Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Το νέο υψηλό του Χ.Α. και το... «λαχείο» του Πολάκη

Χθες, έκλεισε το πρώτο δίμηνο και επιβεβαιώθηκε (και τυπικά) η πρωτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά το πρώτο δίμηνο, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέα άνοδο κατά 1,43% και αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά 101 μηνών, στις 1.129 μονάδες. Οι τράπεζες έκλεισαν το πρώτο δίμηνο με εντυπωσιακά κέρδη άνω του 40% και γενικώς αυτό που προεξοφλούν οι αγορές είναι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται με χαρακτηριστική ευκολία και η επενδυτική βαθμίδα είναι έρχεται πιο κοντά, εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί η προσδοκία για επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η χθεσινή μέρα είχε και μια ιδιαιτερότητα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Οι επενδυτές έβαλαν στην... εξίσωση και τον... Πολάκη! Ας αναλύσουμε λίγο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές. Είμαστε λίγες ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών και η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει ένα πολύ ωραίο... δώρο στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η υπόθεση Πολάκη, όπως και αν εξελιχθεί μετά τη χθεσινή απόφαση να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά, είναι υπέρ της κυβέρνησης.

Έστω τώρα, ότι κατέβαινε κανονικά ο Πολάκης. Πάλι το πρόβλημα θα το είχε ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης θα έκανε... πάρτι. Η... κλωτσοπατινάδα του Πολάκη από το ψηφοδέλτιο Χανίων, θα δώσει πόντους και σίγουρη εκλογή στον μετριοπαθή πρώην υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος δεν ήταν στη Βουλή στην τρέχουσα θητεία. Με τον... περίεργο και αντι-θεσμικό Πολάκη εκτός νυμφώνος, τότε θα αρχίσουν οι παραγγελίες... ποπ κορν, πίτσας και αναψυκτικών.

Ο λαλίστατος αυτός τύπος (ένεκα της βουλευτικής ασυλίας του) ακόμη και αν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Θα κοιτάξει να προκαλέσει όσο γίνεται μεγαλύτερο θόρυβο. Κι αυτό γιατί, χωρίς τη βουλευτική ασυλία έχει να φάει άγριο... σκίσιμο με τις αγωγές και τις μηνύσεις που κουβαλάει στην... καμπούρα του. Τα χιλιάρικα που θα πληρώσει μάλλον θα απαιτήσουν... έρανο από τους συντρόφους του. Και μάλλον δεν θα του δίνει και κανένας! Ο τύπος αυτός δεν πρόκειται να πάει σαν τ΄ αρνί στο... τσιγκέλι και θα κοιτάξει να... αλλάξει γνώμη στους συντρόφους του. Θα πιέσει καταστάσεις όσο τον παίρνει, αλλά μάλλον χωρίς αποτέλεσμα. Εκτός και αν γίνει το... θαύμα και ο Τσίπρας θέλει να διασυρθεί ακόμη περισσότερο, κρατώντας τον εντός ψηφοδελτίου στα Χανιά!

Ο Τσίπρας έχει διαβεί τον... Ρουβίκωνα, οπότε δεν μπορεί να κάνει πίσω στην περίπτωση του Πολάκη, τον οποίο εξέθρεψε και φέρει ακέραια την ευθύνη. Σίγουρα δεν μπορεί να τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εφόσον διατηρήσει την ιδιότητα του ως μέλους του κόμματος, πρέπει να τον... ανεχθεί στα υπόλοιπα όργανα όπου μετέχει κανονικά! Μπέρδεμα μεγάλο και σ΄ αυτήν την περίπτωση. Ο συνδυασμός αναστολής της συμμετοχής του ή της προσωρινής διαγραφής του, με τον εξοβελισμό του από το ψηφοδέλτιο Χανίων, θα δημιουργήσει μια κατάσταση... πατρινού καρναβαλιού!

Όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούν το τεράστιο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είτε με Πολάκη είτε χωρίς Πολάκη, θα μπει σε εσωστρέφεια και μάλιστα στη χειρότερη γι αυτόν στιγμή. Βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις και ακόμη και αν πετάξουν τον Πολάκη έξω με τις... κλωτσιές, το ακροατήριο του μεσαίου χώρου, δύσκολα θα πειστεί για τις προθέσεις του Τσίπρα. Αν το είχε κάνει πριν από μήνες, θα μπορούσε να έχει κέρδη. Τώρα, είτε έτσι είτε... γιουβέτσι, ο Τσίπρας είναι με την πλάτη στον τοίχο. Η νέα εξέλιξη δίνει επιπλέον πόντους στον Μητσοτάκη, ο οποίος ακόμη και αν σκεφτόταν να προκηρύξει τις πρώτες εκλογές στις 14 ή 21 Μαΐου, τώρα είναι οριστικό ότι θα τις προκηρύξει πολύ νωρίτερα, με επικρατέστερη ημερομηνία την 9η Απριλίου.

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης περιμένει την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Παπαγγελόπουλο το προσεχές Σάββατο, προκειμένου να πάει στις εκλογές με... πακέτο τα τρία... πι! Δηλαδή, Παππάς, Παπαγγελόπουλος, Πολάκης. Και οι τρεις θα αποτελέσουν τα "υλικά" του Μητσοτάκη για να φτιάξει ένα... νόστιμο "φαγητό" περί της θεσμικότητας και του σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων από την πλευρά του Τσίπρα. Η ασέβεια προς τις δικαστικές αποφάσεις δεν ισχύει μόνο για τους κατηγορούμενους ή καταδικασμένους, αλλά και για τον ίδιο τον Τσίπρα, ο οποίος, είναι υπόλογος για την τροφοδότηση της αντιθεσμικής τοξικότητας όλων των... Πολάκηδων που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς και ο ίδιος βρίσκεται εγκλωβισμένος και παγιδευμένος. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που η σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της α΄ κατοικίας, να φαντάζει με τον... Βασιλιά Καρνάβαλο! Μιλάμε για την απόλυτη "τρολιά"! Γιατί; Διότι, μιλάμε για το κόμμα που διέλυσε την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα το 2015 και στη συνέχεια υπέγραψε τους πλειστηριασμούς ακινήτων, επιτρέποντας από το 2017 τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με αυτόφωρο για όσους τους παρεμποδίζουν και εν τέλει τον Φεβρουάριο του 2019 έβαλε οριστική ταφόπλακα στην α΄ κατοικία, θα καταθέσει τις... προτάσεις του!  Όλα αυτά μαζί με τον γραφικό Πολάκη, δημιουργούν ένα σκηνικό... σατιρικής επιθεώρησης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ποιος θα καθίσει να ακούσει τις... μπαρούφες του Τσίπρα για την α΄ κατοικία, όταν από το Σαββατοκύριακο το κλίμα θυμίζει... Μεγάλη Παρασκευή;

Όλα τα παραπάνω καταγράφουν και αναλύουν οι επενδυτές. Θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι προϋποθέσεις διεύρυνσης της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένο το σενάριο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, ενισχύεται η εκδοχή της αυτοδυναμίας είτε άμεσα είτε... εμμέσως, αν χρειαστούν... ενισχύσεις από άλλα κόμματα! Οι... τρέλες του Πολάκη έρχονται σε μια ιδανική στιγμή για τη χώρα και την κυβέρνηση. Εντείνουν την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύουν πολλούς οπαδούς του, δεν πείθουν το μεσαίο ακροατήριο που είναι αναποφάσιστο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες για την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και τη συνέχιση της ίδιας φιλο-επενδυτικής πολιτικής από την κυβέρνηση.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι το ζητούμενο και αποτελεί πλέον εθνικό λόγο. Τον λόγο αυτό θα επικαλεστεί ο Μητσοτάκης για να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό το αφήγημα της ομαλής πορείας της χώρας προς το μέλλον, χωρίς περιπέτειες με... Τσιπροπολάκηδες και λοιπούς αστείους και ανεπαρκείς. Αν η κατάσταση εξελίσσεται θετικά για την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη, άλλο τόσο θετικά εξελίσσεται για τις αγορές και τους επενδυτές, σε σχέση με τη στάση τους έναντι της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, η θεωρία μπορεί να δημιουργεί κλίμα σε επίπεδο εντυπώσεων, ωστόσο, τα πάντα εξαρτώνται από την επιλογή μέσα στο παραβάν!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...