Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Ποιος νίκησε στο χθεσινό ντιμπέιτ, γιατί η πιθανή εκλογή Κιλιντσάρογλου ανησυχεί την Αθήνα και τι απαιτούν οι Αμερικανοί για το Άγιον Όρος

Παρασκήνιο

Το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ πολύ δύσκολα θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως βεβαίως και αναμενόταν. Το κάθε κόμμα θα εμφανίσει τον αρχηγό του ως νικητή, αλλά ο μέσος ψηφοφόρος ούτε πιο σοφός έγινε, ούτε πιο ενημερωμένος για τα προγράμματα των πολιτικών παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο τους στις 21 Μαΐου. 
Αντικειμενικά όμως η πιο ψύχραιμη φωνή, με καθαρά και συγκροτημένο πολιτικό λόγο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος μάλιστα, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πολιτικών αρχηγών απαντούσε ευθέως στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, χωρίς υπεκφυγές και μέσα στους προβλεπόμενους τηλεοπτικούς χρόνους.
Από τους υπόλοιπους αρχηγούς, ξεχώρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης με ενδιαφέρουσες προτάσεις που αφορούν κυρίως την νέα γενιά και την ποιότητα ζωής της.
Τέλος, αξίζουν θετικής αναφοράς οι ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ερωτήσεις κάποιων δημοσιογράφων, που μπορεί να ενόχλησαν τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά ικανοποιούν την επιθυμία της κοινής γνώμης να μην μένει κανείς πλέον στο απυρόβλητο.       

@ Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης θα σημάνει και το τέλος της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.
Άλλωστε ο σημερινός αρχηγός της αντιπολίτευσης που είναι και το φαβορί για την προεδρία έχει δεσμευτεί ότι θα διώξει όλους τους πρόσφυγες από την Τουρκία που αριθμούν περίπου πέντε εκατομμύρια.
Μια τέτοια εξέλιξη αναγκαστικά θα αυξήσει τις ροές μεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου και από τα περάσματα του Έβρου.
Προβληματισμός επικρατεί και για τη στάση του Κιλιντσάρογλου απέναντι στην Ελλάδα.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παρέμβουν, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά οι ετερόκλητες δυνάμεις που περιλαμβάνει η συμμαχία Κιλιντσάρογλου καθιστούν προβληματική μια τέτοια εξέλιξη.

@ Οι αλλαγές στη διοίκηση του Αγίου Όρους είναι μόνο η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ακολουθεί εξονυχιστικός έλεγχος σε λογαριασμούς διαφόρων μοναστηριών τα οποία συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες.
Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ανοίξουν και προσωπικοί λογαριασμοί ηγούμενων και διαφόρων μοναχών στην Κύπρο.
Οι Αμερικανοί πιέζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να τελειώσει οριστικά το καθεστώς χρηματοδότησης μοναστηριών και διαφόρων άλλων περίεργων οργανώσεων από Ρώσους ολιγάρχες.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών αναμένεται να βρεθούν και τέσσερις μητροπολίτες, οι οποίοι για χρόνια είχαν διαμορφώσει ισχυρούς δεσμούς με το Πατριαρχείο της Μόσχας, καθώς και με Ρώσους ολιγάρχες.

@ Δεν πρόλαβε να μπει στο ψηφοδέλτιο και της έβγαλαν... παρατσούκλι: ο λόγος για την επιδημιολόγο Αθηνά Λινού, η οποία αποκαλείται από κάποιους συνυποψηφίους της «παπαδιά». Το σχόλιο δεν αφορά μόνο στις –έντονες, είναι η αλήθεια- θρησκευτικές πεποιθήσεις της διαπρεπούς γιατρού, αλλά και στο ότι κατά τη διάρκεια του εφιάλτη της πανδημίας, η Λινού συγκαταλεγόταν μεταξύ των γιατρών που υποστήριζαν ότι... δεν κολλάει με την Μετάληψη ο κορωνοϊός. Πάντως, αν ορισμένοι δεν φοβούνταν την επίδοσή της στα βόρεια προάστια των Αθηνών, δε θα επεδείκνυαν καμία σπουδή να της «κολλήσουν» παρατσούκλι...

@ Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα στο πολιτικό ρεπορτάζ για να καταλάβει κανείς για ποιους λόγους ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εκλεγεί οπωσδήποτε στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Ο καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόνη συμβολίζει την «αριστεία» που τόση ανάγκη έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που τα πράγματα στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι σκληρά και το να κατεβαίνει κανείς από το Παρίσι για προεκλογική περίοδο 1,5 μηνός δεν είναι αρκετό –όσες οδηγίες κι αν έχουν λάβει οι «προεδρικοί» μηχανισμοί στην Θεσσαλονίκη. Έτσι, αποφασίστηκε και η «απόσυρση» της υποψηφιότητας της Δώρας Τσαμπάζη, της συζύγου του αείμνηστου Αλέξανδρου Νικολαΐδη, προκειμένου να μην γίνει ακόμη δυσκολότερο το σκηνικό για τον Γεροτζιάφα... 

