Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τα εντυπωσιακά και άκρως... δημοσκοπικά στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές

Χθες γράφαμε για τις "καραμπόλες" των Ευρωεκλογών και δύο ακόμη δημοσκοπήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν μια κατάσταση, η οποία τείνει να προσλάβει τα χαρακτηριστικά μόνιμου χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, καταγράφεται πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά από καιρό, λόγω των Τεμπών και δευτερευόντως λόγω του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Αναμενόμενο σε βαθμό που δεν χωρά αμφισβήτηση. Ακόμη και η υποχώρηση στην πρόθεση ψήφου κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες και στην εκτίμηση ψήφου κατά 5 μονάδες, δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη. Την ίδια στιγμή, δεν αποτελεί είδηση το ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του δεύτερου κόμματος, αλλά είναι σημαντικό το στοιχείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση αφήνοντας κάπως πίσω το ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, με βάση τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, για πρώτη φορά φαίνεται ότι δημοφιλέστερος πρωθυπουργός είναι ο "Κανένας" και ακολουθεί ο Μητσοτάκης, γεγονός που αντανακλά τη φθορά του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να διαδραματίζει τον κύριο και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εν ολίγοις, θα συνεχίσει να κάνει παιχνίδι και το Μαξίμου αναμένει αντιστροφή του κλίματος μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομία και ειδικότερα με την αύξηση των μισθών και τον περιορισμό της ακρίβειας. Έως τις Ευρωεκλογές πολλά μπορούν να συμβούν είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ υποχωρεί στο χαμηλότερο μέχρι σήμερα ποσοστό των τελευταίων ετών και πιο συγκεκριμένα στο 24,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 11,8%, σημειώνοντας μικρή άνοδο και το ΠΑΣΟΚ στο 10,2% συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία. Όπως γράφαμε και χθες μάχη θα δοθεί για την τέταρτη θέση, όπου στη δημοσκόπηση βρίσκεται το ΚΚΕ με 7,9% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 7,6%. Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ χάνει 5 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται κατά 1,8%, το ΠΑΣΟΚ χάνει 1,9%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση κερδίζουν 1,4% και 1,7% αντίστοιχα, ενώ στο 3% βολοδέρνουν η Νίκη, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, πρώτος βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με 41% χωρίς να σημαίνει ότι το ΚΚΕ θα είναι... πρώτο κόμμα, στη δεύτερη θέση υποχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39%, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, λόγω της έντονης παρουσίας στο θέμα των Τεμπών, αλλά και της αναβίωσης της... τρέλας του 2015, όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής, με τις συχνές διακοπές και παρεμβάσεις! Πηγαίνοντας παραπέρα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έχει δημοφιλία 32% βλέποντας ωστόσο το κόμμα του να διολισθαίνει στην τρίτη θέση ως προς την πρόθεση και εκτίμηση ψήφου, ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%, του οποίου το κόμμα ξεπέρασε το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στην τρίτη θέση!

H δημοσκόπηση της Metron Analysis συνιστά μια αξιοσημείωτη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, με τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη να εμφανίζονται "τραυματισμένοι" και τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων κινείται στα όρια του στατιστικού σφάλματος, αλλά αναδεικνύει τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΠΑΣΟΚ, με το 2,4% που λαμβάνει το κόμμα του "Δημοκράτες". Γενικώς, η δημοσκόπηση της Metron Analysis δεν είναι καθόλου καλή για τη Νέα Δημοκρατία, είναι σχεδόν... ίσα βάρκα, ίσα νερά για τον ΣΥΡΙΖΑ, απογοητευτική για το ΠΑΣΟΚ, ενθαρρυντική για ΚΚΕ και Ελληνική Λύση και μάλλον ουδέτερη έως αδιάφορη για τα κόμματα Νίκη, Νέα Αριστερά, "Πλεύση Ελευθερίας", "Δημοκράτες" και "Σπαρτιάτες".

