Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ετοιμάζονται για νέο «χτύπημα»  στο Μαξίμου, ανελέητος «πόλεμος»  στην  Α΄ Αθηνών των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, νέο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ στους κεντρογενείς

Παρασκήνιο

Με εμφανώς πιο επιθετική τακτική σε σχέση με πριν και με πρόθεση να ανταπαντά άμεσα σε κάθε κατηγορία που της αποδίδει η αντιπολίτευση, ξεδιπλώνει πλέον το Μέγαρο Μαξίμου τη στρατηγική του στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.  
Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά στελέχη στηρίζεται στο γεγονός ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον, «δεν υπάρχουν αποδείξεις σε κανένα από τα δημοσιεύματα», ενώ ανεβάζουν στη ρητορική τους και το ότι γινόταν χρήση κακόβουλων λογισμικών και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να υιοθετήσει τις «αποκαλύψεις»  Χίου - Βαξεβάνη, πόνταρε σε επανάληψη της Novartis, όταν με κουκουλοφόρους, «κρέμασε στα μανταλάκια» 10 πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ για να αποδειχθεί τελικά, ύστερα από εξονυχιστική έρευνα της Δικαιοσύνης, ότι τίποτα από όσα είπαν δεν ίσχυε». 

@ Πάντως στο Μαξίμου αναμένουν νέο δημοσίευμα το Σαββατοκύριακο από το Documento, που εκτός από νέα λίστα (υποτίθεται) «παρακολουθουμένων» θα υπάρξει και κάποιο «υλικό» (sms ή κάτι άλλο) που θα επιχειρεί να «επιβεβαιώσει» τις «αποκαλύψεις» της εφημερίδας. Στάση αναμονής τηρείται και για το «Βήμα» που ενδέχεται και αυτό να ξαναχτυπήσει, στοχεύοντας απευθείας το Μαξίμου… 

@ Με αφορμή τις μέτριες  δημοσκοπικές πτήσεις, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να αλλάξει στρατηγική και να επιστρέψει στην μετριοπαθή και δημιουργική αντιπολίτευση, ενώ ετοιμάζεται προς οριστική στροφή προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, που έχει μετατραπεί σε πολύφερνη νύφη και δεν υπάρχει πολιτικός σχηματισμός στη χώρα που να μην παλεύει για την εκλογική κατάκτηση του.
Αυτή η στροφή θα προσφέρει τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί με πιο καθαρές γραμμές στους κεντρογενείς πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν συγκεκριμένες προτάσεις και σταθερότητα και αποστρέφονται την αβεβαιότητα, τις υπερβολές και τις ακρότητες. 
Επίσης, να επαναπροσεγγίσει στελέχη από το χώρο του μεταρρυθμιστικού – εκσυγχρονιστικού χώρου, αλλά και να απευθυνθεί περισσότερο στον μεσαίο χώρο που στο παρελθόν αποτέλεσε προνομιακό ακροατήριό του, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν αποδώσει καρπούς οι προσπάθειες «επαναπατρισμού» όσων εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια στρεφόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.  

@ Τώρα που έχουν αρχίσει οι «λιστομαχίες» και οι προσωπικές στρατηγικές με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της ερχόμενης Άνοιξης (αν φτάσουμε ως τότε, δηλαδή...), υπάρχει μία κατηγορία ΣΥΡΙΖΑίων που ενώ είχε χάσει τον ύπνο της, πλέον οι ψυχές τους έρχονται... στη θέση τους. Ο λόγος για τους εκλεγόμενους στην Α’ Αθηνών, αφού στην εν λόγω περιφέρεια το δεύτερο κόμμα αναμένεται να χάσει μία έδρα μεν από την διεύρυνση του ψηφοδελτίου Επικρατείας (για να «χωρέσουν» και εκπρόσωποι του απόδημου Ελληνισμού) αλλά θα κερδίσει μία έδρα από την εφαρμογή της τελευταίας απογραφής. Οι 4 θα παραμείνουν 4, λοιπόν και, άρα, οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα. Βεβαίως, η ένταξη στο ψηφοδέλτιο του Νάσου Ηλιόπουλου προφανώς θα «πετάξει» εκτός τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, αλλά η στήλη, όσο κι αν έψαξε, δεν βρήκε πολλούς στην Κουμουνδούρου που να στενοχωριούνται με μία τέτοια προοπτική...

