Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθά στην πρόβλεψη σεισμών

Στη μάχη της πρόβλεψης σεισμών «ρίχνεται» η τεχνητή νοημοσύνη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος όπως υποστηρίζουν μπορεί να κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία προβλέψεις του χρόνου, της τοποθεσίας και της έντασης ενός σεισμού. 

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα σε περίοδο επτά μηνών, ο αλγόριθμος προέβλεψε με ακρίβεια το 70% των σεισμών μια ολόκληρη εβδομάδα πριν αυτοί εκδηλωθούν.

Ο αλγόριθμος προέβλεψε 14 σεισμούς σε μια περιοχή 320 χιλιομέτρων από το εκτιμώμενο επίκεντρο και έκανε επίσης μια πολύ ακριβή πρόβλεψη σχετικά με την έντασή τους, αναφέρουν σε δημοσίευση τους οι ερευνητές. Σημειώνεται πάντως ότι το σύστημα δεν κάνει σε αυτή την πρώτη του έκδοση στοχευμένες προβλέψεις ενός και μόνο σεισμού ενώ έκανε και οκτώ αποτυχημένες προβλέψεις.

Η ερευνητική ομάδα εκπαίδευσε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να πραγματοποιεί αναλύσεις σε σεισμικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μελετώντας την τωρινή σεισμική δραστηριότητα με προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα σε μια περιοχή και προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη επερχομένων σεισμικών δονήσεων.

«Η πρόβλεψη των σεισμών είναι το ιερό δισκοπότηρο. Αυτό που πετύχαμε μας λέει ότι αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν αδύνατο πρόβλημα είναι επιλύσιμο κατ’ αρχήν», ανέφερε ο Σεργκέι Φόμελ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι με την ανάπτυξη του συστήματος τους σε τοποθεσίες με αποτελεσματικά δίκτυα σεισμικής παρακολούθησης, όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας των ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία αυτό το σύστημα να μπορεί να εκπαιδευτεί για να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας του και ενδεχομένως να βελτιώσει την ακρίβειά του σε μια ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

Φόρτωση άρθρων...