Κυριακή
05 Μαΐου 2024

«Qatargate»: Οι παρακολουθήσεις από μυστικές υπηρεσίες 5 χωρών που οδήγησαν σε Τζόρτζι - Καϊλή

Ένα τεράστιο δίκτυο μυστικών παρακολουθήσεων είχε στηθεί σε 5 ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να δεθεί η υπόθεση του χρηματισμού και της διαφθοράς

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι αποκαλύψεις γύρω από το περιβόητο Qatar Gate, καθώς καθημερινά προκύπτουν όλο και περισσότερες πληροφορίες για πρόσωπα που εμπλέκονται με το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει σεισμό στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα βελγικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες του σχεδίου των μυστικών υπηρεσιών που έδρασε από το 2021 σε 5 χώρες. 

Πέρα από το Βέλγιο, οι αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές και άλλων χωρών βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στην υπόθεση. Ετσι, το βράδυ της Τετάρτης (14/12) έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία του Μιλάνου ελέγχει 7 τραπεζικούς λογαριασμούς που φέρεται να ανήκουν σε τρία κεντρικά πρόσωπα της έρευνας των Βρυξελλών κατά της διαφθοράς. Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, η υπηρεσία διεθνών υποθέσεων ελέγχει τις κινήσεις λογαριασμών που φέρονται να ανήκουν στον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, στον πρώην βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και στον Λούκα Βιζεντίνι, πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «La Presse», η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας φέρεται να εντόπισε τραπεζική θυρίδα του Παντσέρι, η οποία περιείχε 20 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.

Από το 2021 η έρευνα «απλώθηκε» σε 5 χώρες

Χαρακτηριστικό των συνεργασιών που οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου από τις βελγικές Αρχές, είναι ότι από το 2021 υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών πέντε ευρωπαϊκών κρατών που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα υπόπτων για την υπόθεση χρηματισμού στο Qatar Gate.

Σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες «Le Soir» και «Knack», η Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου, είχε καταστρώσει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο με μυστικούς πράκτορες που λειτουργούσαν κυριολεκτικά ως κατάσκοποι προκειμένου να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες και να συνθέσουν το «παζλ» με τα πρόσωπα που εμπλέκονταν σε παράνομες οικονομικές δραστηριότητες.

Αλλωστε, αυτό επιβεβαίωσε σήμερα και ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κβικενμπόρνε, μιλώντας για πρωτοφανή υπόθεση δωροδοκίας. «Είναι το Sky-ECC της δωροδοκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτός ο «φάκελος» ήταν που οδήγησε τελικά στην υπόθεση, αναφέρουν οι βελγικές εφημερίδες προσθέτοντας ότι κρίσιμη καμπή στην έρευνα ήταν η έφοδος στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι στις Βρυξέλλες, όπου και κατασχέθηκαν οι περίπου 700.000 ευρώ.

Τι είναι οι Ειδικές Μέθοδοι Πληροφοριών (BIM)

Δεν είναι ασυνήθιστο για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες Ειδικές Μεθόδους Πληροφοριών (BIM) σε τέτοιες περιπτώσεις - όπως είναι, για παράδειγμα, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ή οι σκιώδεις επιχειρήσεις. Τέτοιες μέθοδοι πρέπει να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από επιτροπή τριών δικαστών.

Με άλλα λόγια: πολύ πριν αρχίσουν οι εργασίες της εισαγγελίας και της αστυνομίας για τη φερόμενη εγκληματική οργάνωση, ορισμένοι αναλυτές και επιτόπιες υπηρεσίες της Κρατικής Ασφάλειας ήταν ήδη εξοικειωμένοι με τον φάκελο, τονίζει.

Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες των Knack και Le Soir, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου συνεργάστηκε με αντίστοιχες υπηρεσίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών για το εν λόγω θέμα.

Έτσι, όπως αναφέρουν στην επιδρομή στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 700.000 ευρώ σε μετρητά, προσφέροντας τα απαραίτητα στοιχεία για τα φερόμενα ποινικά αδικήματα.

Ως αποτέλεσμα, τμήματα του φακέλου πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας αποχαρακτηρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία στις 12 Ιουλίου 2022.

Τότε ξεκίνησε και η νέα διαδικασία, με την αστυνομία και τον εισαγγελέα να καλούνται πλέον να συλλέξουν στοιχεία για να προσάγουν τους υπόπτους στο δικαστήριο, πράγμα που δεν είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Σημαντικό, είναι το γεγονός ότι, εκτός από το Κατάρ, στο στόχαστρο των ανακριτών βρίσκεται και το Μαρόκο, πράγμα το οποίο είχε αποκαλυφθεί παλαιότερα από ιταλικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύθηκε ξανά την Τετάρτη από τις De Standaard και De Morgen.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

Φόρτωση άρθρων...