Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Το «Mitsotakis Effect» και ο στόχος για δύο σίγουρες τετραετίες

Το... τυπικό της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου συντελέστηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία με ταχύτατους ρυθμούς καλείται για να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της χώρας, κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού.

Ο Μητσοτάκης με όσα είπε, υπονόησε ή δεν... είπε, χάραξε έναν οδικό χάρτη για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία προφανώς και δεν θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές (τουλάχιστον έτσι όπως μπορεί να τις είχαν... ονειρευτεί), ενώ από τον Σεπτέμβριο λόγω και της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση... προόδου, σχετικά με το πού βρίσκονται οι δράσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στους... μπλε φακέλους. Μέσα σε έξι μήνες, η κυβέρνηση θα έχει φέρει προς ψήφιση αν όχι το 100% των νομοθετημάτων, τουλάχιστον το 90%, σύμφωνα με τη λίστα... υποχρεώσεων κάθε υπουργείου. Οι υπουργοί που κατείχαν τα προηγούμενα χαρτοφυλάκια έχουν κάνει καλή δουλειά, ενώ απομένει κάμποση ακόμη από τους καινούριους, προκειμένου να κλείσουν σημαντικές εκκρεμότητες.

Ο Μητσοτάκης επιθυμεί πριν το τέλος του έτους, εκτός από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές, για το πού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και γιατί αποτελεί δικαίως παράδειγμα προς μίμηση. Οι αναφορές του διεθνούς τύπου και το Ελληνικό case study για το "Mitsotakis Effect" περιποιούν τιμή στη χώρα και αυτό φαίνεται και στις δηλώσεις ξένων ηγετών και αξιωματούχων κυβερνήσεων, στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών και επενδυτικών οίκων, αλλά και στον διεθνή τύπο.

Ο Μητσοτάκης είναι προσγειωμένος και δεν θα επιτρέψει να βγει κανένας... κακός εαυτός της κυβέρνησης, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι θα λειτουργήσει με ορίζοντα τουλάχιστον 8 ετών, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίπαλος. Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το 2016, όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης, επί της ουσίας κέρδισε τις εκλογές του 2019, το 2019 κέρδισε τις αντίστοιχες του 2023 και τώρα... κέρδισε αυτές του 2027! Αν δεν... βαρεθεί ή δεν ασχοληθεί με κάτι άλλο, έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάρει και τις εκλογές του 2031! Γιατί με αυτά τα... παρατράγουδα που έχει μέσα στη Βουλή, έχει πάρα πολλά... ψωμιά μπροστά του ως πρωθυπουργός!

Η Ελλάδα είναι από τα top stories σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό οφείλεται στη διακυβέρνηση και τις επιτυχίες της τελευταίας τετραετίας. Από κει και πέρα και με αφορμή τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ας δούμε λίγο διαφορετικά τα "υλικά" που βρίσκονται εντός της Βουλής και θέλουν να αποδείξουν ότι ξέρουν να κάνουν την πιο σκληρή αντιπολίτευση. Ωστόσο, είναι τόσο χαώδης η διαφορά, που όλοι αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν στο κενό μεταξύ... συρμού και αποβάθρας, όπως μας προειδοποιεί το ηχητικό μήνυμα στους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στη γραμμή Πειραιάς-Κηφισιά και το αντίστροφο...

Στους... στραβούς, βασιλεύει ο... αετός!

Το αφήγημα του Μητσοτάκη βασίζεται σε μια πλατφόρμα οικονομικής και εθνικής ανάτασης, όπου δεν χωρούν εθνομηδενιστικά στοιχεία, τυχοδιωκτισμοί και... ψευτοπατριωτάκια της... φακής!

Η ισχυροποίηση της οικονομίας οδηγεί σε ταχύτερη αποδέσμευση από τα βάρη της μνημονιακής περιόδου και των δανείων που τη συνοδεύουν, ενώ ταυτόχρονα, μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η θωράκιση της εθνικής ασφάλειας, που συνοδεύεται με ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για όσους έχουν κάτι... διαφορετικό στο μυαλό τους έναντι της χώρας μας. Ο Μητσοτάκης παίζει... μπάλα στο γήπεδο της υψηλής πολιτικής. Κάτι δηλαδή σαν το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στα μεσοβδόμαδα... ρεπό του θα περνάει από τη Βουλή για να... παίξει "φιλικά" με διάφορα... ερασιτεχνικά σωματεία!

Όποιος παρακολούθησε την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων έβλεπε από τη μια μεριά μια κυβέρνηση να ξετυλίγει το όραμα της για τα επόμενα... οκτώ χρόνια, να θέτει στόχους και να δείχνει τον τρόπο που θα τους επιτύχει. Από την άλλη πλευρά, βλέπαμε κόμματα που νόμιζαν ότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο ή κάποια άλλα που μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή και είναι... ψαρωμένα, αλλά και να κινούνται μεταξύ γραφικότητας και ανοησίας!

