Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με την... ανασφάλεια των ανατροπών στην κάλπη, το επιτελείο του Μαξίμου θα παίξει... μπάλα, με το ίδιο... σύστημα που είχε ακολουθήσει στις Eθνικές Eκλογές. 

Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την ευρω-κάλπη, ως εθνική κάλπη, αφού η Ελλάδα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη και ένα αδιαμφισβήτητο success story, όταν την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις ισχυρές χώρες, αναμένεται να γίνει μεγάλη... ανακατωσούρα με τους ακροδεξιούς και γενικά τους αντιευρωπαϊστές.

Του Λουκά Γεωργιάδη

Το «μενού» του σημερινού υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει «ζεστό φαγητό» για το εκλογικό σώμα, καθώς αγγίζει θέματα άμεσου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί αφορά το νομοσχέδιο για τα κίνητρα και την ανταμοιβή των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μετά το Πάσχα, έχοντας σς στόχο να είναι... νωπό στη μνήμη των ψηφοφόρων (ιδίως των δημοσίων υπαλλήλων), λίγο πριν την κάλπη. Η παροχή κινήτρων και η ανάλογη ανταμοιβή για τους δημοσίους υπαλλήλους που αποδίδουν, είναι άλλωστε ένα θέμα που δεν... τσιτώνει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θέλει αποτελεσματικότητα, απλοποίηση διαδικασιών και άμεση εξυπηρέτηση από το Κράτος. Απλά πράγματα...

Το δεύτερο θέμα του υπουργικού συμβουλίου σχετίζεται με το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο πρέπει να «τρέξει» γρήγορα, ώστε να ωφεληθεί το σύνολο της οικονομίας και να δημιουργηθούν ταχύτερα περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Αν μάλιστα, σταματήσουν να υπάρχουν τα γνωστά εμπόδια και οι αποκλεισμοί, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το πρόγραμμα αυτό, μπορεί να αποτελέσει μια πλούσια "προίκα" για τα επόμενα χρόνια, ώστε η Ελλάδα, να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους στόχους που τίθενται στο μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα. Και εδώ τα πάντα θα κριθούν εκ του τελικού αποτελέσματος, αλλά είναι σίγουρο ότι έως τις εθνικές εκλογές του 2027, θα έχουμε πολλές και θετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Άρα, η ανακοίνωση του συγκεκριμένου προγράμματος έχει προφανή στόχευση ενόψει των Ευρωεκλογών, ωστόσο, αποτελεί έναν ακόμη πυλώνα για την πολιτική της κυβέρνησης έως το 2027, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία, παρουσιάζοντας μια ακόμη πιο ισχυρή Ελλάδα. Βεβαίως, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την ησυχία που θα υπάρξει στο διεθνές περιβάλλον.

Το τρίτο θέμα αφορά κάτι για το οποίο η Ελλάδα παίρνει τη χαμηλότερη βαθμολογία από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και τους επενδυτές. Αφορά την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την επίσπευση των αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και πάει λέγοντας. Το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες απολύθηκαν δικαστικοί γιατί... ξέχασαν στα συρτάρια τους για πολλά χρόνια κάποιες υποθέσεις, θα βάλει αναμφίβολα το... χεράκι του, ώστε να σφίξουν λίγο οι... γλουτοί! Τα θέματα των νόμων, της άμεσης εφαρμογής τους, της οριστικής απονομής ποινών ή αθώωσης, κρίνονται μείζονος σημασίας για την κοινωνία, αλλά και την οικονομία. Μάλιστα, την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί οι συστάσεις και έχουν ενταθεί οι πιέσεις από το εξωτερικό, για να γίνουμε επιτέλους σύγχρονο κράτος της Δύσης.

Ειδικά οι επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά φοβούνται μήπως μπλέξουν στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της... παλαβομάρας που δέρνει πολλούς, έχουν κάθε λόγο να είναι απαιτητικοί και να ζητούν εχέγγυα. Δεν γίνεται να φέρνουν κεφάλαια στην Ελλάδα να προχωρούν σε ένα επενδυτικό σχέδιο και στη συνέχεια να βλέπουν ότι αυτό που ήξεραν δεν ισχύει! Δεν είμαστε για τέτοια πράγματα, καθώς η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να πει όχι, ακόμη και στο τελευταίο ευρώ! Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει στήριξη από την κοινωνία και δεν μπορεί να περιμένουμε πολλά στο μέτωπο των επενδύσεων, αν δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου.

Τέταρτο θέμα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου θα αποτελέσει το εξόχως κοινωνικό ζήτημα της Εθνικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία για την περίοδο 2024-2030. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστός για τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του στο θέμα, λόγω της κατάστασης στην οποία είχε βρεθεί η μητέρα του Μαρίκα, δίνει τεράστια έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι, μέσα στην ατυχία τους, περιμένουν να νιώσουν καλύτερα και ταυτόχρονα ότι ζουν σε ένα κράτος που τους σέβεται και σε μια κοινωνία που θα πρέπει να είναι πιο ώριμη και υπεύθυνη για να τους διευκολύνει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Φόρτωση άρθρων...