Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Τα δύο μηνύματα του Μητσοτάκη από την ΔΕΘ,  η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί ο Κασσελάκης, που ανακατεύει την τράπουλα της Κεντροαριστεράς προκαλεί ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ 

On Target

H επικράτηση Κασσελάκη, η οποία συνοδεύθηκε και από μεγαλύτερη του αναμενομένου συμμετοχή μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και ανακατεύει την πολιτική τράπουλα, στην Κεντροαριστερά. Είναι ξεκάθαρο, πως εφόσον ο Κασσελάκης, τελικά επικρατήσει την δεύτερη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε μια πολύ μεγάλη περιδίνηση που πιθανώς μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην διάσπαση του. Από εκεί και πέρα βεβαίως, υπάρχουν και κάποιες εκτιμήσεις πως η επικοινωνιακή φρενίτιδα που συνόδευσε την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ενδέχεται να συνεχισθεί και ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω την δυνατότητα του να απευθύνεται σε κοινωνικά στρώματα και σε ένα κομμάτι της νέας γενιάς που μέχρι πρότινος δεν είχε καμιά σχέση με την πολιτική.     

@ Και ενώ στην Κυβέρνηση  προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα στον ΣΥΡΙΖΑ – η πρώτη εκτίμηση είναι πως ο Μητσοτάκης σε καμιά περίπτωση δεν απειλείται – στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια σχετική ανησυχία. 
Η οποία συν τοις άλλοις πηγάζει και από την εμφανή αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση να αποτελέσει τον βασικό πόλο αντιπολίτευσης τους τελευταίους τρεις μήνες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών. 

@ Τέλος και παρά τη διαρροή από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με την υποψηφιότητα Κασσελάκη, έγινε χαμός στα διάφορα «πηγαδάκια» μεταξύ «κορυφαίων» του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού. 
Ένα μεγάλο κομμάτι της «Ομπρέλας» και αρκετά ιστορικά στελέχη δεν έχουν πειστεί κατά πόσον ο Κασσελάκης δεν βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Απορούν, μάλιστα, πώς στελέχη του επιτελείου του πρώην πρωθυπουργού –όπως ο στιχουργός και λογογράφος Νίκος Μωραΐτης- βρέθηκαν με σχεδόν... «αυτόματο» τρόπο στον πυρήνα των συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο, ακόμη και για τους πεισμένους ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν στηρίζει κανέναν, η ευθύνη του είναι μεγάλη. Οι εν λόγω επιμένουν ότι ακόμη κι αν ο Τσίπρας δεν στήριξε Κασσελάκη, σίγουρα δεν αποθάρρυνε τα όσα έγιναν.

@ Εκτός από την «βόμβα» με το ξεπάγωμα των τριετιών, δύο ήταν οι «ειδήσεις» της διήμερης παρουσίας Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Πρώτον ότι δεν θα κάνει ανασχηματισμό και δεύτερον πως οι Ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης. Στον ανασχηματισμό πάντως υπήρχαν δύο «αστερίσκοι». Καταρχήν το «δεν είναι στις προθέσεις μου ο ανασχηματισμός» μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, όπως και η προειδοποίηση πως «πως (για έναν υπουργό) υπάρχει και το κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω..»

@ Ενώ σε ότι έχει να κάνει με την ομιλία του Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς, πολιτικό (και επιχειρηματικό) ενδιαφέρον έχει και το μήνυμα του πρωθυπουργού (προς πάσα… ενδιαφερόμενο) που, προφανώς, έχει να κάνει με απόπειρες εξωθεσμικών παρεμβάσεων στην άσκηση των καθηκόντων του. Είπε λοιπόν ο Μητσοτάκης – και μην ρωτήσετε εμάς ποιους φωτογράφησε: «Δεν συγκυβερνούμε με κολοσσούς της ενέργειας, των τροφίμων, με ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου, με κομματικούς φίλους»

@ Κομβικό ρόλο ενόψει των αυτοδοικητικών εκλογών διαδραματίζει ο συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καλαντζόπουλος. 
Ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος θεωρείται το alter ego του Νίκου Ανδρουλάκη και διατηρεί μαζί του ισχυρούς πολιτικούς και φιλικούς δεσμούς.
Η σχέση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι παλιά, κρατά χρόνια και ξεκίνησε από την εποχή που οι δύο άντρες συνδικαλίζονταν μέσα από την ΠΑΣΠ και την Νεολαία ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι από τους ανθρώπους που θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή, ωστόσο αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά στελέχη του κομματικού μηχανισμού.

