράβουν και η JP Morgan... ξηλώνει!

Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις κατά τη χθεσινή ημέρα καθορίστηκαν και από την αρνητική έκπληξη που μας επεφύλαξε η JP Morgan σε σχέση με τα Ελληνικά ομόλογα, την ίδια στιγμή που οι New York Times υμνούσαν το success story της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, ο οποίος έχει επενδύσει 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εξαγοράζοντας τηViva Wallet, κάλεσε τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους στα Ελληνικά δεκαετή ομόλογα, έναντι των Ιταλικών. Η παρέμβαση αυτή επέδρασε αρνητικά στους Ελληνικούς κρατικούς τίτλους, με το επιτόκιο να προσεγγίζει το 4,30%. Αν είναι κάτι που πρέπει να μας... παρηγορεί είναι το γεγονός ότι στα ίδια επίπεδα βρίσκονται και τα Αμερικανικά δεκαετή ομόλογα! Και όλα αυτά συνέβησαν λίγα 24ωρα μετά την επιτυχημένη επανέκδοση ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, με επιτόκιο 4,01%. Anyway...

Η JP Morgan κάνει τη δουλειά της και είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να ενημερώνει εγκαίρως τους επενδυτές σε σχέση με τη στρατηγική που καλούνται να ακολουθήσουν. Άλλωστε, δεν διατύπωσε και κάποια... κακή πρόταση σε σχέση με τη ρευστοποίηση των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Απλά επισήμανε ότι τα κέρδη είναι σημαντικά και καλό είναι οι επενδυτές να "κλειδώσουν" ένα μέρος από αυτά και να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον τους προς τα Ιταλικά ομόλογα, γιατί υπόσχονται τώρα καλύτερες αποδόσεις. Άλλωστε, το Ελληνικό 10ετές έχει χαμηλότερο επιτόκιο από το Ιταλικό σχεδόν κατά 0,30%! Έτσι είναι το χρήμα, αυτός είναι ο καπιταλισμός!

Η JP Morgan μπορεί να μας... πίκρανε λίγο χθες, αλλά ήρθαν οι Αμερικανικοί New York Times για να στάξουν.... μέλι για την Ελλάδα. Σε σχετικό άρθρο της, η εφημερίδα υμνεί την πορεία της χώρας μας και υπογραμμίζει την αντιστροφή του κλίματος μετά από 10 χρόνια κρίσης. Με ένα τεράστιο χρέος που δεν μπορούσε να αποπληρώσει και παραλίγο να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη (έλα Αλέξη...), σήμερα, η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα. Επιπλέον, αναφέρεται στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, στη μείωση της ανεργίας, στις επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην προσέλκυση πακτωλού επενδύσεων και στο μεγάλο δημοσιονομικό turn around story. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τέτοιες αναφορές ως "πετσωμένες"! Ωστόσο, οι αγορές βλέπουν και κρίνουν με βάση γεγονότα και αποδείξεις. Και μία από τις αποδείξεις αυτές είναι η πορεία του προϋπολογισμού...

Ο προϋπολογισμός πάει... σφαίρα!

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι κάτι παραπάνω από ιδανική, με βάση τα οριστικά στοιχεία του οκταμήνου, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Τελικώς, σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύεται ότι ήταν υψηλότερο και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 5,596 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,314 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 2,426 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας τι έχουμε επιτύχει; Το Δημόσιο έχει "κλειδώσει" περίπου 1,6 δισ. ευρώ (ή 0,7% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος) που αντιστοιχούν στον στόχο για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα (οπότε, είμαστε συνεπείς έναντι των αγορών), ενώ από την άλλη πλευρά, έχει περίπου 4 δισ. ευρώ για να τα "κάψει" σε παροχές προς τους πολίτες, να στηρίξει τους πληγέντες από τις θεομηνίες και να καβατζώσει χρήμα για τις επόμενες... καταστροφές!

Τα φορολογικά έσοδα πάνε "σφαίρα" με μεγάλη υπερ-είσπραξη 3,344 δισ. ευρώ. Αναμφίβολα, η ακρίβεια έχει βάλει το... χεράκι της για να εισπράξουμε περισσότερα. Σίγουρα, η Εφορία με τους ελέγχους στην αγορά έχει συμβάλλει ώστε να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση και νομιμότητα. Οπωσδήποτε, η ανάπτυξη της οικονομίας και τα νέα ρεκόρ του τουρισμού, έχουν συμβάλλει ώστε τα οικονομικά του Κράτους να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, οι οιωνοί για τη νέα χρονιά είναι πάρα πολύ καλοί, αρκεί να μην μας βρουν άλλα δεινά. Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οπότε θα έχουμε να πούμε περισσότερα.

Optima: Η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο Χ.Α., μετά από πολλά χρόνια!

Περισσότερο... νεύρο στη χρηματιστηριακή αγορά, αναμένεται να δώσει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της ταχύτατα αναπτυσσόμενης τράπεζας Optima Bank, μέσω δημόσιας εγγραφής.

Οι εγγραφές αφορούν 19.950.000 νέες μετοχές, αρχίζουν αύριο και ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Η διοίκηση της τράπεζας έχοντας παρουσιάσει ισχυρές χορηγήσεις άνω των 2,2 δισ. ευρώ και σχεδιάζοντας μια γενναία μερισματική πολιτική, ευελπιστεί ότι θα... προκαλέσει το επενδυτικό κοινό για να τοποθετηθεί. Η τράπεζα πουλάει περισσότερα δάνεια γιατί αυξάνεται σταθερά ο όγκος των καταθέσεων, οι οποίες αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Η θεαματική μεγέθυνση της Optima είναι τέτοια που επιτρέπει την παρουσίαση ενός... επιθετικού αφηγήματος, ικανού να προσελκύσει πολλούς και ποιοτικούς επενδυτές. Η τράπεζα έκλεισε το φετινό α΄ εξάμηνο με κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ φέτος και θα αυξηθούν στα 100 εκατ. ευρώ το 2024. Οι οιωνοί είναι πολύ καλοί και όλα τα υπόλοιπα θα τα δείξει το ταμπλό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γάμος Ομοφυλοφίλων

Ι. Ορισμένοι περιθωριακοί, κυρίως, τύποι επιμένουν, φανατικά στην νομοθέτηση γάμου ομοφυλοφίλων. ΙΙ. Όμως, κυρίως, δεν είναι ζήτημα αν θέλει, αλλά εάν το δύναται η Κυβέρνηση. ...

Φόρτωση άρθρων...