Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Μια εθνική τραγωδία που δεν πρέπει να οδηγήσει σε άλλες...

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Αυτό που συνέβη με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας και πρέπει να μας κινητοποιήσει σε όλα τα επίπεδα.

Την ώρα που δεκάδες οικογένειες αναζητούν ένα... κομμάτι ύφασμα για να το βάλουν σ' ένα φέρετρο με... πέτρες, τιμώντας την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, όλοι μας πρέπει να προβληματιστούμε στο μέγιστο βαθμό σε σχέση με το Κράτος που θέλουμε να φτιάξουμε. Ένα ανθρώπινο λάθος της στιγμής που ήρθε να "κουμπώσει" με τη διαχρονική αδυναμία, αμέλεια ή ανικανότητα να λύσουμε ζητήματα που η τεχνολογία τα έχει λύσει προ πολλού, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν συστημικό κίνδυνο για το μέλλον της κοινωνίας και των πολιτών.

Τέτοιες τραγωδίες θολώνουν τη σκέψη, ενεργοποιούν αισθήματα οργής και αγανάκτησης και εν τέλει, μπορεί να υπονομεύσουν την πρόοδο μιας ολόκληρης κοινωνίας. Θρήνος, απόγνωση, απογοήτευση, οργή. Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, πήγαν σε διαφορετικό... προορισμό σε σχέση με αυτόν που ξεκίνησαν. Ό,τι και να πούμε, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Το ίδιο και οι άνθρωποι. Τα "κλισέ" για το "γιατί" ή το "ποτέ ξανά", συνιστούν αμήχανες αντιδράσεις της στιγμής, μπροστά στο ασύλληπτο μέγεθος της τραγωδίας. Η διαχρονική κακοδαιμονία μας μεταφράζεται σε τραγωδίες, χρεοκοπίες, αδιέξοδα. Ο... κακός μας ο καιρός, είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος.

Ανατροπές και... εκτροχιασμοί

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι προφανές ότι οδηγεί σε ανατροπές, οι οποίες δεν ξέρουμε πόσο ισχυρό βραχυμεσοπρόθεσμο αποτύπωμα μπορούν να αφήσουν.

Περάσαμε μια πανδημία, αφήσαμε πίσω τα χειρότερα μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης και οδεύουμε προς τις εκλογές. Μια πρώτη ανατροπή του μοιραίου συμβάντος στα Τέμπη είναι η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ως ένδειξη σεβασμού στους νεκρούς και τις οικογένειες τους, αλλά και ως αναγνώριση της διαχρονικής αδυναμίας διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων που μπορεί να επιδράσουν καταλυτικά στην καθημερινότητα του πολίτη και στη συλλογική συνείδηση ενός λαού.

Μια δεύτερη ανατροπή μετά το τραγικό συμβάν είναι η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών. Για αρκετό καιρό ακόμη, η βαριά σκιά της τραγωδίας θα επιδρά συστημικά στο πολιτικό γίγνεσθαι. Η θολή σκέψη και τα έντονα συναισθήματα δεν αποτελούν καλό σύμβουλο για τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Ο πρωθυπουργός βλέπει ότι μια τραγωδία μπορεί να δημιουργήσει νέα μετρήσιμα μεγέθη στις δημοσκοπήσεις. Τα λάθη πρέπει να διορθωθούν μέσα στον συντομότερο δυνατό χρόνο γιατί μπορεί σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, να επέλθουν πολιτικές ανατροπές που ίσως οδηγήσουν τη χώρα σε αντίθετη πορεία.

Όλοι είμαστε σε κατάσταση σοκ. Μπορούμε να ρίξουμε το ανάθεμα παντού. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε το κακό μας εαυτό να... δηλητηριάσει τη λογική μας, η οποία πρέπει να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό των επιλογών μας. Μόνο έτσι δεν θα διακινδυνεύσουμε το μέλλον μας και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις για να μην κάνουμε μοιραία λάθη στο μέλλον, τα οποία θα μας οδηγήσουν σε τραγωδίες, με πολλαπλές πτυχές. Το καθαρό μυαλό και η λογική θα μας δείξουν τον δρόμο, ώστε να μην... εκτροχιαστούμε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...