Πιο αναλυτικά:

- Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, θύμισε τη φράση του Βύρωνα Πολύδωρα, όταν ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2007 και είχε πει το περίφημο "Ποινή εκτίω, αγγαρεία κάνω"! Με μια ομιλία που κατά 90% ήταν καρμπόν με τις προεκλογικές που ακούγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έχουν γίνει δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Προσπάθησε για το καλύτερο μέσα από τη δημιουργία εντυπώσεων, την ίδια στιγμή που ο υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη οι άνθρωποι τι έπαθαν από τον Μητσοτάκη, ενώ στη συζήτηση του Σαββάτου, σε πολλές περιπτώσεις, ο Βορίδης και τα... άλλα παιδιά δεν δίστασαν να τους πάνε... καροτσάδα, με βάση τις τοποθετήσεις τους σε θέμα που είτε δεν κατείχαν είτε έλεγαν ψέματα. Σε κάθε περίπτωση, για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει το τέτοια φαμελιά, τέτοιο κακό συμπεθεριό!

- Ο Ανδρουλάκης από την πλευρά του, έδειχνε αμήχανος, καθώς ο χώρος της Βουλής δεν ήταν τόσο οικείος σαν αυτόν του Ευρωκοινοβουλίου. Και αυτός κινήθηκε σε προεκλογικούς ρυθμούς, είπε τα ίδια και τα ίδια, προσπάθησε να καταστήσει... σαφές ότι θα γίνει... ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν δεν τα πάει καλά στις Ευρωεκλογές του 2024, τότε θα έχει θέμα. Και με τον Μητσοτάκη, κυρίαρχο του παιχνιδιού, μάλλον θα έχει... θέμα. Από την άλλη πλευρά, δεν πέρασε απαρατήρητη η τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τα 150.000 δωρεάν σπίτια σε νέους ανθρώπους! Καλά, που απευθύνονται; Σε ηλίθιους; Τον... ανέλαβε ο Μητσοτάκης και με απλά μαθηματικά του εξήγησε ότι για να φτιάξεις 150.000 κατοικίες των 100 τετραγωνικών μέτρων η καθεμία (μέσο εμβαδό) και με κόστος κατασκευής 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θέλεις 15 δισ. ευρώ! Ή, με βάση το πραγματικό σημερινό οικοδομικό κόστος, περίπου 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τότε ο... λογαριασμός ανεβαίνει στα 22,5 δισ. ευρώ! Δεν ξέρουμε τι προτίθεται να κάνει ο κ. Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ, αλλά η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ πέριξ του... 13% προβλέπεται αμφίρροπη.

- Ο Κουτσούμπας έκανε πάλι copy paste τις ομιλίες του από την προεκλογική περίοδο, αλλά πρέπει να κάνει... δίαιτα για να μην τον ταλαιπωρεί η μέση του, η οποία τον... πρόδωσε κάποια στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια συμπαθητική φιγούρα που ασχέτως της ιδεολογίας, έχεις όλη την καλή διάθεση να... γελάσεις μαζί του! Άνθρωπος για να κάνεις παρέα και να γελάσεις με την ψυχή σου και πολύ περισσότερο με αυτά που θα σου πει για τον κομμουνισμό...

- Ο Βελόπουλος που θέλει να πάρουμε 30.000 τουρκικούς πυραύλους, χαρακτήρισε ως "πρόβατα" όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν του έχει πει κάποιος ότι η καλή η στάνη έχει και μερακλή τσοπάνη! Φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης, για τον οποίο μιλάει όλη η υφήλιος, έχει μοναδικά χαρίσματα για να παρασύρει τα... πρόβατα! Όσο για τους αγνούς ψηφοφόρους του Βελόπουλου, κανείς δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί σε επίπεδο, καθώς διαθέτουν... αγιαστούρες, δεν πιστεύουν στην επιστήμη και τα εμβόλια και χρησιμοποιούν το "Απορροφητικόν", το "Ευκάρδιον" και το "Κατευναστικόν"! Όσο για το "φάρμακο" κατά της φαλάκρας, ο ίδιος ο Βελόπουλος είναι σε θέση να τους αποδείξει ότι σε λίγο καιρό θα επισκέπτονται τον... κουρέα, για να τους αραιώσει τη... μαλλούρα! Προσθέτουμε στα παραπάνω και μερικές "επιστολές" του... Ιησού και όλα εντάξει. Ο Βελόπουλος είναι... πλανητάρχης και οι ψηφοφόροι του έχουν δείκτη νοημοσύνης αντίστοιχο του... Δασκαλάκη! Αυτόν τον τύπο με τα "ντοκτορά" της,,, ζωής, τον έχουμε φάτσα κάρτα για να εκφράζει άποψη σχετικά με τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος!Τα σχόλια είναι περιττά...

