Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Υπάρχουν τελικά και πιο μεγάλα «ψάρια» στην υπόθεση Qatar – Gate έρευνες και για το Αζερμπαϊτζάν και η κατάντια του Βενιζέλου

Παρασκήνιο

Πληθαίνουν  οι πληροφορίες από την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες,  πως είναι ζήτημα ημερών – ίσως και ωρών – να σκάσουν νέες «βόμβες» με πιο μεγάλα «ψάρια» από την Εύα Καϊλή και την Ιταλική παρέα που έκαναν λόμπινγκ έναντι αδράς αμοιβής υπέρ του Κατάρ.
Εάν οι φήμες επιβεβαιωθούν για το top επίπεδο των Ευρωπαίων αξιωματούχων , εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχων , που κοινώς «τα άρπαζαν» από τους Καταριανούς το χτύπημα θα είναι ανεπανόρθωτο γα την Ε.Ε. 
Παράλληλα υπάρχει σειρά δημοσιευμάτων και για αντίστοιχες πρακτικές από την πλευρά του Αζερμπαιτζάν, η «διαπλοκή» του οποίου και με το εγχώριο, το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, έχει διερευνηθεί ενδελεχώς κατά το παρελθόν όπως ακούγεται…

@ Φθηνές νομικίστικες δικαιολογίες για την υπόθεση των υποκλοπών , με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποίησε ο Βέλγος εισαγγελέας του Qatar-Gate, και οι οποίες αρμόζουν που μόνο σε επαρχιώτη τριτοκλασάτο δικολάβο, ψέλλισε χθες μετά από μiα περίοδο παρατεταμένης σιωπής, ο κύριος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρωτοφανής εξευτελισμός του οποίου (μαζί με τους Κοντιάδηδες, τους Σωτηρέληδες, κλπ) επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως οι θέσεις του προεβλήθησαν με πηχυαίους τίτλους και ως βασικά θέματα MONO από την Αυγή, την ΕΦΣΥΝ και το Documento.
H επιτομή της κατάντιας…             

@ Πονοκέφαλο προκαλεί στην Κουμουνδούρου η αντικατάσταση του Εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος πρόκειται να πολιτευτεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να τοποθετήσει στη θέση του εκπροσώπου, γνωστό δημοσιογράφο που έχει μεγάλη διαδρομή σε εφημερίδες και διαθέτει εμπειρία.
Το πρόβλημα είναι ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος στον οποίο έχει γίνει κρούση δεν έχει απαντήσει ακόμη παρά το γεγονός ότι του προτάθηκε μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές.
Σε περίπτωση που ναυαγήσει η επιλογή Τσίπρα, τότε θα αναζητηθεί και πρόσωπο από την αγορά γιατί στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τα κομματικά στελέχη και οι κομματικοί δημοσιογράφοι δεν μπορούν να τα καταφέρουν σε ζητήματα επικοινωνίας ειδικά σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

@ Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει ότι η μάχη στα Βόρεια των Αθηνών θα είναι δύσκολη ακόμη και για εκείνον. Επειδή, λοιπόν, παρότι δεν συνάδει με την αστική καταγωγή του, συμφωνεί απολύτως με τη θρυλική ρήση του Χαρίλαου ότι «η κάλπη είναι γκαστρωμένη», προσέχει για να… έχει: σχεδιάζει, δηλαδή, να επανενεργοποιηθεί δημόσια και να πυκνώσει τις εμφανίσεις του, εκκινώντας την «μάχη του σταυρού» -έστω και πολύ αργότερα απ’ όσο οι συνυποψήφιοι (ή μήπως ανθυποψήφιοι;) στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών. Προσώρας, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένος στους (χαρακτηριστικά λιγοστούς) έμπιστους συνομιλητές του να μην παραγγείλει καμία δημοσκόπηση και «να μην παίξει με τις μεθόδους που στην Αριστερά πρέπει να κοροϊδεύουμε». 