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll είναι πιο θετική για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη δεύτερη θέση όπου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, από τη δημοσκόπηση δεν προκύπτουν μεγάλες ανατροπές, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες διεργασίες. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί διαφορά 20 μονάδων από τον δεύτερο, που τυγχάνει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ "κλέβοντας" τη θέση από το ΠΑΣΟΚ, ενώ η "Ελληνική Λύση" πλησιάζει προς διψήφιο ποσοστό, αφήνοντας στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση και στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 34,4% και 27,7% αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,4% και 10,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,5% και 10%, η "Ελληνική Λύση" 10,1% και 8,1%, το ΚΚΕ 9,4% και 7,6%, η Νίκη 4,3% και 3,4%, οι "Δημοκράτες" του Ανδρέα Λοβέρδου μόνο 2,9% στην εκτίμηση ψήφου, η "Πλεύση Ελευθερίας" 2,9% και 2,4%, η Νέα Αριστερά 2,8% και 2,2%, οι "Σπαρτιάτες" 2,5% και 2% και το ΜεΡΑ 1,9% και 1,5%.

Συμπερασματικά, με τα παραπάνω ποσοστά μάλλον... βολεύεται η Νέα Δημοκρατία, παίρνει ανάσα ο ΣΥΡΙΖΑ, τρώει... κατραπακιά το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένο το ΚΚΕ, μπορεί να είναι πολύ ευχαριστημένη η "Ελληνική Λύση", ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα, ολίγον ευχαριστημένη πρέπει να είναι η "Νίκη" και μάλλον αρκετά ευχαριστημένοι οι "Δημοκράτες" του Ανδρέα Λοβέρδου, όχι τόσο για το ποσοστό, όσο για τη ζημιά που προκαλούν στο ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά του στερούν τη δεύτερη θέση.

Σε αντίθεση με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η Opinion Poll, σε επίπεδο δημοφιλίας κατατάσσει πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ εμφανίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο υψηλότερα από τον Ανδρουλάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Κυριάκο Βελόπουλο, υψηλότερα από τον Κασσελάκη!

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι 1 στους 2 θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα που ψήφισε στις περυσινές εθνικές εκλογές και ο... άλλος ένας, θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανό να επαναλάβει το ίδιο. Η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες σε ποσοστό 55,1% και ακολουθούν η οικονομία-ανάπτυξη με 28,6%. Εξάλλου, λίγο έως καθόλου πειστικές θεωρούν τις εξηγήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 62,5%, ενώ το 19,7% τις θεωρεί ικανοποιητικές.

Συμπερασματικά, το θέμα των Τεμπών όσο παραμένει στην επικαιρότητα προκαλεί φθορά στην κυβέρνηση, την οποία σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα άλλα κόμματα. Δεν είναι ορατά τα οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ευνοείται από τη φθορά που προκαλεί ο Λοβέρδος στο ΠΑΣΟΚ και γι αυτό καταλαμβάνει τη δεύτερη. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει το πιο σοβαρό πρόβλημα, γιατί η όποια απήχηση του Ανδρουλάκη ως άτυπου επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιβεβαιώνεται. Το ΚΚΕ θα χάσει σε επίπεδο εντυπώσεων με την απώλεια της τέταρτης θέσης από την "Ελληνική Λύση", κι ας έχει τον Κουτσούμπα κοντά κοντά στην πρώτη θέση με τον Μητσοτάκη ως προς τη δημοφιλία.

Στα... πολύ χαμηλά, μάχη θα δώσουν η "Νίκη", η "Πλεύση Ελευθερίας", η "Νέα Αριστερά", οι "Δημοκράτες" και οι "Σπαρτιάτες", με το ΜεΡΑ 25 να συμπληρώνει τη λίστα των κομμάτων που θα μπορούσαν να πάρουν πάνω από 2%. Άρα, η πρώτη θέση δεν αμφισβητείται, για τη δεύτερη θέση θα δώσουν μάχη δύο κόμματα, για την τέταρτη θέση άλλα δύο και για την έκτη θέση, θα αναμετρηθούν πέντε κόμματα!

Η βραδιά των Ευρωεκλογών θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα για όλους...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στον σταθμό μετρό «Grecia» στη Χιλή με τα αντίγραφα από ελληνικές αρχαιότητες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Χιλή, πραγματοποίησε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια α...

Κωνσταντοπούλου: Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα...

Φόρτωση άρθρων...