@ Ένα μακρύ κύκλο εκδηλώσεων, περιοδειών, συναντήσεων, μαζώξεων, ολοκληρώνει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα, Ανδρέας Παπαδόπουλος. Και επιλέγει να κλείσει ουσιαστικά την προεκλογική του εκστρατεία με τον πλέον τολμηρό τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Διοργανώνοντας ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 7 το απόγευμα. Μια κίνηση που, όπως λένε συνεργάτες του, έχει στόχο να φέρει στην γενέτειρα πόλη του, το Χαλάνδρι, πάρα πολλούς από τους ανθρώπους που συναντήθηκε ή συνομίλησε όλη αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στις πρώτες σειρές της συγκέντρωσης θα κάθονται προσωπικότητες όχι μόνο από το χώρο της πολιτικής, αλλά και της τέχνης, του πανεπιστημίου, του αθλητισμού, που θα προκαλέσουν θετική έκπληξη με την παρουσία τους.

@ Αισιοδοξία επικρατεί στον Περισσό για τα ποσοστά που εμφανίζει το ΚΚΕ στις δημοσκοπήσεις.
Στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι το ΚΚΕ να ξεπεράσει το 8%.
Ικανοποίηση επικρατεί και για τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αφού για πρώτη φορά το ΚΚΕ φαίνεται ότι συγκεντρώνει ψηφοφόρους και από τις ηλικίες από 17 έως 30.

@ Στο αρχείο τέθηκε η έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η οποία διεξήχθη για τον πρόεδρο του κόμματος «Ελληνική  Λύση» Κυριάκο Βελόπουλο και βουλευτές του κόμματός του.
Ειδικότερα, υπήρξαν καταγγελίες δυο βουλευτών της «Ελληνικής Λύσης» για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο κόμμα.
Αμέσως είχε παρέμβει ο πρόεδρος της Αρχής  πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ο οποίος διέταξε σχετική έρευνα.
Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής ελέγχθηκαν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τόσο ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος όσο και οι καταγγέλλοντες βουλευτές.

@ Στα ύψη εκτινάσσεται το όνομα του Ομίλου ΟΤΕ, μέσα και από τη νέα συμμετοχή στην υλοποίηση ευρωπαϊκού έργου, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στα δίκτυα 5ης και 6ης γενιάς. Στο έργο λαμβάνουν μέρος 12 φορείς από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Πολωνία, Γερμανία, Κύπρος και Φινλανδία. Μέσα από την εφαρμογή αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, τα δίκτυα αποκτούν δυνατότητες αυτο-διάρθρωσης, αυτο-παρακολούθησης, αυτο-ίασης και αυτο-βελτίωσης, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Στο πλαίσιο του έργου, ο Όμιλος OΤΕ συμμετέχει στον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών, στην περιγραφή της αρχιτεκτονικής, στην αξιολόγηση των απαιτήσεων των χρηστών και των επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς και στην υλοποίηση δοκιμών για επιλεγμένες περιπτώσεις χρήσης. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του πλαισίου Horizon 2020.

@ Την εκτίμησή του ότι o κλάδος κατασκευών της Intrakat θα πετύχει break even ενώ υπάρχει η αισιοδοξία και για κάποιο θετικό αποτέλεσμα  εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου στην παρουσίαση αποτελεσμάτων στους αναλυτές.
Βασικά του επιχειρήματα ως προς αυτό είναι το γεγονός ότι την περσινή χρονιά η εταιρεία εμφάνισε θετικό αποτέλεσμα, αλλά και ότι τα νέα έργα της εταιρείας έχουν αναληφθεί με όρους που εξασφαλίζουν κερδοφορία.
O  Εξάρχου ανέφερε ότι ήδη καταγράφεται θετικό cash flow και πως τόσο το ανεκτέλεστο της Ιntrakat όσο και το ανεκτέλεστο της Ακτωρ έχουν υγιή περιθώρια κέρδους.
Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή προέβλεψε δε, θετικά αποτελέσματα και για το 2024.
Ο ίδιος επίσης έδωσε έμφαση ως προς την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων και τις νέες συμβάσεις έργων τις οποίες αναλαμβάνει ο όμιλος.

@ Ένα ακόμα ορόσημο για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επιτεύχθηκε σήμερα, με την άφιξη των πρώτων απορριμματοφόρων από τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Καλλιρόη.
Με τη θέση του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ.). 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντοπούλου: Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα...

Φόρτωση άρθρων...