Τρίτη
30 Απριλίου 2024

«Εντός έδρας» χτυπά τον Τσίπρα ο Μητσοτάκης, συμβιβασμένοι με την ήττα στην Κουμουνδούρου και το μεγάλο deal σε Ενέργεια και Media που έρχεται   

Αποφασισμένος να χτυπήσει τον Τσίπρα «εντός έδρας» είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού προγραμματίζει ανοιχτή συγκέντρωση στο «σπίτι» του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, στην Άρτα. Σε έναν νομό μάλιστα που  θα έχει μια έδρα λιγότερη σε αυτές τις εκλογές (οι έδρες θα γίνουν από τρεις δύο ) με την Νέα Δημοκρατία να έχει βάσιμες ελπίδες μέχρι και για την πρώτη θέση. Μια πρωτιά, που αξίζει να υπενθυμίσουμε , πως στις εκλογές του 2019 την έχασε για μερικές εκατοντάδες ψήφους…       

@ Ένα πολύ μεγάλο επιχειρηματικό και μηντιακό deal,  βρίσκεται στην τελική του ευθεία.
Αναφερόμαστε στην σύμπραξη ενός παραδοσιακού επιχειρηματικού ομίλου της χώρας, με ραγδαία αναπτυσσόμενο όμιλο που έχει μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου τους τελευταίους μήνες με τις επιθετικές εξαγορές του.
Το «μενού» της σύμπραξης περιλαμβάνει, Ενέργεια, Δημόσια Έργα, Σκουπίδια αλλά και μια Πανελλαδική τηλεοπτική άδεια, αφού βρισκόμαστε στην τελική συμφωνία για την αλλαγή στην μετοχική σύνθεση υπάρχοντος τηλεοπτικού μέσου. 
Νεότερα οσονούπω.        

@ Αντιμέτωπος με το σύνδρομο της αποσυσπείρωσης βρίσκεται σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Το παράδοξο είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν εισπράττει το παραμικρό από τη φθορά της κυβέρνησης αλλά εμφανίζει και απώλειες προς τα Αριστερά του με ένα μικρό αλλά κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων του να κατευθύνεται στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη και στο ΚΚΕ.
Όταν παραμονές εκλογών ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει κάμψη των ποσοστών του, τότε την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολυεπίπεδη κρίση.

@ Οι επικοινωνιολόγοι εκτιμούν με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει υπαρξιακά προβλήματα, γιατί απέτυχε να αξιοποιήσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με περαιτέρω συρρίκνωση και σε συνδυασμό με την κρίση στρατηγικής δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες.
Ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία καταφέρει να αποφύγει τη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμένει ένα κόμμα χωρίς προοπτική με τους ψηφοφόρους να αναζητήσουν νέα πολιτική στέγη.

@ Αν υπάρχει ένα σταθερό χαρακτηριστικό του Χρήστου Σπίρτζη, αυτό δεν είναι άλλο από το ότι έχει κάνει δόγμα ζωής την περίφημη φράση του Λένιν περί... συμμαχιών ακόμη και με τον διάβολο. Μάλιστα, από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας τον επιφόρτισε με την ευθύνη για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάστηκαν για... μάχη, φοβούμενοι «ποιους θα φέρει στα ψηφοδέλτια ο Χρήστος», όπως ακουγόταν ειρωνικά μεταξύ των «Ομπρελοποιών» τότε. ΠΑΣΟΚοι, δεξιοί, όλοι χωράνε στον μπαξέ του Σπίρτζη, αν κρίνει ότι η κάθε «μετεγγραφή» φέρνει ψήφους. Ως εδώ καλά. Υπάρχει όμως ένα... πρόβλημα: ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν «ανοιχτός», αλλά για τις... περιφέρειες των άλλων. Με άλλα λόγια, όταν πρόκειται για τα «ανοίγματα» και τις συμμαχίες στην περιφέρεια που εκλέγεται ο ίδιος, τότε τα πράγματα αλλάζουν. 

@ Με άλλα λόγια, ο Σπίρτζης δεν είδε με καλό μάτι ούτε την «μετεγγραφή» του Βαγγέλη Αντώναρου στον ΣΥΡΙΖΑ και την κάθοδό του στην Ανατολική Αττική, ούτε όμως την «επιστράτευση» του δημοσιογράφου Γιώργου Καραμέρου. Όχι ότι ο Σπίρτζης έχει πρόβλημα εκλογής –κάθε άλλο. Απλώς, για τον ίδιο είναι θέμα γοήτρου να κόψει –ξανά- το νήμα των σταυρών στην Ανατολική Αττική και να μην έρθει δεύτερος ή τρίτος. Όμως, κάτι το επικοινωνιακό «γκελ» του Καραμέρου, κάτι η καθημερινή... δωρεάν «διαφήμιση» του Βαγγέλη Αντώναρου από πολλά αντι-ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκπλήξεων. 