@ Βήματα επιστροφής στην κομματική «κανονικότητα» επιχειρεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, θεωρώντας ότι τα εκκωφαντικά αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων δείχνουν ότι η θεωρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε... εξαιτίας του δεν αντέχει ούτε ως πρόσχημα. Πάντως, προσώρας, κάποιες –λίγες- κλήσεις παραμένουν αναπάντητες, ενώ δεν έχει καταφέρει κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να θεωρεί ότι η επιστροφή του στην «οικογένεια» της Κουμουνδούρου είναι εύκολη, ή, έστω, εφικτή.  

@ Δε θα περάσει εύκολα μετά την εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης, καθώς θα τού ζητηθεί... αρμοδίως να τεκμηριώσει ποιοι «την είχαν στημένη στον Αλέξη», όπως καταγγέλλει τις τελευταίες ημέρες. 

@ Γράφουν και ξαναγράφουν τον προϋπολογισμό στο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς η πίεση για αυξημένες δαπάνες λόγω των θεομηνιών είναι τεράστια. Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Ελλάδα παίρνει ανάσα από τα 2,25 δισ. ευρώ που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των καταστροφών. Πάντως, περιθώριο για υπερβάσεις δαπανών δεν υπάρχει, γιατί από του χρόνου, μη το ξεχνάμε, ξαναμπαίνουμε στη μέγγενη του Συμφώνου Σταθερότητας και τα πράγματα θα αγριέψουν χειρότερα.

@ Η Intrakat αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε ο Ειδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου για τη συνέχιση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μυκόνου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ και τη λειτουργία του είχε αναλάβει από το 2020 η Ιntrakat. Ο ΧΥΤΑ Μυκόνου αποτελεί κρίσιμη υποδομή λόγω του τεράστιου τουριστικού ενδιαφέροντος για το νησί, ενώ η κατασκευαστική εταιρεία διαθέτει πλούσια εμπειρία σε έργα περιβάλλοντος, καθώς έχει τη λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, του ΧΥΤΑ Αττικής και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του νομού Βοιωτίας.

@ Για ακόμη μία φορά ο ΟΤΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες των πολιτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Εκτός από την παροχή δωρεάν πακέτων συνομιλιών και ίντερνετ, οι τεχνικοί του ομίλου προμήθευσαν τα κέντρα υποδοχής με power bank και άλλες συσκευές, ώστε να μην διακοπεί η επικοινωνία των πληγέντων με τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, ο ΟΤΕ, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες έστειλε στον τόπο των καταστροφών συνεργεία και τεχνικούς για την όσο το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση του μεγάλου εύρους ζημιών στα δίκτυα σταθερής και κινητής. Παράλληλα, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι δίπλα στους πληγέντες, προσφέροντας δωρεάν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αλλά και υλική στήριξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε 23 κεντρικά καλώδια οπτικών ινών, τα οποία διεκπεραιώνουν την κίνηση μεταξύ των κεντρικών κόμβων του δικτύου του ΟΤΕ. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές δεν είναι εφικτή ακόμη και τώρα η πρόσβαση προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιδιόρθωση των ζημιών. Για τις ανάγκες αποκατάστασης των ζημιών, ο Οργανισμός έστειλε συνεργεία και τεχνικούς από όμορες περιοχές, τοποθέτησε φορητές γεννήτριες σε Πήλιο, Φαρκαδόνα και Μουζάκι, ενώ έβαλε πετρέλαιο σε κρίσιμο σταθμό βάσης και παρείχε ανεφοδιασμό εξοπλισμού σε 24ωρη βάση.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δραπετεύει στην Ευρωβουλή ο Κασσελάκης παρά τις διαψεύσεις, προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Εκκλησίας με την Πολιτεία και η πίκρα του «Μίμη» για τον άφιλο Τσίπρα 

Παρά τις απανωτές διαψεύσεις σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα τελικά ο πρόεδρος Στέφανος να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτ...

Σήμερα η πιο μεγάλη ώρα για τον πρωθυπουργό, γιατί ερωτοτροπούν με την γελοιότητα τα σενάρια διπλών εκλογών και πως έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον Φάμελλο ο Κασσελάκης   

Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να στείλει σαφ...

Οι δημοσκοπήσεις που δεν κρύβουν μυστικά αλλά στέλνουν καθαρά μηνύματα, την στροφή στην καθημερινότητα επιλέγει το Μαξίμου, και ποιοι ετοιμάζονται στην Κουμουνδούρου να «συνδιοικήσουν» με τον Κασσελάκη   

Ο Lykavitos.gr και η στήλη τα έγραφε από χθες για τα πρώτα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά την συζήτηση στην Βουλή για τα Τέμπη αλλά και την παραίτηση των δύο υπο...

Φόρτωση άρθρων...