Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Τι δείχνουν οι τάσεις στο πολιτικό σκηνικό ενόψει Ευρωεκλογών

Σημαντική αύξηση της συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας, λόγω και της υποψηφιότητας του  φυλακισμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η ΝΔ φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 30% και να κινηθεί κοντά στο ποσοστό των Ευρωεκλογών του 2019, ενώ από τους χαμένους της δημοσκόπησης είναι το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύονται σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των μικρότερων κομμάτων, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,3% με αναγωγή, ενώ ο Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 35% των ερωτηθέντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,4% και ο Κασσελάκης θεωρείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 9%. Από τις ανωτέρω συγκρίσεις φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αποτελούν τους κυρίαρχους του παιχνιδιού, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν πλέον υπαρξιακά προβλήματα με τον... σταυρό που χαράχθηκε στην κολυμβήθρα όπου βαπτίστηκε ο αρχηγός Στέφανος! Επιπλέον, δεν φαίνεται να έχουν εκτιμηθεί από το αριστερό κοινό, οι φιλονατοϊκές και φιλο-ισραηλινές θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες μετακινήσεις προς τα άλλα κόμματα της Αριστεράς.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι συμπιέζεται, καθώς έχασε μία επιπλέον μονάδα και έχει υποχωρήσει στο 12%, αυξάνοντας την απόσταση που το χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντύπωση προκαλεί η απώλεια 1,5 μονάδων για την Ελληνική Λύση, η οποία επιτρέπει στο ΚΚΕ να σταθεροποιείται στην τέταρτη θέση της δημοσκόπησης. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Metron Analysis, η Ελληνική Λύση θα συμπιέζεται όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές, το κόμμα "Φωνή Λογικής" της Αφροδίτης Λατινοπούλου... κόντυνε κατά μία μονάδα και έπεσε στο 1,4%, ενώ δεξιά της ΝΔ, μόνο η Νίκη και οι "Σπαρτιάτες" κρατάνε τις δυνάμεις τους. Ωστόσο, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τη συμμετοχή ή μη των "Σπαρτιατών" στις Ευρωεκλογές, ενώ στην περίπτωση αποκλεισμού. οι ψήφοι θα μοιραστούν ανάλογα με τη γραμμή που θα δώσει ο... Κασιδιάρης!

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης, ο διπλασιασμός του ποσοστού του κόμματος "Δημοκράτες" του Ανδρέα Λοβέρδου στο 1,6% από 0,8% τον Μάρτιο. Λίγο πάνω από το 4% βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας και λίγο πάνω από το 3% η Νέα Αριστερά. Το ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη, ακόμη και στην αναγωγή κινείται κάτω από το 2% και πολύ δύσκολα μπορεί να ελπίζει.

Ως προς τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Μητσοτάκης και ακολουθούν οι Κουτσούμπας, Κωνσταντοπούλου, Ανδρουλάκης, Κασσελάκης και Βελόπουλος. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ακρίβειας αποτελεί μεν το πρώτο σε σπουδαιότητα για τους πολίτες, ωστόσο, έχει μειωθεί το ποσοστό των αρνητικών γνωμών, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολίτες βλέπουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Με βάση τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, η ΝΔ φαίνεται να κινείται μεταξύ 31%-34%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%-17%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%-15%, η Ελληνική Λύση στο 8%-10%, το ΚΚΕ στο 7%-9%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας μεταξύ 3%-5%, η Νέα Αριστερά μεταξύ 3%-4% και οι υπόλοιποι κάτω από το 3%. Και έχουμε μπροστά μας ακόμη 51 ημέρες...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δεν βγαίνουν στη «σύνταξη» Φίλης και Σταθάκης

Η συμπερίληψη ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Γιώργος Σταθάκης, στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς, αποτελεί δίκοπο μαχαίρι: και αυτό διότι από τη μία η ...

Φόρτωση άρθρων...