@ Tο 1555 έχει βοηθήσει σημαντικά τους ασφαλισμένους να έχουν μια εικόνα για το αίτημα τους και να μην ταλαιπωρούνται σε υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ ή της ΔΥΠΑ ή του ΟΠΕΚΑ ή των Κέντρων Αναπηρίας. Στους 15 μήνες λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου έχουν γίνει περίπου 3,5 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις και όπως δήλωσε προ ημερών, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, το 99,4% των αιτημάτων απαντήθηκαν άμεσα ή το αργότερο σε λίγες μέρες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που παλεύουν για να βγάλουν τη σύνταξη τους, ιδίως σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ενώ εκεί που πραγματικά είναι δύσκολο να βρει κάποιος άκρη, είναι στις περιπτώσεις της υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης για εργασία στο εξωτερικό. Καλή και άγια η λειτουργία του 1555, ωστόσο, αν δεν επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα των συμπολιτών μας, το σύστημα, ουσιαστικά δεν θα έχει επιτύχει τον σκοπό του. 

@ Αύξηση κατά περίπου 40 δισ. ευρώ ή 42,8% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας στη χώρα το γ’ τρίμηνο εφέτος, και ανήλθε σε 133.266.230 χιλ. ευρώ έναντι 93.341.622 χιλ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2021. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Μεταποίησης (44,2%), ενώ τη μικρότερη παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα (3,1%).
Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο εφέτος ανήλθε σε 38.245.190 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 48,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021 που είχε ανέλθει σε 25.778.962 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Μεταποίηση (41,7%) και τη μικρότερη παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα ‘Αλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών (0,1%). Ενώ, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία (4,4%).

@ Οι εξαγωγές στο εννεάμηνο κινήθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό και αυτό δείχνει ότι η παραγωγική μηχανή της οικονομίας δουλεύει. Η χρονιά θα κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ και μάλιστα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι το ευρώ έχει αποδυναμωθεί σε σχέση με το δολάριο, οπότε οι εξαγωγές μας είναι φθηνότερες. Στο εννεάμηνο, οι εξαγωγές ξεπέρασαν το φράγμα των 40 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, αλλά έχει γίνει μεγάλη ζημιά στο ισοζύγιο από την επιβάρυνση που προκαλεί η εκτόξευση των εισαγωγών....
Οι εισαγωγές της Ελλάδας στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 67 δισ. ευρώ, λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης για την εισαγωγή κυρίως πετρελαιοειδών. Έτσι, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 27 δισ. ευρώ και γενικά στο ισοζύγιο συναλλαγών μας σώζει κάπως, η πολύ καλή πορεία των τουριστικών εισπράξεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2010, όταν μπήκαμε στο μνημόνιο, δεν είχαμε μόνο έλλειμμα 36 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Κράτους, αλλά άλλο τόσο έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών, λόγω των αυξημένων εισαγωγών καυσίμων και αυτοκινήτων μεγάλου κυβιασμού... 

@ Στις αγορές για την έκδοση νέου senior preferred ομολόγου βγαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις από τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL.
Η Πειραιώς έδωσε σήμερα εντολή στις Goldman Sachs Bank Europe και UBS Investment Bank να "τρέξουν" την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει αύριο, εκτός απροόπτου.
To νέο ομόλογο θα είναι sub-benchmark, δηλαδή μεγέθους κάτω των 500 εκατ. ευρώ (και πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ), ενώ θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα τρία έτη.
Η κίνηση της Πειραιώς έρχεται έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από την Moody’s. Ο οίκος α αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Πειραιώς σε Ba3 από Β2 και το μη εξασφαλισμένο χρέος εξοφλητικής προτεραιότητας σε B1 από B3, αντανακλώντας το de-risking του ισολογισμού της με τη σημαντική μείωση των NPEs καθώς και την ισχυρή λειτουργική της κερδοφορία.
Η Πειραιώς είχε βγει τελευταία φορά στις αγορές τον Οκτώβριο του 2021 με πράσινο senior preferred ομόλογο εξαετούς διάρκειας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Πλάτη» Αχτσιόγλου στις Ευρωεκλογές

Παρά την έκβαση της εσωκομματικής μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει παρών. Η πρώην υπουργός και συνιδρύτρια της Νέας Αριστεράς δε θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου στον...

Κοινή δράση της Ομάδας Streetwork του ΟΚΑΝΑ με ομάδα εθελοντών - Η στήριξη του Γρηγόρη Δημητριάδη

Για ακόμα μια φορά, ο τέως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, υποστηρίζει τις δράσεις της Ομάδας Παρέμβασης στο δρόμο-Streetwork του Οργανισμού Κατά των ...

Φόρτωση άρθρων...