@ Με πυρετώδεις ρυθμούς κινείται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, «κυνηγώντας» ένα ισχυρό ποσοστό από την πρώτη Κυριακή, φιλοδοξώντας να γίνει ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. 
Ποιο είναι το ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ; Μεταφράζεται κατά κύριο λόγο σε ένα  υψηλό διψήφιο, στη σφαίρα του 13%–15% ,  με τη Χαριλάου Τρικούπη να πιστεύει πως ανεξάρτητα με τα ευρήματα το δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα θα εκπλήξουνε ακόμα και τον πιο αισιόδοξο.
Κύριος λόγος αυτής της αισιοδοξίας είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους πολίτες στις περιοδείες τους ανά τη χώρα, αλλά και τις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους, που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μεγάλα ποσοστά σε αρκετούς νομούς της περιφέρειας.

@Η Αττική βέβαια, που πρωτίστως καθορίζει και τα εκλογικά ποσοστά, εξακολουθεί να αποτελεί την εκλογική, μαύρη τρύπα και πονοκέφαλο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, καθώς τα ποσοστά κινούνται ακόμη χαμηλά.
Γνωρίζοντας πως το «αττικό στοίχημα» είναι σημαντικό για την κατάκτηση του «ισχυρού διψήφιου ποσοστού», στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται από εδώ και πέρα να δώσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. 

@ Καθηλωμένοι μισθολογικά και φτωχοποιημένοι κοινωνικά θα είναι οι περισσότεροι νέοι τις επόμενες δεκαετίες, καθώς λίγοι είναι αυτοί που έχουν βάλει τα δυνατά τους, ώστε να αποκτήσουν προσόντα και να κυνηγήσουν δουλειές με υψηλότερα εισοδήματα. Αυτό καταγράφει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, από την οποία προκύπτει ότι μόλις 2 στους 10 ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με επαγγέλματα υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Όλοι θα είναι καταδικασμένοι να ζουν με τον βασικό μισθό ή λίγο παραπάνω, καθώς δεν θα διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για να διεκδικήσουν κάτι πολύ καλό στην αγορά εργασίας. Μια τέτοια οικονομική πραγματικότητα θα έχει πολύ άσχημες συνέπειες στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα μαζεύει λεφτά από τις εισφορές των φτωχοποιημένων εργαζομένων και έτσι δεν θα είναι σε θέση να δώσει καλύτερες συντάξεις, αλλά θα σχεδιάζει κάθε φορά το μέλλον στη βάση των περικοπών τους ή στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Δυστυχώς, η ζημιά στο εκπαιδευτικό σύστημα και οι επιλογές της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας, μας προϊδεάζουν για ένα ακόμη πιο άσχημο μέλλον.

@ Τη διαχείριση πόρων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη χρηματοδότηση 35 επενδύσεων, ύψους 2,46 δισ. ευρώ, έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα μετά την επιτυχή απορρόφηση των κεφαλαίων που της έχουν διατεθεί, προχώρησε και στη λήψη επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην τέταρτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνολικά, οι πόροι του Ταμείου που έχουν αξιοποιηθεί από την τράπεζα ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ τα κεφάλαια που έχει διαθέσει για τα επενδυτικά σχέδια ανέρχονται σε 580 εκατ. ευρώ. 

@ Σε... χρυσωρυχείο εξελίσσονται για τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα έσοδα από τις παραχωρήσεις, τα οποία παρουσιάζουν πολύ υψηλές αποδόσεις, παρά το γεγονός ότι έχει μικρύνει σε μέγεθος. Η διοίκηση παρουσίασε προ ημερών στους αναλυτές την εικόνα του νέου ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, μετά την πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα της ΑΚΤΩΡ στον Όμιλο Intrakat, αντί 214 εκατ. ευρώ, τόσο απευθείας με μετρητά όσο και εμμέσως με την ανάληψη δανειακών υποχρεώσεων παρελθόντων ετών. Οι αποδόσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ βασίζονται στον τομέα Παραχωρήσεων, Περιβάλλοντος (Ηλέκτωρ), Ενέργειας (έχει μειοψηφική συμμετοχή 25% μετά την πώληση στον Όμιλο Motor Oil) και των real estate developments μέσω της REDS. Με βάση τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους και τις χρηματοροές, μετά τη θεαματική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων. 

@ Εντυπωσιακά ήταν τα βασικά οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου 2023 που ανακοίνωσε χθες η MYTILINEOS. Ο όμιλος κατέγραψε 113% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €143 εκατ. έναντι €67 εκατ. το A’ τρίμηνο του 2022.
Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,04, αυξημένα κατά 109% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 72% ξεπερνώντας το ορόσημο των 220 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα €225 εκατ., έναντι €130 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Αύξηση 30% κατέγραψε ο Κύκλος Εργασιών που ανήλθε σε €1.358 εκατ., σε σύγκριση με €1.042 εκατ. το A’ τρίμηνο του 2022. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ: Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη - Τι άλλο μένει να δούμε

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταχθεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει κεντ...

Φόρτωση άρθρων...