Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Γυρίζουν την πλάτη στον άνθρακα 190 κράτη και οργανισμοί

Να εγκαταλείψουν τη χρήση του άνθρακα δεσμεύτηκαν κατά τη Σύνοδο COP26 μεγάλοι καταναλωτές άνθρακα, όπως το Βιετνάμ, η Πολωνία και η Χιλή. Συνολικά 190 κράτη και οργανισμοί γυρίζουν την πλάτη στον άνθρακα.

Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο που επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλο στην Κλιματική Αλλαγή.  

Ωστόσο, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Κίνα, όπως επίσης η Αυστραλία και η Ινδία, που εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δέσμευση. 

Η συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό των επενδύσεων για νέα παραγωγή ενέργειας από άνθρακα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. 

Ακόμα, προβλέπει σταδιακή κατάργηση της χρήσης του άνθρακα μέσα στη δεκαετία του 2030 για τις μεγάλες οικονομίες και μέσα στη δεκαετία του 2040 για τα πιο φτωχά κράτη. 

«Το τέλος της εποχής του άνθρακα είναι πλέον στον ορίζοντα», τόνισε η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. 

«Ο κόσμος κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι έτοιμος να δώσει τέλος στον άνθρακα και να "αγκαλιάσει" τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη ενός μέλλοντος, που στηρίζεται στην καθαρή ενέργεια», πρόσθεσε η Κυβέρνηση της Βρετανίας. 

Πάνω από 40 χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία και οι 18 από αυτές αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μην επενδύσουν σε νέα εργοστάσια άνθρακα για πρώτη φορά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 5 Μαΐου

Γεγονότα 553: Αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη η Ε΄ Αγία Οικουμενική Σύνοδος. 1260: Ο Κουμπλάι Χαν γίνεται κυβερνήτης της Μογγολικής αυτοκρατορίας. 1494: Ο Χριστόφορος Κολόμβ...

Φόρτωση άρθρων...