@ Όπως όλοι οι πρόεδροι κομμάτων, έτσι και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει ένα στενό επιτελείο που είχε ή κέρδισε στην πορεία την απόλυτη εμπιστοσύνη του.
Το στενό επιτελείο συνεργατών που εμπιστεύεται σε κρίσιμα θέματα δεν ξεπερνά τα πέντε άτομα και με αυτά είναι αποφασισμένος να διανύσει όλη τη διαδρομή ως τις εθνικές εκλογές
Σε αυτό το στενό επιτελείο συνεργατών μετέχουν ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος, που συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα του και έχει φέρει εις πέρας δύσκολες ειδικές αποστολές μέχρι σήμερα.
Ρόλο– κλειδί στο επιτελείο έχει επίσης η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Έλενα Αναστασίου, που λειτουργεί επί της ουσίας, ως τα «μάτια» και τα «αυτιά» του Νίκου Ανδρουλάκη. Ελέγχει το καθημερινό πρόγραμμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διαχειρίζεται τις προσκλήσεις, κλείνει τα ραντεβού και είναι ενδεχομένως η πρώτη και η τελευταία μέσα στο 24ωρο που συνομιλεί μαζί του.

@ Πρόσωπο με κομβικό ρόλο στο επιτελείο Ανδρουλάκη είναι και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, που είναι πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη και συνδέεται μαζί του με πολύχρονη και στενή φιλία.  
Στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη που συμμετέχει στον πρωινό καφέ, και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του για την εργατικότητα και το μετριοπαθές προφίλ του, είναι και ο Δημήτρης Μάντζος.  Όπως και η υπεύθυνη Επικοινωνίας, Στεφανία Μουρελάτου, που μπορεί να μιλά με τον Νίκο Ανδρουλάκη ανά πάσα στιγμή.
Ρόλο στη στενή προεδρική ομάδα διαδραματίζει και η Μάρα Κουκουδάκη,  από τα στελέχη που μπήκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. 

@  Η επιχείρηση προσέγγισης των ομογενών για να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές δεν εξελίσσεται όπως αναμενόταν. 
Ο λόγος είναι ότι μετά από σχεδόν δυο χρόνια που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία ο νέος νόμος για τους ομογενείς, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό, υπάρχει μικρό ενδιαφέρον.
Στη ΝΔ ήλπιζαν ότι οι εγγραφές  θα ήταν πολύ περισσότερες  από τις σημερινές που κινούνται σε μέτρια  επίπεδα και ο όρος είναι επιεικής , καθώς είχαν διαβεβαιώσεις από τους εκπροσώπους ότι αξίζει να ληφθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

@ Οι αγρότες βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση και θα μπορούσε η κυβέρνηση να τους στηρίξει, μέσω προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Την προηγούμενη Τρίτη, τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων, ανακοίνωσαν επενδυτικά σχέδια, ύψους 403 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς αξιολογήθηκαν 408 επενδυτικά σχέδια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κινητοποίηση πόρων, ύψους 813,8 εκατ. ευρώ. Μπορεί να είναι εξαιρετικά θετικό το στοιχείο ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο, αυτό εκδηλώνεται από μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ η επιχορήγηση είναι... άγνωστη λέξη για τους απλούς αγρότες, οι οποίοι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν δυσβάστακτα λειτουργικά κόστη από τη μία, αλλά και την πλήρη αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων από την άλλη. 

@ Ένα ακόμα ιστορικό κεφάλαιο της MYTILINEOS άνοιξε χθες (δείτε εδώ)  με την ανακοίνωση του νέου μετασχηματισμού της Εταιρείας.
Η Εταιρεία παρουσίασε τη νέα στρατηγική της για τη δημιουργία αξίας και συνεχούς ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ευ. Μυτιληναίος, καλωσόρισε τη νέα εποχή της Εταιρείας, που αφουγκράζεται τις τάσεις της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.
Ο νέος μετασχηματισμός δημιουργεί τη MYTILINEOS – Energy & Metals και τη μετατρέπει σε μια ακόμα πιο δυναμική κι ευέλικτη εταιρεία, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που διαμορφώνονται, αλλά και αυτές που θα διαμορφωθούν τα επόμενα πολλά χρόνια. Εξάλλου, ο μετασχηματισμός αυτός έρχεται σε συνέχεια του επιτυχημένου μετασχηματισμού που έκανε η Εταιρεία το 2017, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μια μεγάλη βιομηχανική και ενεργειακή ελληνική πολυεθνική, που πολλαπλασίασε τα μεγέθη της, επέκτεινε τις δραστηριότητες της και στις πέντε ηπείρους και βελτίωσε την πιστοληπτική της ικανότητα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...