- Οι "Σπαρτιάτες" επιμένουν κάθε τρεις και λίγο να ευχαριστούν τον... Κασιδιάρη, η σελίδα με το πρόγραμμα τους έχει "πέσει" από το 2018, αλλά κατά ένα περίεργο τρόπο δεν τους... σηκώνεται, ενώ "πουλάνε" ψευτοπατριωτισμό! Μπήκαν από το πουθενά στη Βουλή μόνο και μόνο με την ταμπέλα "Έλληνες πατριώτες" . Είναι... μάγκες, σκληρά... κομάντα της πρώτης γραμμής και δηλώνουν έτοιμοι να συντρίψουν τον... εχθρό από τα γραφεία τους με την ασφάλεια της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης. Ζωάρα εις υγείαν των κορόιδων που τους ψήφισαν. Κάτι προσπάθησαν να ψελλίσουν στη Βουλή για κάποια θέματα, αλλά τα... λαγωνικά της κυβέρνησης τους έπιασαν... αδιάβαστους και τους πήραν με τις... φάπες! Η Δημοκρατία μπορεί να τους εκθέσει και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει με τι "φρούτα" έχει να κάνει...

- Η "Νίκη" του... εν Χριστώ Αδελφού Νατσιού (βοήθεια μας...) θύμιζε κάτι μεταξύ κατηχητικού, δοξολογίας μετ΄ αρτοκλασίας και ολονυχτίας. Ούτε αυτό το... απόκομμα έχει κάποιο πρόγραμμα, αλλά γενικώς και αορίστως απευθύνονται σε ανθρώπους του Κατηχητικού και του Μοναχισμού. Φαντασιώνονται πράγματα που δεν υπάρχουν και δεν γίνονται. Αποκορύφωμα, η αντίθεση του αρχηγού του... αποκόμματος, στις ηλεκτρονικές ταυτότητες γιατί είναι "τσιπαρισμένες" και θα μας παρακολουθούν! Καλά του είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ότι ήδη αυτό γίνεται σήμερα με τα κινητά! Αλλά που να πάρουν... πρέφα οι... εν Χριστώ Αδελφοί της Νίκης. Πάντως, ξέρουμε ότι είναι λίγο... δυσκοίλιοι όπως και οι Βελοπουλαίοι, σε σχέση με την Ευρώπη και... πονάνε για τον... αυτοκράτορα Πούτιν! Έτσι είναι η ζωή. Και για όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα του σήμερα πρέπει να... ξεκολλήσει από την Ευρώπη και να... κολλήσει στη Ρωσία, το μόνο που έχουμε να τους πούμε είναι εισιτήριο, ξίδι και καλό ταξίδι!

- Τελευταίο αφήνουμε το... ατύχημα της "Πλεύσης Ελευθερίας" που για ελάχιστες χιλιάδες ψήφους και λόγω της αποχής, μπήκε στη Βουλή. Κανονικά, η επικεφαλής της και ολόκληρος ο... θίασος θα έπρεπε να κάνουν τον σταυρό τους που κατά τύχη μπήκαν στη Βουλή. Μας υπόσχονται στιγμές γέλιου, με... καρδούλες και πολλές... αγάπες!

Τα παραπάνω... παρατράγουδα απαρτίζουν τη σημερινή Ελληνική Βουλή. Από τη μία πλευρά, τη σοβαρή, έχουμε το case study "Μitsotakis Effect" και από την άλλη, έχουμε τη γελοία εκδοχή από ένα μπουλούκι τύπων υποδύονται τους πολιτικούς ή αυτοθαυμάζονται ως... πλανητάρχες και... αυτοκράτορες! Αν δεν συνέλθουν γρήγορα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η επόμενη δοκιμασία θα είναι πολύ οδυνηρή για πολλά από αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει κατά διαόλου, το ΠΑΣΟΚ από σπόντα μπορεί να βρεθεί δεύτερο κόμμα, λόγω της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διαθέτει την παραμικρή δυναμική, το ΚΚΕ θα υπάρχει απλά για να μας... φτιάχνει τη διάθεση. Όσο για τους Βελοπουλαίους, "Σπαρτιάτες", "Νικητές" και "Πλεύσιμους", ένα μόνο μπορούμε να πούμε: είμαστε τυχεροί γιατί κυβερνά ο Μητσοτάκης και τα πράγματα έχουν μπει σε σειρά. Οπότε, μπορούμε να γελάμε... άνετα με όλα αυτά τα "παρατράγουδα" που βρίσκονται στη Βουλή. Πάνω απ΄ όλα η παρουσία όλων αυτών θα επιβεβαιώσει ένα νέο ρητό, κατά παράφραση ενός παλαιότερου: στους... στραβούς, βασιλεύει ο... αετός!
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...