Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Τουρκικά ΜΜΕ κατά Ερντογάν για την «απόσυρση» του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Αιχμές κατά του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνουν τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, τουρκικά ΜΜΕ που κατατάσσονται στον αντιπολιτευτικό χώρο τάσσονται κατά της Κυβέρνησης Ερντογάν με φόντο το πλοίο - γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Η εφημερίδα Sozcu φέρει τον τίτλο «Μη σιωπάτε για την κατοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και παράλληλα παρουσιάζει τις καταγγελίες του βουλευτή της αντιπολίτευσης Αϊτούν Τσιράι.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη αλλαγή» στην τουρκική δραστηριότητα εργασιών γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη «σύμπραξη» Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, που στοχεύει τη «Γαλάζια Πατρίδα».
Μιλώντας στην εφημερίδα ο Τσιράι, βουλευτής του Καλού Κόμματος και σύμβουλος της προέδρου του, Μεράλ Ακσενέρ, χαρακτήρισε το Αμπντουλχαμίντ Χαν ως «σύμβολο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» στην περιοχή, στρέφοντας τις βολές του κατά της κυβέρνησης, επειδή αυτό παραμένει στον κόλπο της Αττάλειας.

«Το πλοίο Αμπντουλχαμίντ Χαν μετακινήθηκε στις 9 Αυγούστου στη θέση Yörükler, 1,55 χιλιόμετρα από το Τασουκού, για γεωτρήσεις, όπου προβλήθηκε με μια μεγάλη τελετή ως εθνική επιτυχία. Ωστόσο, το πλοίο επέστρεψε αθόρυβα στο λιμάνι του Τασουκού», αναφέρει ο βουλευτής του Καλού Κόμματος, συνεχίζοντας: «Αυτή η κίνηση ικανοποιεί Ελλάδα, Ε.Ε. και ΗΠΑ. Την ίδια ώρα η Κύπρος συνεχίζει τις έρευνες με την ιταλική ENI και τη γαλλική Total στο οικόπεδο 6, σημαντικό μέρος του οποίου ανήκει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας».

Ο Τσιράι καταγγέλλει την κυβέρνηση Ερντογάν πως «απόσυρση» του Αμπντουλχαμίντ Χαν σημαίνει «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στη "Γαλάζια Πατρίδα" των 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και σιωπή για την κατάληψή της».

Η Sozcu επισημαίνει πως η μη έξοδος του Αμπντουλχαμίντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει νομιμοποίηση των αξιώσεων του «Χάρτη της Σεβίλλης», που σχεδόν φυλακίζει την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας. «Αυτό είναι απαράδεκτο. Γι' αυτό τα ερευνητικά πλοία μας και τα γεωτρύπανα θα πρέπει αμέσως να επιστρέψουν στη Μεσόγειο, αποτρέποντας τα σχέδια της Ελλάδας και τον "Χάρτη της Σεβίλλης"» καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δίκη τον Ιούνιο οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» και ο Κασιδιάρης για εξαπάτηση εκλογέων

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν στις 19 Ιουνίου οι βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών», όπως και ο έγκλειστος για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλ...

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα καταλόγισε ο Πρωθυπουργός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ...

Φόρτωση άρθρων...